– Papasakokite, kada pradėjote rašyti tinklaraštį?

– Tinklaraštį pradėjau rašyti šią vasarą, kai pati buvau susidūrusi su didele bėda. Mano dukrytei Tėjai buvo pasireiškusios didelės alerginės reakcijos, dėl kurių pakliuvome į ligoninę. Žinote, kai vaikui blogai, mama ieško bet ko, kas tik padėtų. Informacijos apie alergijas radau mažai. Atradusi sau ir vaikučiui tinkamą kelią, pradėjau rašyti, dalintis. Bet tai, ką rašau kitiems, yra mano dienoraštis. Aš nesu dietologė, medikė, tiesiog dalinuosi savo patirtimi.

– Kaip supratote, kad jūsų dukrytė alergiška?

– Tėja man yra pirmasis vaikas, todėl pradžioje daug kas buvo nežinoma, nesupranti, ar taip ir turi būti, ar čia jau kažkas blogai. Be to, gydytojai į tas pirmakartes mamas žiūri gal net truputį atmestinai. Į įvairius nusiskundimus, sako, kad perdeda, kad iš tikrųjų tam vaikui nieko nėra. Mūsų situacija buvo panaši. Dabar suprantu, kad jau nuo kokių trijų mėnesių Tėjai buvo aiškūs alergijos simptomai. Ji labai viduriuodavo. Kai pasakydavau gydytojai, ji ramindavo, kad visi vaikai paviduriuoja, nieko čia tokio, reikia pagerti gerųjų bakterijų. Dabar pastebiu iš kitų mamų pasakojimu, kad toks gydytojų atsakymas yra labai dažnas. Bet tai buvo akivaizdūs pirmi simptomai. Iš pradžių tik viduriavo, paskui pradėjo viduriuoti su šiek tiek kraujo, po to viduriavimas pasidarė nuolatinis. Vėl beldžiausi pas gydytoją, darė kraujo tyrimą, kuris parodė tam tikrus nukrypimus, bet gydytoja į juos rimtai nežiūrėjo. Sakė, kad viskas gerai, kol vieną dieną nepaskambinau ir nepasakiau, kad vaikas viduriuoja krauju. Gydytoja liepė tuoj pat sėsti į automobilį ir važiuoti į ligoninę. Tuo metu Tėjai buvo keturi su puse mėnesių. Padėtis jau buvo kritinė. Kiekvieno maitinimo metu dukrytė viduriuodavo krauju. Nebuvo svorio prieaugio. Kritinę padėtį paaštrino tai, kad buvo pats karantino įkarštis. Į ligoninę patekti nebuvo lengva. Saugojosi mūsų, kad neturėtume Covid-19 infekcijos.

Viskas Be

– Ką reikėjo keisti?

– Kardinaliai visą mitybą. Viskas, ką aš valgiau, buvo alergenai. Todėl vaikui taip ir nutiko. Kai patekau į ligoninę, man siūlė kitą sprendimo būdą: pereiti prie mišinuko. Aš to labai nenorėjau. Žinojau, kad pandemijos įkarštyje mamos pienas yra labai reikalingas, be to, man atrodė, kad ji per maža, kad nutraukčiau maitinimą. Aš kategoriškai atsisakiau, gydytojai net šiek tiek dėl to pyko. Sakė, kad turiu priimti sprendimą čia ir dabar, kad padėčiau vaikui, o ne spyriotis. Aš atsisakiau. Davė keturias dienas pabandyti mano metodu, aš buvau pasiryžusi atsisakyti visko. Sakė, kad jei šis metodas nesuveiks ir vaikui nepagerės, turėsime reaguoti ir pereiti prie maitinimo mišinuku. Tos keturios dienos mums padėjo. Situacija šiek tiek pagerėjo. Pašalinus alergeną, rezultatas pasimato tik po dviejų savaičių, bet ir po keturių dienų matėsi, kad einame tinkama linkme. Mus išleido iš ligoninės. Mus prižiūrinti gydytoja buvo labai griežta, bet mačiau, kad ji manimi žavisi, kad pasirinkau sunkesnį būdą. Esu jai labai dėkinga už pagalbą.

