Tinklaraštis „Keliaujančios mamos“ padėjo susisiekti su pora mamų, kurios šiuo metu gyvena Danijoje. Tai viena pirmųjų šalių Europoje, kuri pradėjo karantino švelninimą ir atidarė ugdymo įstaigas. Tiesa, įvestos taisyklės yra pakankamai griežtos, bet, kaip sako pašnekovės, gyvenimas po truputį grįžta į senas vėžes.

Su taisyklėmis susipažino iš anksto

Du vaikus Danijoje auginanti Monika (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomas) pasakojo, kad situacija tiek mokyklose, tiek darželiuose yra tikrai gera. „Visi susidūrėme su naujomis taisyklėmis, su naujais ritualais. Tačiau tiek mokytojai, tiek vaikai tvarkosi su jomis puikiai. Tėvai pasitiki mokyklomis ir pedagogais, nekyla jokių didelių problemų. Pirmomis dienomis viskas buvo nauja, tačiau dabar visi žino, kaip viskas vyks ir kada. Kai kurie darželiai, kurie buvo taip vadinami „lauko” darželiai, didelių pokyčių nepajuto, be to, kad reikia laikytis atstumo, dažnai plauti rankas ar kiekvieną vaiką pasitikti prie vartų. Galėčiau daug pasakoti teigiamų dalykų. Aš pati, kaip mama, tikrai dėkoju pedagogams ir visiems kurie prisideda“, – sakė moteris.

Nuo šiol klasėje sėdėti vaikams galima tik prie savo stalo, įeit/išeit tik tam skirtai vaikų grupei pro tas pačias duris

Anot jos, Danija puikiai tvarkosi su naujais reikalavimais ir vaikų grąžinimu į mokyklos gyvenimą. Tiesa, naujų taisyklių yra pakankamai daug. „Nuo šiol klasėje sėdėti vaikams galima tik prie savo stalo, įeit/išeit tik tam skirtai vaikų grupei pro tas pačias duris. Žaisti gali tik su tais pačiais vaikais (yra sudarytos grupės). Rankas plauti daug kartų per dieną, t. y., prieš valgį, grįžus iš lauko, pasinaudojus tualetu ir t.t. Lauke žaist tik grupei skirtoje vietoje. Laikytis 2 m atstumo, sėdi vaikai kas du metrus. Negali dalintis priemonėmis, žaislų iš namų negalima neštis. Vaikus reikia pasiimti tik prie tam vaikui skirto išėjimo, vaikus palikt ir pasiimt lauke, negalima eit tėvams į mokyklą. Ateina pedagogas pasitikti kiekvieną vaiką. Paviršiai dezinfekuojami kelis kartus per dieną. Vaikai daug laiko praleidžia lauke“, – pasakojo dviejų vaikų mama.

Danija pirmoji atidaro mokyklas

Pasak pašnekovės, tiek tėveliai, tiek pedagogai supažindino vaikus su esama situacija ir naujomis taisyklėmis. Vaikai laimingi grįžę į mokyklą. „Yra labai daug sukurta filmukų vaikams, kurie skirti supažindinti su situacija, taisyklėmis. Jie tikrai nėra palikti vieni“, – tikino moteris.

Darželiuose taisyklės taip pat panašios. „Tėveliai, kurie turi galimybę būti su vaikais namuose, neveda, arba veda trumpesniam laikui. Kiekviena šeima sprendžia pati“, – teigė pašnekovė.

Pradžia buvo bauginanti

Kita Danijoje gyvenanti lietuvė Raminta Radvilienė augina pusės metukų sūnų, kurio į darželį dar neveda, bet atidžiai seka situaciją. „Šiuo metu esu motinystės atostogose, jeigu galima jas taip pavadinti. Vedu savo Instagram paskyrą, tai mano asmeninis tinklaraštis, kuriame dalinuosi įvairiais laiko patikrintais patarimais, atradimais, dalinuosi naudinga informaciją ne tik mamoms, bet ir moterims neturinčioms vaikučių. Prieš motinystės atostogas dirbau biure, tvarkiau buhalterinius reikalus logistikos įmonėje. Laisvu laiku fotografuodavau ir dar gamindavau papuošalus“, – apie save pasakojo Raminta. Koronaviruso pandemija kiek sujaukė gyvenimą, bet moteris džiaugiasi, kad viskas po truputį grįžta į senas vėžes.

