Galimybę moterų pavardes iš vyriškų pavardžių daryti su galūne -ė, kaip išimtį, Valstybinė kalbos komisija (VLKK) lietuvėms suteikė 2003 m. priimtu nutarimu. „Tokia lietuvių kalbos gramatikai neprieštaraujanti pavardžių forma leista atsižvelgus į dalies visuomenės nuomonę, kad dėl šeiminę padėtį atskleidžiančių pavardžių priesagų moterys gali patirti diskriminaciją“, – rašoma komisijos internetinėje svetainėje.


Tačiau apie lygias vyrų ir moterų teises nuolat kalbanti lytiškumo ugdymo ekspertė Akvilė Giniota su šiuo motyvu nesutinka. Ji apgailestauja, kad lietuvių moterų pavardės iki šiol vienaip ar kitaip, bet šeiminę padėtį vis tiek nurodo. „Norėčiau, kad būtų įmanoma moteriai rinktis tokią pavardę, kuri nenurodo priklausymo kažkam, pavyzdžiui, vyrui – per tapimą -ė, -ienė, šeimai – būnant -aitė, -ytė, -utė ir t.t. Dažnai pabrėžiama, kad pavardė be priesagos suteikia tą galimybę, bet bent aš asmeniškai to vis dar taip nematau“, – kalba A. Giniota. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)