Nuo muzikos nenutolo

2008 metais Lietuva į vaikų „Euroviziją“ siuntė dainininkę Eglę Jurgaitytę su daina „Laiminga diena“. Ji užėmė aukščiausią – 3 – vietą iš visų keturių kartų, kai Lietuva dalyvavo šiame konkurse. Šiandien Eglė nors ir studijuoja su dainavimu nesusijusius mokslus, nėra nutolusi nuo muzikos. 21-erių metų mergina sako, kad neatmeta galimybės kada nors sudalyvauti ir nacionalinėje atrankoje į didžiąją „Euroviziją“. „Nuo pat mažens savo gyvenimą siejau su muzika, šiandien – taip pat. Nors studijuoju tarptautinį verslą ir komunikaciją, matau sąsajų. Muzika yra industrija, verslas ir, kadangi mokykloje man sekėsi matematika, nutariau išbandyti save šioje srityje. Bet muzika yra šalia, toliau koncertuoju, lavinuosi“, – pasakojo Eglė.

Eglė Jurgaitytė / Foto: Deimantas Rumbutis

Anot jos, dalyvavimas vaikų „Eurovizijoje“ turėjo labai daug įtakos tolimesniems sprendimams. Sėkmė, kuri ją lydėjo konkurse, atvėrė labai daug kelių. „Tada labai daug koncertavau. Žmonės iki šiol mane prisimena. Praėjusiais metais dalyvavau „Lietuvos balse“ ir jutau, kad žmonės atpažįsta, nors ir praėjo dešimt metų. Dabar užaugau, pasikeičiau, bet džiaugiuosi, kad prisimena. Vadinasi, kažką dariau gerai“, – šypsojosi dainininkė.

Dalyvavimą konkurse ji prisimena tik teigiamai. „Tai buvo didelis iššūkis. Man buvo vos 10 metų ir susidūriau su dideliu krūviu, repeticijomis, įtampa, bet mielai pakartočiau, nes tai buvo įvykis, kurį prisiminsiu visą gyvenimą ir kada nors pasakosiu savo vaikams ir anūkams“, – pasakojo Eglė.

Ji neatmeta galimybės kada nors išbandyti savo jėgas ir nacionalinėje atrankoje į „Euroviziją“. „Minčių buvo ir jos yra, bet manau, kad dalyvavimas suaugusiųjų „Eurovizijoje“ reikalauja brandos. Tai kitas lygis. Jei dalyvausiu, noriu žinoti, kad esu 100 proc. tam pasiruošusi“, – atviravo atlikėja.

Subūrė grupę

2010 metais Lietuvai vaikų „Eurovizijoje“ atstovavo dainininkas Nojus Bartaška-Bartas su daina „Oki doki“ ir užėmė 6 vietą. Šiandien 22-ejų sulaukęs vaikinas su šypsena prisimena šį konkursą. „Kadangi tik muziką išmanau, per daug nuo jos nenusukau. Prieš metus Didžiojoje Britanijoje baigiau muzikos produkcijos ir kompozicijos mokslus, planavau gyventi Islandijoje, užsidirbti pinigų saviems projektams, bet praėjusią vasarą paskambino Anželika Cholina ir pasiūlė sudalyvauti miuzikle „Mindaugas Karalius“, kurį praeitais metais rodėme visose Lietuvos arenose. Sutikau. Šiuo metu pradėjau veiklą su savo grupe „NO_USE“, nes per paskutinius tris mokslo universitete metus prikūriau labai daug muzikos, kurios dėl finansinių dalykų negalėjau išleisti. Dabar prasidėjo darbai. Pasirodysime Gatvės muzikos dienoje, patekome į „Novus“ muzikos inkubatorių, vykstantį Lofte“, – pasakojo Nojus.

Nojus Bartaška

Paklaustas apie „Euroviziją“, dainininkas prisimena ją su šypsena. „Anuomet tai buvo viena geriausių patirčių, kokia tik galėjo būti, bet ji turėjo savo kainą. Kadangi vaikas, būdamas be nuovokos, negali priimti sprendimų, nes dar savęs nesupranta, autoritetų įvilktas į kažkokį pavidalą, juo patiki. Kai ūgtelėjus atsiveria akys ir supranti, kad vis tik nenori turėti gyvenimo, kurį kažkas kitas už tave nusprendė, kol tu net nepabandei būti savimi, įvyksta virsmas. Mano atveju išvykimas į užsienį ir buvo bandymas pabėgti nuo visų, o taip pat nuo savęs“, – pasakojo dainininkas. Jis pridūrė, kad dabar pats nepasirodytų tokiuose konkursuose, bet tiems, kuriems to reikia ir kam iš tikrųjų patinka, tai gyvenimo galimybė.

