Ypač vaikų kūrybiškumas, fantazija ir iniciatyva išlaisvinama tose ugdymo įstaigose, kurioje prekiaujama ne valgomais dalykais, o pačių vaikų ar šeimos pagamintais dirbiniais, įvairiomis vaikų kurtomis ugdymo priemonėmis, susijusiomis su ugdymo sritimi.

Taigi kuo galima prekiauti Kaziuko mugėse? Kaip skatinti vaikų kūrybiškumą? Veiklų idėjomis dalijasi edukologė, „Family Lab Academy“ įkūrėja Jovita Starkutė.

1. Spalvoti akmenėliai-talismanai.
Šiam dirbiniui reikalingi lauke rasti akmenys ir dažai su teptuku. Tai vienas įdomiausių vaikų dirbinių, kuriam reikia skirti laiko sugalvoti idėją ir šio akmenėlio-talismano pavadinimą, pvz. svajonių išsipildymo, idėjų ir pan. akmuo. Vaikai sugalvoja jiems stebuklingai įdomius ir kūrybiškus pavadinimus.

Vaikų Kaziuko mugė

2. Muzikos instrumentai.
Šiam dirbiniui reikės namuose randamų plastikinių buteliukų, kavos skardinių ir kitų dėžučių. Iš metalinių dėžučių galima sukurti būgnus, iš plastikinių buteliukų ir juose įpiltų stambių kruopų ar akmenukų – lietaus garso muzikos instrumentus.

3. Puokščių gamyba.
Puokščių kūrybai reikės visų miške randamų priemonių: šakelių, pirmųjų augalų, ir siūlų. Ši veikla itin vertinga dėl pasivaikščiojimų ir pačių medžiagų ieškojimo su vaikais, dėliojimo, dekoravimo. Daugelis keliauja į mugę įsigyti verbų, todėl tai puiki įžanga į kitą artėjančią šventę su vaikas įsigijus šias kūrybines puokštes.

Vaikų Kaziuko mugė

4. Žaidimo priemonės.
Vis dažniau ugdymo įstaigos Kaziuko mugėje pasirenka įvairių žaidimų, ugdymosi priemonių kūrimo koncepciją, kai vaikai su tėveliais patys iš antrinių žaliavų kuria priemones, skirtas smulkiajai motorikai ugdyti, skaičiuoti, dėlioti, rūšiuoti. Iš pieno pakelių galima sukurti namelius gyvūnams, iš kartono – skaičių pažinimo žaidimą, varstymo, spalvų pažinimo veiklas. Vaikams tai – puiki galimybė panaudoti turimus įgūdžius.

Vaikų Kaziuko mugė

Na, o jeigu visgi Kaziuko mugėje laukiama ir valgomų dalykų, siūlytume kurti sveiko gyvenimo būdo turgelį – su daržovėmis ir vaisiais skiriant didelį dėmesį turgelio vietos dekoravimui, vaikų kūrybinių idėjų įgyvendinimui. Vaikams labai patinka dekoravimas bei kūrybiškas vaisių ir daržovių pateikimas.

5. Sveiko gyvenimo būdo turgelis.
Šiam turgeliui suruošti reikės įvairių namuose randamų daiktų, indelių, įrankių ir, žinoma, vaisių bi daržovių. Ši veikla labai tinka ankstyvojo amžiaus vaikams, nes tai puiki ugdomoji veikla spalvoms, vaisiams ir daržovėms pažinti, dėlioti, skaičiuoti ir rūšiuoti.

Vaikų Kaziuko mugė

Kūrybiškų idėjų ir jų išpildymo drauge su visa šeima!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją