Savo įžvalgomis apie kalėdinių tradicijų kūrimą su mažaisiais dalijasi Kauno „Family Lab Academy“ vadovė Deimantė Teišerskienė ir mokytoja, ikimokyklinio ugdymo specialistė Agnė Kazakevičiūtė.

1. Kalėdų tradicijos šeimose.

Vis greičiau artėjant gražiausioms metų šventėms šv. Kalėdoms skubame prisiminti ar susikurti tradicijas, kurios bus puoselėjamos mūsų šeimoje. Nuo skaniausių sausainių kepimo kartu vaikų mylimam Kalėdų Seneliui iki ilgiausio gerų darbų nuveiktų kartu šeimoje sąrašo. Kiekviena šeima puoselėja savo šeimos tradicijas, jos yra unikalios ir skirtingos, tačiau kartu ir panašios.

Populiariausių kalėdinių tradicijų sąraše galima rasti kalėdinių vainikų pynimą. Daugelis kalėdinius vainikus pina įvairiuose organizuojamose edukacijose, taip parnešdami kalėdinę dvasią į namus. Advento vainikas – vienas pirmųjų akcentų namuose, kuris simbolizuoja ne tik prasidėjusį adventą, bet ir primena, kad artėja didžiosios metų šventės.

Kita tradicija, kurią dažnai galime sutikti šeimose, kuriose auga mažieji, tai – nykštukas/elfas svečiuose. Prasidėjus adventui daugelis tėvų vis galvoja, kaip supažindinti vaikus su adventu. Daugelyje šeimų su advento diena atkeliauja nykštukas/elfas, kuris svečiuoja dienas iki Kalėdų. Nykštukas ar elfas krečia vaikams išdaigas, rašo užduotis ir taip pat stebi vaikų elgesį. Tai tarsi žaidimas, tačiau vaikams tai – ir ugdymasis.

Dar viena tradicija, kurios laikosi ir maži ir dideli, tai – kalėdinės eglutės puošimas. Šios tradicijos laikosi daugelis šeimų, tačiau visose eglutės puošimas simbolizuoja kitą prasmę ir laikas skiriasi. Vieni kalėdinę eglutę puošia tik prasidėjus adventui, kiti eglutės puošimą pasilieka Kūčių išvakarėse, kai susirenka visa šeima.

Kalėdų tradicijų galime rasti labai daug – svarbiausia, kad šios tradicijos kiltų iš širdies ir atspindėtų mūsų gyvenimo vertybes.

2. Kodėl svarbu kurti Kalėdų tradicijas?

Kodėl gi svarbu kurti Kalėdų tradicijas su mūsų pačiais mažiausiais? Kuriant tradicijas kartu stiprinamas ryšys šeimoje, bendruomeniškumas. Tie maži kartu kuriami ritualai turi savyje tam tikros magijos, kuri padeda vaikui atrasti vis kažką naujo, jaustis saugiam, tyrinėti jį supantį pasaulį. Kuriamos tradicijos vaikui formuoja jo vertybių ratą, kuris yra labai svarbus formuojantis jo asmenybei. Vaikas supranta prioritetų svarbą.

Kuriant tradicijas labai svarbu, kad veiklos būtų atitinkančios vaiko amžių. Vaikas turi jaustis drąsiai ir pasitikintis savimi. Gal vaikutis eglutės pats papuošti dar negalės, bet tėvų padedamas pakabinti išsirinktą žaisliuką tikrai sugebės.

Kai kurios vertybės, papročiai yra atėję iš mūsų protėvių. Brangindami, puoselėdami šias tradicijas mes skatiname jas gyvuoti dar daugelį metų. Iš gausaus tradicijų sąrašo rekomenduotina išsirinkti tai, kas svarbu jūsų šeimai. Labai svarbu sieti tradicijas su savo šeimos ritualais ir vertybėmis.

Atkreipkite dėmesį, kad tradicijos turi patikti jums, kelti džiaugsmą ir norą jas kurti. Kurti tradicijas, kurios kyla iš širdies ir kelia džiaugsmingas emocijas visai šeimai. Kuriant tradicijas labai svarbus laikas, praleistas visiems kartu su mažaisiais šeimos nariais.

3. Top 3 veiklos vaikams kuriant kalėdines tradicijas?

Siūlome 3 žiemos veiklas, kurios sukurs kalėdinę magiją jūsų namuose!

1. Pasigaminkime kalėdinę eglutę. Dideliame inde sumaišome 4 stiklines sodos, 1 stiklinę vandens ir maistinių dažų. Masė turi būti lipni. Imame indelį (apvalų, jei turime ledų formelės indelį), sudedame gautą masę. Apverčiame ir užpilame stikline sodos.

Darbeliai su vaikais.

2. Pasigaminkime sniego žaisliukų. Mums reikės 2 stiklinių miltų, 1 stiklinės druskos ir 1 stiklinės vandens. Į indą supilame šiuos ingredientus, sumaišome. Gautą masę iškočiojame, dedame į turimas formeles. Atspaudus, formelės viršuje įspaudžiama skylutė. Paliekame išdžiūti.
Darbeliai su vaikais.

3. Pagaminkime atviruką Kalėdų Seneliui. Ant šaldymo maišelio markeriu nupiešiame senį besmegenį ar kalėdinį žaisliuką. Nupiešus į maišelį pilame plaukų želės, blizgučių, dedame spalvoto popieriaus lapelius.
Darbeliai su vaikais.

Linkime gražaus ir jaukaus šventinio laukimo. Kurkime smagias tradicijas kartu su savo mažaisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją