– Papasakokite, kaip šiandien, koronaviruso pandemijos akivaizdoje vyksta gimdymas JK? Kokių apsaugos priemonių imtasi? Kas yra privaloma, o kas tik rekomenduojama?

– Pasakyti, kaip vyksta gimdymai visoje JK, nelabai galėsiu, bet galiu tiksliai pasakyt, kaip tai vyksta Rytų Londono ligoninėse. Taip pat priklausau Infekcijos kontrolės grupei ir atstovauju Barkentaino gimdymo namus.

Prasidėjus pandemijai, kovos su Pandemija darbo grupė ėmėsi organizacinių veiksmų labai pamažu. Užsikrėtusiųjų Covid-19 buvo nedaug. Panikos nebuvo. Buvo skirtos atskiros palatos sergančioms gimdyvėms, akušerės ir aptarnaujantis personalas dėvėjo pilną uniformą apsaugai nuo viruso, o pati gimdyvė dėvėjo tik chirurginę kaukę. Po gimdymo ji buvo perkeliama į atskirą sergančiųjų Covid'u skyrių, o naujagimis stebėjimui į naujagimių skyrių. Atskirdavo neiškart. Mama buvo raginama pamaitinti naujagimį krūtimi dėl antikūnių perdavimo. Mama privalėjo dėvėti chirurginę kaukę viso ryšio su naujagimiu metu. Po septynių dienų mama ir naujagimis buvo išrašomi į namus. Rašau būtuoju laiku, nes jau trys mėnesiai, kaip nebuvo nei vieno Covid-19 sergančiosios atvejo.

Testus Covid-19 viruso nustatymui imtasi daryti ne taip ir seniai, jau gerokai vėliau po pagrindinės bangos atslūgimo. Remdavomės žodiniu apklausimu, ar pati gimdyvė ir jos šeimos nariai neturi koronoviruso simptomų. Jeigu apklausa buvo neigiama – moterį traktuodavo, kaip sveiką ir ji neprivalėjo dėvėti kaukės. Vėliau buvo įvestos privalomos kaukės tik nėščiajai, kuri lankėsi gydymo įstaigoje, bet ne gimdymo metu. Visi darbuotojai privalo dėvėti asmenines apsaugos priemones AAP (chirurginė veido kaukė, vienkartinis plastikinis žiurstas ir nesterilios pirštinės) viso ryšio su gimdyve metu.

Akušerė Renata

Maždaug prieš du mėnesius buvo įvesti privalomi Covid-19 testai visuose gimdymo skyriuose visoms gimdyvėms ir jų gimdymo draugui-padėjėjui. Testo atsakymus jiems atsiunčia per 12-18 val. Iki atsakymo gavimo, gimdyvių pora yra laikomi sveiki ir gimdyvė neprivalo dėvėti kaukės, bet jos padėjėjas privalo. Nei vienas gimdyvės draugas-padėjėjas, jeigu turi simptomų, negali lydėti gimdyvės, jeigu gimdyvė neturi sveiko draugo – ji gimdo viena.

Mūsų Barkentaino Gimdymo namai yra laikomi žemos rizikos zona ir yra traktuojami, kaip moters namai. Mes nedarome jokių testų Covid-19 nustatymui, remiamės tik žodiniu apklausimu ir temperatūros pamatavimu visų, kurie įeina į gimdymo namus. Labai ilgą laiką nuo pandemijos pradžios, mes dar leidome iki vieno lankytojo po gimdymo. Tačiau dabar lankytojai yra draudžiami.

Darbuotojai nėra reguliariai testuojami. Gegužės mėnesį turėjome tik vieną testą antikūnių prieš Covid-19 kraujyje nustatymui. Šiuo metu darbuotojai, jeigu turi bent kokių simptomų, izoliuojasi septynias dienas ir po to iškart grįžta į darbą. Jeigu šeimos narys turi simptomų, izoliuotis turi 14 dienų, jeigu nesuserga per tą laiką, turi sugrįžti į darbą.

