– 8 nepažįstamos mamos ėmė ir iškeliavo kartu į Barseloną atostogų. Dėl ko nerimavote labiausiai? Juk ne paslaptis, kad mamos ypač socialiniuose tinkluose būna vienos aršiausių savo nuomonės gynėjų. Nebuvo baimės, kad atostogos virs nuolatiniais ginčais?

– Tokios kelionės mums jau nėra naujiena, tad baimės tikrai nebuvo. Nuo Keliaujančių mamų projekto susikūrimo tai virto natūralia praktika grupėje, kai paskelbiame kelionės kryptį ir mamos, tą šalį norinčios aplankyti, bet gal nedrįstančios keliauti vienos, jungiasi bendrai kelionei. Tik pradžioje vykdavo 2, 3, 4 mamos su vaikais, o šįkart susirinko tikrai nemažas būrys – net 16 keliauninkų su vaikučiais nuo pusės metukų iki 5 metų amžiaus! O stereotipiškų „supermamyčių“ visiškai nebijome, nes labai atidžiai sekame grupės diskusijas ir piktybiškas ar negeranoriškas komentatores po perspėjimo šaliname, taip užkirsdami joms kelią matyti informaciją apie planuojamas bendras keliones. O kitas dalykas, mamos, kurios leidžiasi į tokias keliones, tikrai supranta, kad čia nebus privačių lėktuvų ar aptarnaujančio personalo į kambarius, o kaip tik akcentuojame, kad keliaujame kartu, nes taip ekonomiškiau nuomojantis būstą, drąsiau ir saugiau nepažįstamoje šalyje, o ir sutarti lengviau, kai visų keliautojų pagrindiniai interesai tie patys, o ir pagalbos ar patarimo galima sulaukti.

Keliaujančios mamos Barselonoje

– Jei pasitaikė nesutarimų, dėl ko jie buvo?

– Negalėčiau net įvardinti kažkokių nesutarimų... Mamos yra pakankamai laisvos spręsti ką veikti, ką valgyti, kada vaikus guldyti pietų miego, ar rinktis kompaniją, ar mėgautis buvimu dviese su savo vaiku pabėgus iš kasdienės rutinos. Gal todėl kad nėra griežtų laiko rėmų, kaip dažniausia būna pažintinėse grupinėse kelionėse per agentūras, tai nekyla ir konfliktų, nes visos renkasi pagal situaciją, vaikučio nuotaiką ir būseną, pažinimas vyksta individualiu tempu arba intuityviai pasiskirstant grupelėmis su vienodu dienos ritmu ar pomėgiais.

– Kodėl Barselona?

– Barselonoje esu buvusi porą kartų anksčiau. Šis miestas negali nežavėti: yra įdomus istorine prasme, turi išlikusią nuostabią architektūrą, daugybę lankytinų ir įdomių objektų, puikią gastronomiją, gerą orą, patogų ir nebrangų susisiekimą iš Lietuvos ir vietinį nuskridus ten. Tas miestas turi ypatingą atmosferą. Mūsų nuo kelionės neatbaidė netgi tai, kad ruošiantis kelionei buvo ganėtinai neramu Barselonoje, vyko mitingai. Savaime aišku, mamos be reikalo niekada nerizikuotų savo ir savo vaikų saugumu ir sveikata, tad labai stebėjome situaciją, susirašinėjome su ten gyvenančiais ir pulsą jaučiančiais žmonėmis, net buvome sutarę rezervacijų atšaukimą su minimaliais nuostoliais, jei tektų kelionę atšaukti. Bet viskas tinkamu laiku nurimo, ir kelionė įvyko. Tiesa, pro protestuotojų palapines Universiteto aikštėje vis tekdavo praeiti, nes Barselonos senamiestį išvaikščiojome per 5 dienas skersai ir išilgai, nueidavome su vaikais po keliolika kilometrų pėstute.

Keliaujančios mamos Barselonoje

– Aštuonios mamos ir aštuoni vaikai. Ar lėktuvo salone buvo ramu skrydžio metu?

– Kadangi Keliaujančių mamų grupė jungia lietuves mamas ne tik gyvenančias įvairiuose Lietuvos miestuose, bet ir išsibarsčiusias po visą pasaulį, tai jautresnių nervų potencialiems tokios kompanijos bendrakeleiviams pasisekė, mamos į Barseloną skrido skirtingais lėktuvais ir net iš skirtingų šalių.

– Ar Barselona tinkamas miestas keliauti su vaikais?

– Barselona puiki vieta kelionėms su vaikais, ir visai nesvarbu ar vaikas dar kūdikis, ar mokyklinukas, ar paauglys. Čia galima rasti visko, bet kokiam amžiui ir skoniui – nuo žaidimų aikštelių mažiesiems išpuoselėtuose parkuose iki grojančių spalvotų magiškųjų fontanų ar įspūdingo akvariumo, net suaugusiems paliekančio neišdildomą įspūdį.