– Ko atsisakėte?

– Atradau sveikesnę mitybą ir nemanau, kad tie produktai, kurių atsisakiau, kada nors grįš. Be abejo, iš pradžių buvo šokas, nes atrodė, kad reikia atsisakyti visko: kiaušinių ir jų produktų, kviečių ir jų produktų, pieno ir jo produktų. Tai tipinio žmogaus šaldytuvo turinys. Taip pat tokių produktų, kaip riešutai, žuvis, žuvies produktai, jūros gėrybės, soja, raudonos ir oranžinės spalvos daržovės... viso to mūsų šeimos racione neliko.

Viskas Be

– Ką valgote?

– Manęs dažnai to klausia. Kruopos ir košės – mūsų dienos pradžios pagrindas, o šiaip virtuvėje tiesiog vyrauja grynieji produktai: kuo mažiau sudedamųjų dalių – tuo geriau ir mažiau rizikų išlįsti alergenui. Dominuoja kruopos, mėsa ir daug daržovių. Net ir desertui stengiuosi rinktis vaisius, džiovintus vaisius arba desertus, kuriuos pasigaminau pati iš man žinomų ingredientų. Atradau labai daug vertingų kruopų, kurių anksčiau net pavadinimų nežinojau. Be to, išmokau jas skaniai paruošti, pagardinti daržovėmis ar vaisiais. Stengiuosi, kad Tėjai būtų skanu. Be abejo, mėgstame ir blynus. Išmokau juos iškepti be kiaušinių, be kviečių miltų ir be pieno produktų. Praktiškai iš nieko. Svarbiausia buvo atrasti, kuo pakeisti kiaušinius. Bet tokių produktų yra. Tėjai neseniai sukako metukai, kepiau tortą – purų gerą biskvitą be kiaušinių ir kviečių miltų. Kai trūksta informacijos, mamos neranda išeities ir renkasi lengviausią kelią.

– Bet jūsų dukrytės sveikata susitvarkė galiausiai?

– Maždaug jau po mėnesio vaikas atrodė sveikas, neliko jokių požymių. Iki šiol vedu mitybos dienoraštį. Žiūriu, kokius naujus produktus įvedėme, ar sukėlė jie alergines reakcijas, ar ne. Nes kai turi alergiją, niekas tau neduoda sąrašo produktų, kurių reikia atsisakyti. Bandai, žiūri ir žymiesi. Be to, reakcijos keičiasi. Vienas produktas pirmiau alergizavo, o po mėnesio gali jau nealergizuoti.

– Bandėte ieškoti priežasčių?

– Bandžiau, nes man buvo keista, kad taip nutiko. Aš niekada neturėjau jokių alerginių reakcijų, pakankamai sveikai valgiau, sportuodavau. Mano vyras – irgi. Domėjomės, kodėl mūsų vaikui taip nutiko. Kaip rašoma įvairiuose šaltiniuose, dažniausiai alergiški vaikai gimsta dėl aplinkos, kurioje gyvename, dėl alergenų, kuriuos naudojame, tai gali būti, pavyzdžiui, kvapikliai tualete, kvepiančios žvakės. Mes labai daug chemijos turime savo aplinkoje. Visa tai ir lemia, kad vaikai gimsta alergiški.

– Pradėjus rašyti apie tai viešai, kokių reakcijų sulaukiate?

– Labai daug yra žmonių, kurie palaiko, dėkoja. Žinau, kad ne vienai mamai tai buvo ir įkvėpimas. Neigiamų reakcijų esu gavusi iš artimesnės aplinkos. Klausė, kam man reikia to viešumo, kodėl pasakoju apie savo vaiką. Bet mano tikslas kilnus, į tokią padėtį patenka labai daug žmonių, jei niekas apie tai nekalbėtų, žmonės su ta problema ir gyventų. Dabar susikūrė tarsi nedidelė bendruomenė, kurioje dalijamės savo patirtimi, patarimais. Be abejo, tinklaraštis reikalauja laiko ir darbo. Kartais net vyras klausia, kam man to reikia. Bet aš matau prasmę.