Man yra žinomi tik du sirgusiųjų ir pasveikusiųjų atvejai ligoninės akušeriniuose skyriuose ir nei vieno mūsų gimdymo namuose.

– Ar leidžiama gimdyti, dalyvaujant vyrui?

– Kaip jau minėjau, leidžiame tik vieną gimdymo draugą-padėjėją, kuris eigoje negali pasikeisti su kitu žmogumi. Gimdymo padėjėjas gali likti ir po gimdymo, iki moteris su naujagimiu išrašomi namo. Moteris gali pasirinkti, kas turėtų būti jos gimdymo draugas-padėjėjas ir tai nebūtinai turi būti jos vyras, gali būti dula ar draugė, giminaitė, ar mama.

Vyras gimdyme

Ligoninės gimdymo skyriuose gimdymo draugas gali būti tik prasidėjus reguliariai gimdymo veiklai. Visą ankstyvąjį gimdymo laiką gimdyvė yra raginama praleisti namuose. Po gimdymo, kai moteris perkeliama į pogimdyvinį skyrių, gimdymo padėjėjas turi išeiti.

– Ką apskritai, užėjus pirmiesiems sąrėmiams, turėtų žinoti JK gyvenančios lietuvaitės?

– Geras klausimas, nes JK tai gerokai skiriasi nuo Lietuvos. Prasidėjus pirmiesiems sąrėmiams, gimdyvė turėtų paskambinti į gimdymo skyrių, kuriame ruošiasi gimdyti. Akušerė užduos keletą klausimų: pvz., kada prasidėjo sąrėmiai, kas kelios minutės jie kartojasi, kiek laiko jie trunka, ar nenubėgę vaisiaus vandenys, ar gerai juda vaikelis, ar nekraujuoja ir kokia bendra savijauta. Jeigu pirmą kartą gimdanti, tikrasis gimdymas gali prasidėti tik po kelių parų ir šį laikotarpį patariama išbūti namie. Nes yra įrodyta, kuo anksčiau gimdyvė hospitalizuojama, tuo dažniau imamasi įvairių intervencijų, kad paskubintų gimdymą, kas dažnai lydi prie gimdymo komplikacijų. Antrą vaikelį ir daugiau gimdančioms moterims patariama atvykti į gimdyklą, esant reguliariems sąrėmiams kas penkios minutės, o pirmą kart gimdančioms – kas trys minutės. Tai svarbu žinoti, nes jeigu atvyksite anksčiau, po patikrinimo, jus greičiausiai išleis namo. O tai yra labai nepatogu net ir su ankstyvais sąrėmiais, visos tokios kelionės ir patikrinimai tik sutrikdo sąvaiminę gimdymo eigą, dažni patikrinimai gali net įnešti infekciją, o tada komplikacijos neišvengiamos.

Svarbu paskambinti į gimdymo skyrių, jeigu nubėgo vaisiaus vandenys, bet jokiu būdu nekviesti greitosios. Tai ne skubios pagalbos reikalaujanti padėtis ir gimdyvė po apžiūros, jeigu gimdymo veikla neprasidėjus, yra išleidžiama namo 24 val.

– Kas dar stebina lietuves, kad siūlomas paracetamolis. Kodėl?

