– Kokiu transportu vykote iki Kalėdų Senelio? Kiek tai užtruko?

– Kadangi keliavome dviese su keturmete dukryte, patogiausias ir pigiausias būdas pasirodė skrydis lėktuvu, kuris iš Vilniaus iki Rovaniemi su persėdimu Helsinkyje tetruko 4 val. Kelionė praėjo be jokių netikėtumų.

– Koks oras pasitiko Kalėdų Senelio rezidencijoje?

– Nuostabus! Tikra, gili žiema su daug daug puraus sniego! Temperatūra viešnagės metu svyravo nuo -1 iki -10 laipsnių, jutiminė prie -1 buvo šaltesnė negu prie -10.

– Sakoma, kad artėjant žiemai ten atvyksta daug smalsuolių, ar tikrai teko stovėti eilėje, norint susitikti su Kalėdų Seneliu?

– Tikrai taip sakoma, tad planuojant kelionę iš karto atmečiau gruodį. Daug skaičiau užsienio keliautojų pokalbių svetainėse, domėjausi bei nusprendžiau, kad lapkričio antra pusė yra puikus metas aplankyti Kalėdų senelį, nes dar neprasidėjusi Kalėdinė karštinė, o tai reiškia mažiau turistų ir pigesnis apgyvendinimas, bet jau didelė tikimybė ir tikrą žiemą pamatyti. Eilėje pas Kalėdų senelį teko pastovėti apie 20 min.

– Kur nakvojote?

– Dėl apsistojimo tikrai neturėtų kilti problemų, nes pasirinkimas išties gausus nuo prabangių namelių stiklinėmis sienomis, jurtų miškuose iki viešbučių tiek greta Kalėdų senelio miestelio, tiek pačiame Rovaniemi. Taip pat čia klesti AirBnB – galite išsinuomoti ir visą butą ar tiesiog kambarį. Viskas priklauso nuo jūsų norų ir finansinių galimybių. Aš ilgai dvejojau, ką nuomotis, kol galiausiai pasirinkau kambarį, kurį savo 3-jų kambarių bute nuomoja buvusi pradinių klasių mokytoja, dabar pensininkė ir oficiali gidė. Ir likau labai patenkinta savo pasirinkimu – butas labai jaukus ir tvarkingas, Kaya maloni ir bendraujanti, iš jos daug sužinojau apie pačią Laplandiją, jos žmones ir kultūrą. Kadangi mūsų skrydis buvo vėlyvas, atvyko pasiimti mūsų iš oro uosto, taip pat užvežė į Kalėdų miestelį, kad pamatytumėme jį tamsoje, apšviestą lemputėmis. Didesnei šeimai, tiesa, tai nėra tinkamas variantas, bet jei kuri ar kuris sugalvosite vienas su vaiku ar vaikais aplankyti Laplandiją, tikrai rekomenduočiau šią vietą, nes sutaupytus pinigus būtų galima skirti pramogoms.

– Kiek kainavo nakvynė? Visa kelionė? Kiek kainuoja ten maistas?

– Nakvynė ir skrydis mus abiem kainavo 530 eurų. Maistas parduotuvėse šiek tiek brangesnis nei Lietuvoje, kavinėse iš tiesų nevalgėme, nes gaminau maistą nuomojamam bute. Pramogų kainos nemažos – nuotrauka su Kalėdų seneliu jo miestelyje – nuo 35 eurų, tiesa, Santa parke, galima fotografuoti savo fotoaparatu/telefonu ir už tai nieko nemokėti, pasivažinėjimas elniais – nuo 40 eurų vaikui ir suaugusiam, Santa parkas – 62 eurai man ir Medai, sezono metu kainos kyla.

– Kokių pramogų yra vaikams Kalėdų Senelio rezidencijoje?

– Pačioje Kalėdų senelio rezidencijoje pramogų tikrai netrūksta. Visų pirma, tam, kad jį aplankyti reikia peržengti poliarinio rato riboženklį, tad dabar oficialiai esame pabuvusios už poliarinio rato. Pas Kalėdų Senelį patekti, pakalbėti su juo, pasakyti, ko nori dovanų gali nemokamai. Bet turi susimokėti už nuotrauką, fotografuoti neleidžiama. Pačiame kalėdiniame miestelyje apgalvota kiekviena detalė, daugybė atrakcijų: gali pasivažinėti haskių ar šiaurės elnių kinkiniu, ką mes su Meda ir padarėme, nes ji labai norėjo pasivažinėti su Kalėdų senelio elniais. Teritorijoje veikia Kalėdų senelio paštas, iš kurio gali išsiųsti laišką ar net dovaną sau ar savo draugams su Kalėdų senelio antspaudu bei pasirinkti, kada nori laišką gauti – įprastai ar per Kalėdas. Taip pat gausu kavinių, restoranų, yra žaidimų aikštelė. Tačiau kartu miestelis yra labai komercializuotas. Mes praleidome geras 3 valandas. Tiesa, Medai labai patiko ir sniego pusnys, vis lipo, čiuožė, braidė, darė angelus ar laižė varveklius.