– Ką rekomenduotumėte aplankyti, orientuojantis į vaikus, ir ką – orientuojantis į mamas

– Mes stengėmės suderinti visų interesus. Kelionė taip ir buvo planuota, kad tiek vykimas į Barseloną, tiek buvimas joje nevargintų, o džiugintų ir mamas, ir vaikus. Pavyzdžiui, kol mamos gėrisi Barselonos Katedros architektūra, vaikai „gano“ gyvas žąsis Katedros kiemelyje. Arba kol vaikai žaidžia parke su nuostabiais vaizdais, mamos gali ramiai besišnekučiuodamos mėgautis kava. O vaikštant po Barselonos Gotikinį kvartalą ar pagrindinę jos pėsčiųjų arteriją La Ramblą tiesiog verda gyvenimas, kuris įtraukia visus – atgyja „gyvos“ skulptūros, groja gatvės muzikantai, savo kūriniais prekiauja menininkai, stabtelėti vilioja ledainės ir užkandinės įsikūrusios jaukiose palmėmis pasipuošusiose aikštėse. Kol mažieji miega pietų miegelio vežimukuose, mamos gali ir lauktuvių prisipirkti, nes parduotuvių pasirinkimas taip pat be galo didelis. Na, o vakare – tikrai rekomenduojame pamatyti įspūdingus šokančius Monžuiko fontanus!

Keliaujančios mamos Barselonoje

– Ar turėjote susidėlioję maršrutą, ar viskas buvo spontaniška?

– Turėjome nusimatę apytiksliai, kokius pagrindinius dalykus norėtume pamatyti, nes kai kurios mamos lankėsi pirmą kartą, kitos jau buvo buvusios Barselonoje anksčiau. Vienai dienai buvome susiderinę ir Barselonoje gyvenančią lietuvę gidę, kuri mus supažindino su Sagrada Familia istorija, Gaudžio kūryba ir gyvenimu, davė patarimų ką dar vertėtų aplankyti. Planus šiek tiek koregavo ir oras, vieną dieną mus užklupo tikra rudeninė liūtis, laimei, kuri netrukus baigėsi ir leido toliau pažindintis su Barselona. Bet savo planus „minimum“ visos mamos įvykdė – pamatėme tai, ką buvome suplanavę ir dar daugiau.

– Kaip dėl maisto? Ar nebuvo bėdų, kad vaikams nebūtų pasirinkimo? O gal kažką ėmėte su savimi?

– Kadangi vyko įvairaus amžiaus vaikų, tai ir maitinimosi ypatumai buvo skirtingi, tačiau ir kai kuo panašūs. Dalis vaikučių dar tebėra primaitinami mamos pienu, kas labai patogu keliaujant, tačiau su maitinimu taip pat nebuvo jokių bėdų – turėjome atsivežę pradžiai ir tyrelių, mėgiamų košyčių, kruopų, bet Barselona yra didmiestis, kuriame nieko netrūksta, tad jau pirmą vakarą mamos apsirūpino įvairiais vaisiais, daržovėmis ir kitais maisto produktais savo ir vaikų pusryčiams apartamentuose gaminti. O tingiais vakarais, kai jau kojos nuo vaikščiojimo nelaikydavo, buvo išbandytas ir UberEats, pristatantis maistą iš pasirinktų restoranų.

Keliaujančios mamos Barselonoje

– Keliavote lapkričio vidury, koks oras pasitiko jus Ispanijoje?

– Kiek yra tekę būti Barselonoje lapkritį, orai įšildavo net iki 20 laipsnių šilumos. Tačiau šį kartą nors didžiąją dalį dienų švietė saulė, temperatūra laikėsi tik apie 14 laipsnių šilumos. Tačiau oras ten švelnesnis ir, nepaisant palyginti neaukštos temperatūros, su malonumu visas dienas praleidome lauke su vaikais, ir net vakarais valgydami vakarienę lauko kavinėse nesušalome.

– Daugelis baiminasi dėl to, kas bus, jei vaikas kelionėje susirgs. Ar neteko susidurti su tokia situacija šioje išvykoje?

– Šioje išvykoje „baisiausia“ kas įvyko – porai vaikučių kalėsi dantukai, tad buvo šiek tiek irzlesni, norėjo savo mamų artumo, šiek tiek buvo pakilusi temperatūra. Nieko tokio, dėl ko būtų tekę stipriai nerimauti. Tačiau net ir rimtesniu atveju, tai ne Sacharos dykuma, kur neprisišauksi gydytojų, o vaikai įvairiausių ligų gali parsinešti ir Lietuvoje iš darželio.... Tad tikrai neverta dėl tokių baimių atsisakyti kelionių, bet visiems rekomenduojame svarbiausia turėti Europos Sveikatos kortelę (vykstant į ES šalis) ir sveikatos draudimą (dažniausiai jį suteikia turimos kreditinės kortelės arba reiktų įsigyti draudimą kelionei).

– Ar dar ryžtumėtės keliauti su nepažįstamomis mamomis?

– Nepažįstamos mamos jos yra tik iki pirmos kelionės kartu. Pažintys po kelionės išlieka ir tęsiasi, mamos įsitraukia į Keliaujančių mamų bendruomenės veiklą, su kai kuriomis jau vykome ir į antrą kelionę drauge. Šiuo metu jau ieškome įdomių ir nebrangių kelionių idėjų žiemai. Todėl jei norite su vaiku pabėgti nuo šalčių ir rutinos, patirti naujų įspūdžių, rasti naujų kelionių kompanjonių, o gal net ir draugių – kviečiu prisijungti prie „Keliaujančių mamų“.

Bendruomenė „Keliaujančios mamos“ – tai daugiau nei 20 tūkst. kelionių su vaikais ekspertų vienoje vietoje! Dalinamės kelionių patirtimis ir patarimais, diskutuojame, atsakome į kylančius klausimus, susipažįstame ir randame bendrakeleivių naujoms kelionėms kartu! Rasti mus paprasta: Facebook grupė – ČIA, instagram – ČIA.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)