– Taip, tai stebino ir mane pačioje pradžioje, kai tik atvykau į šią šalį, nes čia siūloma gerti paracetamolį visais gyvenimo atvejais: lūžus kaulams, nuo galvos ar pilvo skausmo, peršalus, po Cezario pjūvio operacijos ir netgi nuo gimdymo skausmų. Yra įrodyta, kad paracetamolis veikia kaip antagonistas oksitocinui – pagrindiniam gimdymo hormonui, todėl gimdymo veikla gali net sulėtėti. Tačiau jis gerai padeda, esant raumenų skausmams. Dažnai moterys būna tiesiog pavargę, joms skauda nugarą, raumenis, kartais net prasideda gimdos susitraukimai, kas dar nėra gimdymo pradžia. Todėl akušerės pasiūlo išgerti paracetamolio ir jeigu nepraeis, vadinasi, tai tikrai gimdymo pradžia. Manau, taip tiesiog mėginama sumažinti atvykimo į ligoninę srautą. Dažnai taip ir būna, moteris išgeria paracetamolio ir dar pora dienų ramiai vaikšto, kol prasideda tikroji gimdymo veikla.

Akušerė Renata

– Kaip dažnai apskritai siūlomi nuskausminamieji? Ar laukiama iki paskutinės akimirkos?

– Pagal moters pasirinkimą dar nėštumo metu, su akušere ji aptaria, kokie nuskausminimo būdai yra prieinami jos pasirinktoje gimdymo vietoje. Pavyzdžiui, ligoninėje yra prieinami visi nuskausminimo būdai nuo tablečių iki injekcijų ir epidūrinio nuskausminimo. Pirmiausia, yra išbandomi visi nemedikamentiniai nuskausminimo būdai ir, tik jeigu jie nepadeda ir moteris pageidauja, ji gali rinktis medikamentinius.

Nemedikamentiniai – tai karšta vandens pūslė, TENS impulsų aparatas, dušas, vonia, masažas, aromaterapija, skirtingos kūno padėtys. Medikamentiniai – nuo paracetamolio iki opiatų (geriamų ir leidžiamų) ir epidūrinė nejautra. Pats populiariausias yra linksminamosios dujos, bet, deja, lietuvaitėms nelabai patinka jų skonis ir jos renkasi jų geriau nenaudoti.

Jeigu gimdyvei reikia dirbtinio gimdymo skatinimo, jai dažnai pasiūlo pradėti nuo epidūrinės nejautros, bet moteris visada turi pasirinkimo teisę ir gali atsisakyti.

Jeigu moteris gimdo savo namuose arba mūsų gimdymo namuose, jai taip pat prieinami visi nuskausminimo būdai, išskyrus epidūrinę nejautrą. Jeigu gimdymo eigoje, moteris paprašo epidūrinės nejautros, ji gali būti pervežta į ligoninės gimdymo skyrių, tačiau tai yra laikoma ne skubios pagalbos reikalaujančia padėtimi, todėl greitoji atvyksta maždaug tik per valandą. Linksminamąsias dujas gimdyvė gali naudoti ir gimdydama savo namuose, ir mūsų gimdymo namuose, nes turim mobilius cilindrus, kuriuos atsivežame į moters namus.

– Kaip dažnai moterys JK renkasi natūralų gimdymą? O kaip Cezarį?

– Tikslios statistikos neturiu, tačiau, kai moteris renkasi Cezario pjūvio operaciją nesant tam indikacijų, pirmiausia ji yra konsultuojama akušerės specialistės, o jeigu reikia – ir gydytojo akušerio-ginekologo, taip pat jeigu reikia, pasitelkiama psichologo pagalba. Jeigu po visų konsultacijų moteris vis tiek renkasi Cezario pjūvio operaciją, jai būna paskirta tam numatyta diena.

– Moterys nuogąstauja, kad po gimdymo apžiūri tik vaiką, o ne moterį. Kaip yra iš tiesų? Kokia moters priežiūra ligoninėje po gimdymo?

– Pagal visas akušerinės priežiūros taisykles, yra apžiūrima ir moteris, ir naujagimis. Jeigu apžiūrimas tik naujagimis, aplenkiant mamą, tai jau yra darbo veiklos aplaidumas.

Yra visas sąrašas, į kurį turėtų atkreipti dėmesį akušerė per pogimdyminio laikotarpio patikrinimą, o taip pat atsakyti į moteriai iškilusius klausimus, padėti su naujagimio priežiūra, labai daug dėmesio skiriama maitinimo krūtimi pagalbai.

