Sunku yra nebent tada, kai nori pasiduoti

46-erių metų Viktorija dirba dispečere taksi įmonėje, su vyru augina 6 vaikus ir laisvu laiku siuva karnavalinius kostiumus vaikams iš nepasiturinčių šeimų. Jų ieško per socialinius tinklus, pati susisiekia ir padovanoja. Savo vaikams taip pat yra pasiuvusi ne vieną rūbą. „Kai vaikai išauga kokius rūbus ar kažkas sulūžta – aš tą daiktą stengiuosi prikelti antram gyvenimui. Pavyzdžiui, iš sulūžusio vyriško skėčio pasiuvau karnavalinę skraistę. Jai jau 12 metų ir puošė 3 mano vaikus. Noriu padėti tiems, kuriems reikia pagalbos. Negaliu sakyti, kad ir mūsų šeimai lengva, bet yra šeimų, kuriems dar sunkiau“, – pasakojo moteris.

Viktorija nuogąstauja, kad taksi dispečerės darbą dirba ne šiaip sau. Ji turi problemų dėl įsidarbinimo. „Kai tik kas pamato mano išvaizdą – pamatau jų atmetimo reakciją. Per tuos rūpesčius ir po gimdymų mano dantys atrodo tragiškai. Sirgau depresija, gal ir tas turėjo įtakos. Manau, kad galėjau daugiau prisižiūrėti. Esu pati kalti. Bet tiesiog toks tas gyvenimas ir, žinot ką? Aš tiesiog džiaugiuosi tuo ką turiu!“

Daugiavaikių mamų pokyčiai

Jurgita yra Viktorijos gera draugė. Sako, kad viena kitą palaiko net ir pačiose sunkiausiose situacijose. Nors 40-ies metų moteris viena augina 9 vaikus, bet, paklausus ar jai sunku, ji paatviravo: „Žinot, aš turiu tikslą – jų net devyni! Sunku žmogui gali būti nebent tada, kai nori pasiduoti. Vyriausiai mano dukrai 22-eji, jauniausiam – keli mėnesiai. Šiuo metu vyksta skyrybos su vyru. Vyriausieji vaikai labai padeda. Visi jie man yra kaip draugai, kartu su jais neriu, mezgu. O mano pagrindinis darbas yra MAMA. Taip, mūsų šeima didelė, dirbti nebėra kada, kai aplink tiek rūpesčio. Bet, matyt, taip duota".

Nemokamai kerpa jau ne vienerius metus

Kirpėja ir grožio mokyklos savininkė – Rita Mikalajūnienė jau kelis metus laikosi empatiškos idėjos. Visi norintys gali ateiti į „R Style House” mokyklą ir apsikirpti nemokamai. Kerpa būsimi kirpėjai ir jų mokytojai.

„Kai apie šių metų akciją užsiminiau mokinėms, kolegėms ir kitose grožio srityse dirbančioms specialistėms – atsirado labai daug norinčių prisidėti: plaukų, nagų meistrai, makiažo specialistės, fotografai, videografai. Atsirado net rėmėjų, kurie daugiavaikėms mamoms įteikė Kalėdines dovanas – tokias, kurios bent minutėlę leistų atsipūsti ir skirti laiko sau.”

Daugiavaikių mamų pokyčiai

Kiekvienais metais Rita su savo komanda važiuoja į senelių, vaikų namus. Grožio pokyčių akciją vykdė medikėms-slaugėms. Paklausus, kodėl šį kartą nusprendė padaryti šventę daug vaikų auginančioms mamoms, atsakymas buvo paprastas: „nes jos to vertos!”

Moteris pamačiusi save veidrodyje – apsiverkė

Kiekvieną kartą šioje grožio mokykloje, vykdant pokyčių akciją ryte yra uždengiami veidrodžiai. Atidengiami tik vakare, kai jau herojės būna kardinaliai pasikeitusios nuo galvos iki kojų.

Jurgita iki pasikeitimų daugelį metų nešiojo ilgus plaukus, o kai grožio mokykloje pasakė, kad juos nukirps trumpai – moteris nė kiek nedvejojo: „Matyt jau laikas! Kai vaikai pamatė mano pokyčius, negalėjo patikėti, nustebo ir priėję glostė plaukus. Kai visą laiką vaikštai vienodai – dabar pasikeičiau kardinaliai ir man, ir mano artimiesiems buvo smūgis. Bet gerąją prasme. Mano mažieji net neatpažino manęs.”

Daugiavaikių mamų pokyčiai

Viktorija paminėjo, kad atidengus veidrodį ir pamačius savo pokyčius, ji iš pradžių pamanė, kad tai paveiksliukas. „Sėdėjau suakmenėjusi ir galvojau, kad tai ne aš. Kai kažkuri grožio meistrė mane prilietė ranka – supratau: esu realybėje. Negalėjau sutramdyti ašarų ir apsiverkiau. Mano buvo šokas. Nes savęs tokios jau nebeatsimenu!”

Tik būdamos laimingos mamos – galime užauginti laimingus vaikus

Akcijos organizatorė, grožio meistrė R. Mikalajūnienė pati turi 2 vaikus. Vienas jau suaugęs, kita –paauglė. Moteris pripažįsta, kad kai būdama 44-erių metų pagimdė dukrą, ji sau pasakė: „Dėkoju kažkam iš aukščiau, kad suteikė tokią dovaną. Džiaugiuosi tuo, ką turiu”

Devynių vaikų mama – Jurgita mamoms linki bendrauti ir kalbėti su savo vaikais. Ir tai daryti daug, nieko nelaikyti savyje ir duoti vaikams išsikalbėti. Tik tai gali padėti užmegzti nuoširdžius ryšius. „Bendravimas visada padeda kažką pasiekti gero”, – gerų santykiu receptu dalijasi moteris.

Daugiavaikių mamų pokyčiai

46-erių metų Viktorija linki žmonėms nebijoti būti savimi ir niekada nesistengti įtikti kitiems. „Aš ne saldainis, aš neprivalau visiems patikti. Turėti savo nuomonę ir už ją pastovėti yra mokslas. Reikia mylėti ir vertinti tai ką turi, o ne dejuoti dėl to, ko neturi”.

Po projekto 6-ių vaikų mama tik dar kartą įsitikino: „Mes – mamos, privalome rūpintis savimi, savo sveikata. Nes tik būdamos sveikos, sau gražios ir laimingos – galime užauginti laimingus vaikus, kurie seks mūsų pavyzdžiu.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)