Nojus Bartaška-Bartas

Pasak Nojaus, studijos užsienyje buvo labai geras „spyris į užpakalį“. „Buvimas įvilktam į tam tikrą pavidalą duoda aklą pasitikėjimą savimi. Kai nuvyksti ten, kur niekas tavęs nežino, kur niekam nerūpi, ką tu darai, gauni tokį ego šoką ir labai greitai nusileidi ant žemės. Supranti, kad yra labai daug svarbesnių dalykų už mūsų pastovius bandymus pasivyti sėkmę, pinigus. Tris metus dirbau pakistaniečių restorane, ir vien tai jau buvo didelė mokykla. Pamačiau, kaip žmonės labai savęs negerbia ir dėl to kyla nepasitenkinimas aplinka. Gavau daug gyvenimiškų pamokų“, – pasakojo atlikėjas.

Ateityje jis neatmeta galimybės grįžti prie savo svajonės – Islandijos. „Labai noriu grįžti į Islandiją. Mėnesį ten teko pabūti ir tikiuosi ateis diena, kai vėl galėsiu ten nuvykti ir pabūti paprastame gyvenime“, – šypsojosi Nojus.

Sieks muzikos karjeros

2011 metais Lietuvai atstovavusi Paulina Skrabytė su daina „Debesys“ užėmė 10 vietą. Šiandien 18 metų mergina yra abiturientė, siekianti muzikos mokslų ir aktyviai dainuojanti. „Esu ne tik solistė, bet ir dainuoju grupėje, ruošiame koncertus. Be to, groju Klaipėdos dramos teatro dramoje „Karalienė Luizė”, neseniai įvyko paskutinysis sezono spektaklis. Aktyviai sukuosi muzikos pasaulyje“, – šypsojosi atlikėja.

Paulina Skrabytė

Prisiminus „Euroviziją“, Paulina sako, kad tai buvo labai smagios akimirkos. „Malonus pasiruošimas, smagios akimirkos su pianistu ir pritariančiaisiais vokalistais, kelionės ne tik po Lietuvą, bet ir į pačią Armėniją. Tai buvo nuostabiausia patirtis, kurios niekada nepamiršiu“, – teigė mergina.

Anot jos, po „Eurovizijos“ atsirado labai daug renginių, projektų, koncertų. „Dalyvavau dideliuose konkursuose, atstovaudama savo šaliai. Supratau, kad muzika yra tas kelias, kuriuo noriu eiti. Nuo to laiko muzikavimas niekada mano gyvenime nebuvo padėtas į šalį, visada tuo ir gyvenau. Kaip ir dabar – leidžiu dainas, koncertuoju ir noriu labiau pažinti savo profesiją“, – sakė Paulina.

Paulina Skrabytė

Dalyvavimas Eurovizijoje jai išugdė brandesnį žvilgsnį į tai, ką darai. „Tai buvo nemenka atsakomybė nešti Lietuvos vėliavą ir jai išdidžiai atstovauti. Taip pat davė ir pažintis su išmanančiais savo darbą žmonėmis, didžiule komanda, pažinau naują kultūrą ir įgyjau daug naujų draugysčių. Nerealiausia patirtis, kurią prisimenu kiekviename savo muzikiniame žingsnyje“, – šypsojosi atlikėja.

Šiuo metu Paulina baiginėja mokyklą ir žada išleisti daug muzikos, eksperimentuoti bei rasti save, savo braižą. „Tikiuosi, jog visi likimo duoti koncertai ir projektai pasidvigubins ir jų bus tik daugiau“, – sakė dainininkė.

2007 metais Lietuvai vaikų „Eurovizijoje“ atstovavo Lina Jurevičiūtė (Lina Joy) ir užėmė 13 vietą. Apie tai, ką ji veikia šiuo metu, mergina pasakoti nepanoro, tik užsiminė, kad gyvena ne Lietuvoje.