Ligoninėje, jeigu viskas tvarkoje su mama ir naujagimiu, stengiamasi išrašyti kuo greičiau į namus, kartais net 6 val. po gimdymo. Mūsų gimdymo namuose patariame pasilikti bent vienai nakčiai po gimdymo, pirmą kart gimdančioms net iki dviejų naktų.

– Ar yra galimybės gimdyti vandenyje? Su dula? Su savo muzika ir pan.?

– Mūsų gimdymo namuose yra penki kambariai su gimdymo vonia ir visos norinčios gali gimdyti vandenyje arba pabūti vonioje tik dėl nuskausminimo ir išlipti į sausumą, pačiam vaikelio išstūmimui. Mes esame labai lanksčios ir atliepiame visus gimdyvės poreikius.

Kol nebuvo draudimų dėl pandemijos, gimdyvė galėjo turėti tiek draugų-padėjėjų, kiek tik norėjo, tai galėjo būti dula, abi mamos, gimdyvės tėtis, vyras, broliai, seserys, puseserės, draugės ar draugai. Teko priimti gimdymą, kai visa palata buvo pilna gimdyvės padėjėjų – gal aštuoni žmonės. Ligoninėje yra apribojimai iki dviejų, retais atvejais trijų gimdyvės draugų-padėjėjų. Žinoma, dabar leidžiamas tik vienas, kaip minėjau anksčiau.

Šeima gali pasiruošti savo gimdymo kambarį, kaip tik pageidauja ir ligoninėje, ir gimdymo namuose – gali naudoti šviesos girliandas, elektrines žvakeles, savo muziką. Teko dalyvauti Cezario pjūvio operacijoje, kur skambėjo šeimos pasirinkta muzika visos operacijos metu.

– Lietuvoje ypač skatinamas žindymas ir pirmasis kontaktas su kūdikiu. Kaip yra JK?

– Tai taip pat labai skatinama, moteriai suteikiama labai daug pagalbos šiuos klausimu, tačiau visada yra gerbiamas motinos pasirinktas maitinimo būdas ir ji nesmerkiama, jeigu renkasi maitinti iš buteliuko ir jai taip pat suteikiama reikiama pagalba. Tačiau visos be išimties mamos yra raginamos palaikyti kuo artimesnį ryšį su naujagimiu ir atlikti oda-prie-odos nepertraukiamą ryšį, bent jau kol pamaitina pirmą kartą.

– Jūs pati iš savo patirties, kaip dažnai susiduriate su gimdyvėmis lietuvaitėmis? Su kokiomis problemomis jos ateina? Kokius skirtumus įžvelgia tarp gimdymo JK ir Lietuvoje

– Lietuvoje nesu dirbusi akušere, tik atlikau mokomąją praktiką prieš 14 metų, tad tikiu, kad dabar jau yra daug daugiau pokyčių akušerinėje praktikoje Lietuvoje. Nesiryžčiau vardinti skirtumų, nes pati akušerinė sistema iš esmės skiriasi. Lietuvaitės dažnai nustemba, kad per visą nėštumą, o kartais net ir gimdymą, jos nepamato nei vieno gydytojo. Nes gydytojas akušeris-ginekologas reikalingas tik esant komplikacijoms, o žemos rizikos nėštumas ir gimdymas yra prižiūrimi tik akušerių.

Be to, Rytų Londone nėra labai dažna sutikti gimdyvę lietuvaitę, bet yra tekę. Lietuvaitės yra labai kantrios moterys ir dažnai apsieina be stiprių nuskausminamųjų. Santuokos dažniau būna mišrios ir lietuvaitės prašo, kad kalbėčiau angliškai, kad ir jų vyrai suprastų (kurie taip pat nebūtinai yra anglų kilmės), kas mane šiek tiek liūdina. Na o juokais sakau, kad mokintų savo vyrus kalbėti lietuviškai, o ir būtinai pirmais žodžiais pasveikintų naujagimį ne užsienietišku „Hello“, o lietuvišku „Labas“.