– Kas dar jūsų dukrai patiko labiausiai?

– Medai labiausiai patiko Santa parkas. Daug kas galvoja, kad tai tas pats, kas Kalėdų senelio miestelis. Tačiau tai atskira pramogų erdvė vaikams ir ne vaikams, esanti oloje! O nuo Kalėdų senelio miestelio nutolusi apie 2 km. Įėjimas nėra pigus – 34 eurai suaugusiam ir 28 eurai vaikui nuo 3 m., bet viduje visos pramogos įskaičiuotos – ledo pilis, kurioje gyvena ledo princesė, elfų mokykla, kurią pabaigus įteikiamas diplomas ir elfo kepurė, stebuklingas traukinukas, kuriuo Meda važiavo gal 20 kartų, Elfų pasirodymai scenoje, Kalėdinės dirbtuvės – atvirukų, žaisliukų, sausainių dekoravimo! O taip pat ir pasimatymas su Kalėdų seneliu, kurį gali fotografuoti, filmuoti kiek tik nori ir nereikia papildomai mokėti. Taip pat yra padarytas ir požeminis poliarinio rato riboženklis, veikia Kalėdų senelio paštas. Mums tikrai labai patiko. Ir praleidome daugiau nei pusę dienos.

– Kokį įspūdį jums paliko Kalėdų Senelis?

– Sutikom 2 Kalėdų senelius, vieną Kalėdų miestelyje, kitą – Santa parke. Abu labai malonūs, moka pasisveikinti lietuviškai, paklausti kaip sekas. Tikrai šiltai bendrauja su vaikais, nejautėm jokio skubėjimo, galėjom kalbėtis tiek, kiek norime, išsakyti visus Kalėdinius norus ir svajones.


– Kuo teko nusivilti?

– Nuoširdžiai, niekuo. Aš važiavau suprasdama, kad tai bus turistinis, komercializuotas regionas, bet keliavau su vaiku, kuris į viską žvelgė kaip į stebuklą, svajonės išsipildymą, jai visa kelionė buvo tarsi pasaka. O ir aš tikrai pajutau Kalėdinę dvasią ir stebuklus tvyrančius ore.

– Kiek laiko ten viešėjote?

– Laplandijoje praleidome 2,5 dienos, tad šiek tiek gaila, kad nespėjome nuvykti iki Ranua zoologijos sodo, kuriame gyvena Šiaurės gyvūnai, bet dienas praleidome tikrai turiningai, intensyviai ir taip, kaip norėjosi Medai. Be Kalėdų senelio kaimelio ir Santa parko dar spėjome aplankyti ir Šiaurės šalis pristatantį muziejų „Arkticum“, kuris yra vienas lankomiausių objektų Laplandijoje. Labai įdomus, didelis ir interaktyvus – galima vis ką nors paspausti, paliesti ar sukurti. Smagu, kad prieš įeinant vaikams duoda užduotėlių lankstinuką, kurias atlikus išeinant duoda išsirinkti dovanėlę. Taip pat pačiuožinėti nuo kalnų ir pažaisti Rovaniemi miesto vaikų žaidimų aikštelėse.

– Kokio amžiaus vaikams rekomenduotumėte vykti pas Kalėdų Senelį?

– Sunku pasakyti, nes visi vaikai skirtingi, bet manau Medos amžius – 4,5 metų buvo pats tas kelionei. Ateityje dar planuojame kartą sugrįžti į Laplandiją, nes auga mažoji sesė, tai tikrai ankščiau nei jai bus 4,6 to nedarysime, o amžiaus cenzo iki kada vykti, tikrai nėra.

– Kokių dar patarimų turėtumėte kitiems, besiruošiantiems į Laplandiją?

– Tinkami rūbai, ne tik vaikams, bet ir sau. Jei vyksite mašina – įsimeskite roges, mums tikrai jų trūko. Ir vis tik keliauti tikrai patariu ne gruodžio mėnesį, tą patarė ir moteris, pas kurią gyvenome.