Šokiravo požiūris

Kornelija balandžio pirmą dieną pasidarė nėštumo testą, kuris parodė teigiamą rezultatą, ir tai nebuvo pokštas. „Man buvo šokas, nes man 38 metai ir tai mano pirmas nėštumas. Vaikutis labai netikėtas. Paskambinau į polikliniką, į Baltupių šeimos medicinos centrą. Tai privatus šeimos centras, bet jie dirba su ligonių kasomis. Prisiskambinau, papasakojau, kad pasidariau testą ir jis buvo teigiamas. Sakau, kad man reikia pas ginekologę. Man sako: „Pas mus karantinas“. Bet esmė ta, kad dėl tam tikrų sveikatos ypatumų, aš net nežinojau, koks mano nėštumo laikas. Man ji sako: „Pasidarykite antrą testą ir nusipirkite vitaminų“. Aš esu išsilavinęs žmogus, baigusi visuomenės sveikatą, su gydytojais dirbu kiekvieną dieną. Man ne 15 metų. Man buvo šokas, kad su manimi šitaip elgiasi. Tada man sako: „Jūs pabandykite privačiai nueiti ir pasitikrinti, kiek savaičių laukiatės“. Nes jei būčiau kokioje 12-oje savaitėje, kai vizitas yra privalomas, tada jau mane priimtų, nes į privalomus priima, bet kadangi aš nežinojau, manęs priimti negalėjo“, – pasakojo moteris.

Jai nieko kito daugiau neliko, kaip kreiptis į privačia kliniką. „Kadangi aš suprantu, kad sveikata ir vaikas man svarbiau, skambinau į bet kokį privatų ginekologinį kabinetą. Tą pačią dieną mane priėmė. Už vieną vizitą sumokėjau 50 eurų. Man nustatė 15 savaitę. Tris mėnesius nejutau, kad laukiuosi“, – sakė Kornelija.

Daugiau į savo polikliniką ji nesikreipė. „Pagal visas taisykles, mane būtų priėmę 21-ą savaitę, kai vėl yra privaloma apžiūra. Kadangi genetiniams tyrimams pavėlavau, nesidariau. Valymo man niekas jau nedarytų, išskirtiniais atvejais nebent. Nes yra 11-13 savaitę tyrimas ir paskui jau tik – 18-20 savaitę“ – pasakojo moteris. Iki šiol Kornelija lankosi privačioje klinikoje. „Laimei, turiu pinigų ir galiu sau leisti privačią kliniką. Nenorėjau nervintis, todėl į polikliniką nebeskambinau. Viso nėštumo priežiūra man kainavo 1300 eurų“, – pasakojo pašnekovė.

Rugsėjo 23 dieną jai numatytas gimdymas, tad susitikimas su vaikučiu jau visai netrukus. Tiesa, gimdyti Kornelija pasiryžusi valstybinėje įstaigoje. „Tikiuosi, mokėti nereikės. Bet mane tiesiog šokiravo pats požiūris. Iki šiol ima pyktis, kad šitaip elgiamasi“, – nuostabos neslėpė moteris.

Priežiūra privaloma

Kaip rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) tinklalapyje, paslaugos, užtikrinančios būsimos mamos ir vaisiaus sveikatą, turi būti suteiktos nedelsiant arba pagal planą net ir karantino laikotarpiu.

Teigiama, kad tais atvejais, kai nėštumo ir gimdymo rizikos neįmanoma įvertinti nuotoliniu būdu arba kai rizika yra padidėjusi – patikros ir tyrimai turi būti atliekami, nėščiosios, turinčios riziką, privalo būti tiriamos, o esant reikalui – nedelsiant gydomos.

Tokiu atveju gydymo įstaigos turėtų paskirti būsimai mamai vizito laiką tokiu periodiškumu, kad būtų galima atlikti kabineto, kuriame buvo suteiktos paslaugos pacientui, pilną dezinfekciją bei užtikrinti, kad personalas dėvėtų asmenines apsaugos priemones, rašoma SAM tinklalapyje.

Delfi susisiekus su Baltupių šeimos medicinos centro administratoriumi Vaidu Marozu, jis teigė, kad sunku dabar atsekti, kur šioje situacijoje buvo padaryta klaida. „Tai buvo pati karantino pradžia. Balandis buvo tikra tragedija. Tik dabar viskas grįžta į buvusias vėžes“, – sakė pašnekovas.

Jis patikino, kad per karantiną jų įstaiga vykdė visus sveikatos ministro nurodymus. „Vyko tik skiepai ir nėščiųjų priėmimas. Visa kita vyko nuotoliniu būdu. Dabar nežinau, gal ir šiai moteriai registratūroje siūlė nuotolinę konsultaciją, sunku pasakyti. Bet sutinku, kad balandį buvo sudėtinga. Kita vertus, suprantu šią pacientę ir jos nuoskaudą. Gaila, kad dabar nebegalime atsekti, kas padarė klaidą“, – sakė V. Marozas. Anot jo, dabar situacija jau kitokia ir patekti į polikliniką problemų nekyla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)