Tų skirtumų tarp JK ir Lietuvos yra daug, kaip minėjau, dėl pačios sistemos. Prieš keletą metų ėmiau vesti užsėmimus Lietuvos akušerėms ir pristatinėti kitokį požiūrį ir naujoviškesnę praktiką. Skatinau akušeres imtis savarankiškumo. Glaudžiai sekiau gimdymų namuose įteisinimo eigą. Labai džiaugiausi, kad štai ir Lietuvoje akušerės galės priiminėti gimdymus namuose. Deja, praėjo jau du metai, bet nei viena ligoninė taip ir neišsiėmė licenzijos tokiai veiklai atlikti. Vyriausybė įstatymu įteisino gimdymus namie, bet neįgalino ligoninių, kad tokia paslauga būtų suteikiama. JK gimdymų namuose paslauga suteikiama jau daugelį metų ir vyriausybinė nacionalinės sveikatos sistema skatina ligonines suteikti tokią paslaugą, nes tai pigiausia, mažiausiai valstybei kainuojanti gimdymo priežiūra.

Šiuolaikinės pandemijos metu JK labai padaugėjo gimdymų namuose. Nes, esant tokioms stresinėms aplinkybėms ir daugybei suvaržymų: dėl gimdymo padėjėjų dalyvavimo, kaukių dėvėjimo ir didesnės rizikos užsikrėsti Covidu ligoninėje, namų aplinka yra pati geriausia ir saugiausia gimdymui, esant žemos rizikos nėštumui. Beje, tai įrodyta ir Europoje atliktais tyrimais. Daugelyje Europos Sąjungos šalių išaugo gimdymų moters namuose skaičius, o taip pat – gimdymų atskirai nuo ligoninės esančiuose gimdyklose-gimdymo namuose. Gimdymai vandenyje labai patariami taip pat, nes prie jų yra labai mažas įsikišimų poreikis, lengviau išlaikyti dviejų metrų atstumą.

Taigi norėčiau paraginti akušeres ir Gimdymo skyrių vadovus imtis organizuoti gimdymo moters namuose paslaugas Lietuvoje. Mielai sugrįžčiau apmokyti Lietuvių akušeres, kaip praktiškai įgyvendinti tokią gimdymo moters namuose paslaugą.

Manau, dar vienas labai didelis skirtumas – tai gydytojų požiūris į akušeres. JK akušerės yra pripažintos specialistės ir gydytojai jas gerbia. Lietuvoje daugiau girdžiu atsiliepimų, kad akušerės yra tik gydytojų padėjėjos, negalinčios priimti savarankiškų sprendimų.

Apie pačią sąvoką „akušeris“ turiu parašiusi straipsnį ir išnagrinėjusi šio žodžio kilmę, kuri veda į tai, kad net pats šios specialybės įvardinimas skatina atitolintą žvilgsnį į gimdyvę, labiau laikant ją ligone, o ne sveika moterimi, atliekančia savaiminį jos kūno aktą – gimdymą. Gal iš to ir kylantys esminiai nėščiosios ir gimdyvės priežiūros skirtumai. „Midwife“ yra prie moters, o „akušeris“ prie gydytojo. Todėl netgi siūlyčiau peržiūrėti patį specialybės vardą. Pavyzdžiui, slaugytojos vardas keitėsi net keletą kartų.

Kiek žinau, Kauno ir Klaipėdos Klinikinių ligoninių Akušerinių skyrių vadovai palaiko ir skatina savo akušeres dirbti savarankiškai ir yra keletas akušerių, kurios savarankiškai priima žemos rizikos gimdymus. Ir aš tuo labai džiaugiuosi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)