Leidžia panuobodžiauti

Drabužių kūrėja, operos solisto Merūno Vitulskio žmona ir dviejų berniukų mama Erika Vitulskienė sako, kad iš pradžių karantinas pakankamai sujaukė jų gyvenimą. „Aš esu iš tų žmonių, kurie mėgsta viską susiplanuoti, susidėlioti ir staiga viskas apsivertė aukštyn kojomis. Reikėjo kelių dienų, kad susigaudytume, kas vyksta. Nes iš pradžių atrodė tarsi koks filmas“, – pasakojo dviejų vaikų mama.

Iš pradžių pagrindiniu ginklu nuo nuobodulio Vitulskių šeimoje tapo knygos. „Pervertėme visas knygutes, kurias turėjome, apibūdinome visus gyvūnus, kuriuos jose pamatėme. Paskui perėjome prie nuotraukų albumų, spalvinimo knygučių ir piešimo. Kadangi mūsų vaikai nėra iš tų ramiųjų, kurie sėdėtų ir vartytų knygeles, galiausiai prasidėjo lauko žaidimai namie. Vadovavo kamuolys. Dabar perėjome prie visokių galvosūkių – dėlionių, lego robotų, konstruktorių. Būna taip, kad kartais einame į lauką, kur nėra žmonių, slepiamės miškuose, vaidiname, kad bunkeriais einame, kad kovojame, prisijuokiame, vaikams tėvai atrodo labai juokingi, kariaujame miškuose“, – pasakojo Erika.

Nors didžiąją dalį dienos sugalvoti vaikams užsiėmimų stengiasi ji pati, palieka laiko ir „nuobodžiavimui“. „Tada atsiranda visokių įdomių idėjų, kaip palapinių statymas, guolio kūrimas, žodžiu, baradako namie darymas. Kadangi vaikai mėgsta judėti, turime nupirkę saugias bokso pirštines, tai pasiboksuoja, mums prižiūrint. Maudomės dažnai. Šokinėjame ant lovos, sportuojame, darome mankštas, raideles mokomės. Aišku, tai yra sunkiau, nes tai nėra pati įdomiausia veikla, bet stengiamės sudominti. Jei tris gražias raideles parašo, plojame, grojame, dainuojame. Darželyje jie darydavo įvairius darbelius keramikos būrelyje, bet, deja, plastelino namie neturime, tenka apsieiti su guašu. Po to namai būna visi „labai gražūs“, bet suprantame, kad situacija yra tokia, kokia yra“, – pasakojo žinoma moteris.

Anot jos, vaikai klausinėja, kas čia vyksta, kodėl negalima eiti į darželį. „Kiekvieną rytą atsikelia ir klausia, ar eis į darželį. Sakau, neisime. Mažasis, klausia, kur Linutė išvažiavo, kad neiname į darželį. Linutė yra jo auklėtoja. Mes paaiškinome, kad žemė truputį serga ir jai reikia išgyti, todėl negalime niekur labai važinėti, niekur vaikščioti. Kartais išsitraukiame gitarą, nes tėtis groja. Dainuojame dainas, labai patinka „Ant kalno mūrai“ ir „8 kambarys“, – šypsojosi Erika.

Atrado kitą savo pusę

Televizijos laidų vedėja, dviejų vaikų mama Rūta Mikelkevičiūtė kiek kitaip žiūri į susiklosčiusią situaciją. „Iš vienos pusės, šitai situacijai galima padėkoti, nes bent jau mane ji privertė sustoti. Televizija dabar yra beveik atostogose, esame tiek susimažinę, kad palikome tik aktualijas, o tai reiškia, kad man, kaip mamai, nebereikia draskytis tarp buvimo darbe ir buvimo su vaiku. Mano mažiausiam vaikui yra vos keturi metukai, ir, atvirai pasakysiu, kad nesu mačiusi tokių laimingų vaikų. Nuo ryto iki vakaro abu tėvai yra kartu su jais. Tai ačiū, koronai, kad ji leido man sustoti ir atrasti savo kitą pusę. Nes man paprasčiau knygą parašyti, keletą projektų sukurti nei kepti blynus ar maišyti pyragus. Bet ką jūs galvojate, kas gi dabar vyksta? Aš net išsitraukiau savo močiutės receptą bulvių bandos ant kopūstų lapų, nepaisant to, kad neturiu krosnies, o ir dabar dar ne laikas kopūstams, bet jau darėme su vaikais ir kepėme“, – pasakojo R. Mikelkevičiūtė.

Rūta Mikelkevičiūtė su vaikais

Moteris džiaugiasi, kad gyvena ne mieste. „Turime savo kiemą, turime savo vištas, jau kelintą dieną mūsų antys deda kiaušinius. Mano mažajam nereikia žiūrėti knygose, kaip atrodo vištos ar antys. Dar turime 16 inkilų ir matome, kaip jie užsipildo varnėnais“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji prisipažino, kad ši situacija privertė įvertinti ir kitų žmonių darbą. „Išbučiavau mintyse visas darželio auklėtojas ir supratau, kaip jos stengiasi. Mintyse bučiuoju savo namų tvarkytoją, nes dabar viską darau pati. Džiaugiuosi, kad turime puikius senelius. Mano tėtis yra griežtas žmogus, iki šiol prisimenu, kaip jis mane matematikos mokė. Dabar to moko Jonuką. Pasijungiame internetu. Tėtis turi pasidaręs lentą kaip mokykloje ir moko skaičiuoti savo anūką“, – pasakojo televizijos laidų vedėja.

Ji teigė, kad, matyt, bus nepopuliari ir daugelis dėl tokio požiūrio gali pykti, bet karantinas į jos gyvenimą atnešė ramybės. „Mano rutinoje yra visiškas štilis, matau, kaip skleidžiasi pumpurai, ko anksčiau nepastebėdavau, nes neturėdavau laiko. Aišku, pastebiu ir daugybę kitų dalykų – pavyzdžiui, kiek mano šeima daug suvalgo, nesuprantu, iš kur šitiek indų yra, indaplovė veikia be perstojo, nors esu vos dviejų vaikų mama. O kur dar tiek murzinų drabužių“, – šypsojosi žinoma moteris. Ji tikina, kad atranda kitą savo pusę, kuriai iki šiol neturėjo laiko.

Skųstis neapsiverčia liežuvis

Modelis ir trijų vaikų mama Vaida Grikšaitė-Česnauskienė sako, kad nuobodžiauti nėra kada, bet gyvenimo ritmas šiuo metu yra labai ramus. „Viską priimame taip, kaip yra. Sekame situaciją kartu su vaikais. Džiaugiamės, kad patys esame sveiki, kad turime galimybę būti su vaikais namie. Sakiau jiems, kad nesugalvotų išdykauti, kad saugotų save, nes maža kas, reikėtų patekti į ligoninę, būtų labai sunku. Maisto buvome užsipirkę. Tai tuos pačius rezervus ir naudojame, kad nereikėtų kišti nosies į parduotuvę ir makaluotis tarp žmonių. Į lauką einame, bet laikomės distancijos“, – pasakojo moteris.

Vaida Grikšaitė-Česnauskienė

Ji džiaugiasi, kad turi galimybę būti su vaikais. „Kai pagalvoju, ką dabar ištveria medikai ir jų vaikai, tai man kalbėti apie tai, kad sėdint namie gali būti nuobodu, neapsiverčia liežuvis. O veiklos randame. Kepame kartu sausainius, darome irisus, spontaniškai susigalvojame, ką veikti. Kai prasidės mokslai, tada turėsime griežtesnę dienotvarkę“, – sakė Vaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)