Danija pirmoji atidaro mokyklas

„Vos žmonėms buvo pranešta apie karantiną, visi pradėjo stipriai panikuoti, šluoti lentynas, pirkti viską iš eilės. Neslėpsiu, puolėme į paniką šiek tiek ir mes, mintyse sukosi daug įvairių emocijų ir jausmų, ko griebtis ir kaip elgtis. Su kiekviena diena prasidėjo vis didesni draudimai, uždarė švietimo įstaigas, grožio sferas, prekybcentrius, kol galiausiai uždarė viską, neskaitant maisto prekių parduotuvių. Pradėjo atleidinėti žmones su pranešimu, jog galėsite sugrįžti pasibaigus karantinui. Parduotuvėse sudėjo dezinfekcinius skysčius, pirštines, prie kasų ant žemės suklijavo lipdukus, kad žmonės laikytųsi saugaus atstumo vienas nuo kito. Dar buvo sudėti stiklai kasininkams, kad jie neturėtų atviro kontakto su žmonėmis“, – karantino įvedimą prisimena pašnekovė.

Anot jos, pradžia buvo labai baugi ir pilna nerimo, bet šiuo metu žmonės jau ima atsipalaiduoti. „Jokių kaukių, pirštinių nematau nei pas vieną, kai susiduriame parduotuvėje. Žinoma, šiuo metu pas mus jau situacija daug geresnė, skaičius sergamumo sparčiai krenta, atidaryti darželiai ir mokyklos, grožio salonai. Kaip supratau, su kiekviena diena vis daugiau ir daugiau visko atidarys, Danija po truputį ruošiasi grįžti į vėžes, žinoma, jau niekada nebus taip, kaip buvo prieš karantiną, bet bent jau bando išgauti geriausią variantą“, – pasakojo moteris.

Raminta Radvilienė

Ji džiaugėsi, kad jų šeima per daug nenukentėjo. „Mūsų šeimą karantinas palietė ne taip stipriai, kaip šeimas turinčias mažus verslus, bet jaučiasi, jog viskas nebe taip, kaip buvo ankščiau. O dar tas nuolatinis sėdėjimas namuose šiek tiek liūdina, ypač kai už lango tokie geri orai. Žinoma, išeiname į gamtą pasivaikščioti, kur visiškai nėra žmonių, jog sūnelis pakvėpuotų grynu oru ir patys šiek tiek pravėdintume smegenis. Bet tai tikrai ne tas pats, norisi laisvės“, – teigė Raminta.

Kadangi jos sūnui vos pusė metų, į darželį jis dar nevaikšto, bet šeima jau dairosi, kur reikės vesti. „Labai viliuosi, kad iki to laiko situacija susinormalizuos ir galėsime ramiomis širdimis leisti sūnelį į darželį. Bet, kiek žinau, šiuo metu darželiuose yra laikomasi labai stiprių saugumo priemonių, vaikučius skirsto grupelėmis. Vieni – lauke, kiti – viduje, dar kiti tiesiog vaikšto kitoje erdvėje, žaislų daug nėra, visi suslėpti, palikti tik tie, kuriuos galima dažnai ir lengvai plauti“, – pasakojo moteris.

Ji džiaugiuosi, kad viskas atsidarinėja, bet baimės dar yra. „Baisu, kad nebūtų dar blogiau, ir virusas nesmogtų dar stipriau priėmus tokius drąstiškus veiksmus. Dar prieš karantiną nerimavau ir stresavau, kad sūnų taip anksti čia reikia leisti į darželį (nesulaukus metukų), bet dabar, kuomet šalyje vyksta tokie dalykai, dar baisiau, kaip reikės mažiuką išleisti į tokią vietą, kurioje daugiausia ligų“, – teigė Raminta.

Vis dėl to ji pastebi, kad gyvenimas po truputį grįžta į vėžes, panikos praktiškai nebėra. „Žmonės dabar daugiau panikuoja, kaip bus, kai grįš į darbus, kaip seksis sugrįžti į tą ritmą ir režimą“, – svarstė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)