Joana dalijasi dviem jos šeimos pamėgtais receptais:

Blyneliai

Viskas Be

Reikės:

gerai sunokę bananai, 2 vnt.;
obuolys, 1 vnt.;
maltos linų sėmenys, 1 šaukštas;
3 šaukštai virinto vandens;
kokosų aliejus, 1 šaukštas;
kukurūzų miltai, 3 šaukštai.

Gaminimas:

Paruošiu kiaušinio pakaitalą: linų sėmenis užpilu virintu vandeniu, palieku minutei išbrinkti. Šakute sutrinu bananus, nulupu ir sutarkuoju obuolį. Sumaišau trintus bananus, tarkuotą obuolį, linų sėmenų masę, įpilu šaukštą tirpinto kokosų aliejaus. Įberiu miltus, viską išmaišau.

Kepu sumuštinių keptuvėje, naudodama formelę blynams, bet, tikiu, puikus rezultatas bus ir kepant keptuvėje su šiek tiek kokosų ar kito mėgiamo aliejaus.

Tortas

Viskas Be

Svarbu:

Ingredientai turi būti kambario temperatūros.
Biskvitas kepamas iš vakaro ar bent 6 valandos iki torto gaminimo.
Svarbu gerai įkaitinta orkaitė.
Miltus įmaišyti labai palengva, kad nesukristų tešla.

Reikės (forma 23 cm):

Trinta moliūgų tyrė, 4 šaukštai

Konservuotų avinžirnių skystis (akvafaba), iš 2 indelių (po 400 gramų)

Miltų mišinys kepiniams be gliuteno (Schar mix 3), 1 pilna ir 1/3 stiklinės

Agavų cukraus pudra (ar pasirinktas cukrus), 8 v.š.

Cinamonas, 1 a.š.

Maltas muskatas, 1/4 a.š.

Eiga:

Moliūgų tyrę pasiruošiu iš anksto: iškepu moliūgą gabalėliais orkaitėje ir gerai sutrinu.
Plaku akvafabą: šiek tiek pakilus, suberiu cukraus pudrą ir plaku iki standžios masės (apie 7-8 min.). Tūris padidėja keliskart, atrodo lyg gerai išplaktas kiaušinio baltymas.

Į plaktą akvafabą palengva įmaišau moliūgo tyrę, sijodama beriu miltus, cinamoną, muskatą ir maišau mentele. Maišyti reikia lėtai ir ne per daug, kad masė nesukristų.

Masę pilu į riebalais išteptą kepimo formą ir kepu 180 laipsnių 30 min.

Iškepus pradarau orkaitės duris, leidžiu praaušti 5 min. Atvėsus apvynioju maisto plėvele ir į šaldytuvą iki rytojaus ryto.

Kremas

Svarbu:

Kokosų maskarponė ir plakamoji grietinėlė turi būti gerai atšaldyta.

Mums reikės:

Kokosų maskarponė, 250 g

Citrinos sultys, 2 v.š.

Vanilinis cukrus, 1 a.š.

Rudasis cukrus, 100 g

Agavų cukraus pudros milteliai, 2 v.š.

Kokosų plakamoji grietinėlė, 400 g

Kokosų karamelė, 2 v.š.

Cinamonas, 1/3 a.š.

Kerobas (galima naudoti ir kakavą), 1 a.š.

Eiga:

Sublenderiuoju maskarponę su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinos sultimis.

Kitame dubenyje iki standžių putų išplaku grietinėlę su cukraus pudros milteliais.

Grietinėlę atsargiai po kelis šaukštus įmaišau į maskarponės kremą.

Pirmąjį biskvito sluoksnį tepu kokosų karamele, dedu sluoksnį paruošto kremo ir antrąjį biskvito lakštą. Viršutinį sluoksnį formuoju iš kremo konditeriniu švirkštu, papuošiu uogomis, sieteliu pabarstau kerobo-cinamono dulksna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)