Motinystė nesuteikia sparnų

Anot jos, dažna moteris, išėjusi motinystės atostogų, mano, kad jos pomėgis yra puiki proga susikurti sau darbo vietą. Bet reikėtų turėti galvoje, kad ne visada tai turi potencialą tapti verslu. Pati Skaidrė portalo neįkūrė, ji jį nusipirko ir, kaip pati sako, sumokėjo nemažai pinigų. Dėl to pradžia buvo sunki, bet moteriai pavyko išsikapstyti.

Verslininkė Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė
Verslininkė Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė
Aš, kaip keturių vaikų mama, kurios motinystė tęsiasi ir šiandien, galiu pasakyti, kad nė velnio ten nėra jokių sparnų. Ten viso labo – hormoninis fonas

„Mačiau tokią frazę, kad motinystė suteikia sparnus. Aš, kaip keturių vaikų mama, kurios motinystė tęsiasi ir šiandien – ir taip jau beveik 25-erius metus, galiu pasakyti, kad nė velnio ten nėra jokių sparnų. Ten viso labo – hormoninis fonas, kuris per trečius vaiko gyvenimo metus nuslopsta ir jei jus per tuos tris metus ištiko verslo priepuolis, po tų trijų metų jūs nebežinote nei ką darėte, nei kodėl. Verslimama.lt taip pat buvo vienos mamos verslo priepuolis. Po trijų metų ji nebežinojo, ką toliau su juo daryti. Kai aš atėjau, mano jauniausiam vaikui jau ėjo šešeri metai. Sąmoningai save suturinėjau nuo visokių verslų, nors iš kitų girdėjau įvairių paskatinimų. Aš labai aiškiai supratau, kad nepersiplėšiu į keturias dalis. Neturėjau tam jėgų nei emociškai, nei fiziškai. Kai mano vaikai paaugo ir išlipo iš smėlio dėžių, aš pasakiau, kad dabar jau galima“, – pasakojo Skaidrė.

Tai kas būna, kai ištinka verslo priepuolis? Anot tinklalapio verslimama.lt atliktos apklausos, 30 proc. mamų nurodo, kad jos nori realizuoti savo idėjas. „Iš tikrųjų motinystė yra puikus laikas, kai galima atsitraukti nuo kasdienybės, nuo darbo santykiuose buvusių problemų ir pamatyti, kur rinkoje yra tuščia vieta. Gal trūksta paslaugų šeimai? Gal vaikų ugdymui? Labai dažnas darželių verslas, mokyklėlių“, – teigė pašnekovė. 25 proc. mamų teigia norinčios pačios planuoti savo darbo laiką. Tiesa, paskui daryta apklausa, kurioje buvo klausiama verslių mamų, ar to laiko atsirado daugiau, parodė, kad 70 proc. taip nenutiko. Kita priežastis – siekis uždirbti daugiau. Taip sako 22 proc. apklaustųjų. „Tai yra labai geras noras, nes 2017 metais atlikta apklausa parodė, kad 62 proc. moterų Lietuvoje negali sau leisti pirkti kokybiško maisto. Tai yra skandalas. Vyrų šie skaičiai yra maždaug 20 proc. geresni“, – tvirtino verslininkė.

Problemos, su kuriomis susiduria dauguma

Su kokiais sunkumais susiduria pradedančios savo verslą mamos? 17 proc. sako, kad trūksta informacijos, kitos teigia, kad didžiausia bėda – apyvartinių lėšų trūkumas. „Mamos kartais pasimauna ant idėjos, kad verslą galima pradėti nuo nulio. Taip, galima, bet kažkas jums vis tiek turės mokėti pinigus. Pačioje verslo pradžioje yra trys F, kurie jus finansuos: Family (šeima), Friends (draugai) ir Fools (kvailiai)“, – pasakojo S.Vainikauskaitė-Tomaševičienė.

Dar viena bėda – nepakankamas verslo specifikos išmanymas. „Apie tai prisipažįsta geras penktadalis mamų. Pradeda daryti tai, ko nelabai supranta“, – teigė keturių vaikų mama.
Apklausus tas, kurios savo verslą jau turi, deja, tik mažiau nei penktadalis nurodo, kad gali pragyventi iš savo verslo. Likusios bando derinti su samdomu darbu.

„Tapsite verslininke tada, kai jums vertes ims kurti kiti. Ir, kaip sako protingi žmonės, geriau jau nuo 100 žmonių gausiu po 1 proc. jų sugeneruotų pajamų ir pats nedarysiu nieko, negu pats arsiu ir turėsiu visą 100 proc. sau. Tai maždaug nuo tada, kai jūsų pajamos per mėnesį pradeda siekti apie 2 tūkst. eurų, nuo tada jūs galite galvoti apie mažosios bendrijos steigimą“, – sakė verslininkė.

Verslininkė Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė
Kai manęs klausia, kas mane motyvuoja, aš atsakau: man yra 46-eri metai, turiu keturis vaikus ir darbo rinkoje esu nepageidaujama

Ji įvardijo pagrindinės klaidos, kurias daro pradedančios mamos:

– Susipirksiu, kas geriausia: įvaizdis svarbiau nei finansinis balansas.

– Mažos investicijos į verslo plėtrą: labai daug investuojama į tai, kaip atrodau, labai mažai – į tai, ką darau. „Jūsų tikslas, kasdien atsikėlus galvoti, o ką aš galiu padaryti savo klientui, kad jis jaustųsi geriau. Kaip sako ekonomikos mokslų daktarė Violeta Mošinskienė, jei jūs steigiate verslą tam, kad pirmais metais turėtumėte kailinius, naują automobilį ir atostogas užsienyje, verslo nesteikite, nes visa tai ateis tik po 10 metų“, – sakė Skaidrė.

– Draugai lygu partneriai.

– Pradžia be pinigų – ji galima, bet stabdo verslo plėtrą.

– Verslo plano neturėjimas.

„Kai manęs klausia, kas mane motyvuoja, aš atsakau: man yra 46-eri metai, darbo rinkoje esu nepageidaujama, turiu keturis vaikus, kurių trys yra nepilnamečiai. Vadinasi, man priklauso visokie mamadieniai, tėvadieniai, neapmokamos atostogos be eilės ir taip toliau, mano atlyginimo lūkestis yra aukštesnis nei stiklo lubos. Aš neturiu iš ko rinktis. O man gyventi reikia, ir veikti aš kažką noriu. Tai ir yra tas kirvis, kuris kasdien mane verčia keltis“, – savo pranešimą baigė S.Vainikauskaitė-Tomaševičienė.