Deja, dėl padidėjusių pragyvenimo išlaidų ir išaugusių sąskaitų už elektrą klausimas, kaip deramai pasiruošti Kalėdoms turint ypač ribotą biudžetą, daug kam tapo tikru galvos skausmu.

Suprasdama, kokios problemos šiuo metu aktualiausios, nuo 2022-ųjų rugpjūčio taupymo temai skirtą tinklaraštį vedanti moteris, prisistatanti kaip protingo apsipirkimo ekspertė, pateikė keletą patarimų, kuriais vadovaujantis, jos įsitikinimu, Kalėdas pavyks sutikti neištuštinus sąskaitų ir, juo labiau, neprisidarius skolų.

Taupiai gyventi mokanti tinklaraštininkė – tai 27 metų du vaikus auginanti moteris iš Anglijos Midlandso regiono, vardu Beth Turbutt-Rogers. Jos „TikTok“ paskyrą stebi daugiau nei 49 tūkst. žmonių. Įspūdingas sekėjų skaičius turėtų būti pakankamas įrodymas, kad Beth dalijami patarimai daug kam praverčia.

Per interviu „The Sun“ rubrikai „Fabulous“ taupioji mama atskleidė, kaip iki minimumo sumažinus išlaidas suruošti maksimaliai šventiškas Kalėdas. Jos patarimais turėtų ypač susidomėti tie, kurių namuose yra mažų vaikų.

„Anksčiau ir pati nepajėgdavau atsispirti prieššventiniam spaudimui: kalnus dovanų ir įvairiausias kalėdines pramogas vaikams laikiau privalomu, netgi savaime suprantamu dalyku. Viską supirkinėti pradėdavau iš anksto, bet su laiku atėjo suvokimas, kad kaupti verta ne dovanas, o pinigus“, – sako Beth.

„Mano sūnui dar tik treji metai, bet būtent šiemet ir aš, ir vyras supratome, kad iš tiesų nėra jokio reikalo išleisti didelių sumų siekiant, kad vaikai pajustų Kalėdų magiją“, – įsitikinusi moteris.

Toliau – 6 Beth patarimai, padėsiantys nesubankrutuoti prieš Kalėdas.

Pamirškite taisyklę „Pradėti kuo anksčiau“

Kitaip nei daugelis taupyti mokančių ekspertų, Beth netiki, kad supirkinėti dovanas ištisus metus yra racionali strategija.

Štai ką ji papasakojo:

„Daugelis tampame išankstinio apsipirkimo aukomis. Žinoma, veikia gerokai iš anksto prasidedančios reklamos akcijos, todėl kai kurie jaučiame spaudimą, tarkim, jau rugpjūtį apsirūpinti kalėdiniais atvirukais.

Vis dėlto šiemet aš iki šiol nesu nupirkusi vaikams dovanų.

Seniau elgiausi kitaip. Pavyzdžiui, pernai dovanas pradėjau pirkti jau rugsėjį.

Pirkau kuo įvairiausius daiktus ir tikėjau, kad tai gera strategija, kad vėliau labai pasidžiaugsiu tokiu sprendimu.

Kai atėjo lapkritis, vaikai pradėjo svaičioti apie kitus žaislus – ne apie tuos, kuriuos buvau nupirkusi. Mano sūnus gali net kelis kartus pakeisti nuomonę ir persigalvoti, o kai taip nutinka, aš tuojau pat jaučiuosi įpareigota nupirkti ir tą žaislą, kurio jis ką tiktai užsigeidė.

Prisimenu, kaip gruodį aš sėdėjau ir galvojau, kad pripirkau galybę šlamšto ir tik todėl, kad dovanas pirkau labai iš anksto.“

Taigi, šiemet, užuot supirkinėjusi dovanas, kol šventėmis dar nekvepia, Beth ėmė atidėdinėti pinigus – taupyti. Dabar ji jaučiasi pasiruošusi vykti į parduotuves, tačiau vyks tik tada, kai trejų metų sūnus ir 18 mėnesių dukrelė galutinai apsispręs, ką nori rasti po eglute, ir savo apsisprendimą patvirtins Kalėdų Seneliui adresuotu laišku. Laiškus Beth su vaikais sėsis rašyti pirmosiomis gruodžio dienomis.

Ne visada naudinga apsibrėžti biudžetą

Nors daugelis taupymo ekspertų tvirtina, kad apsibrėžti biudžetą, t. y. nustatyti, kiek pinigų galite skirti dovanoms ir kt., yra vienas esminių žingsnių siekiant apsidrausti nuo išlaidavimo, Beth įsitikinusi, kad nusibrėžta riba gali padaryti meškos paslaugą – paskatinti išleisti daugiau nei reikia.

„Manau, kad nustatyta suma gali suveikti kaip stimulas išlaidauti, todėl pati paprasčiausiai stengiuosi mąstyti apie tai, kaip apsipirkti kuo pigiau“, – sako Beth.

„Svarbu suprasti, kad už mažesnę kainą įgytas daiktas ir sutaupyti 10 eurų, nėra įpareigojimas būtinai nupirkti dar ką nors išleidžiant ir tuos 10 eurų vien todėl, kad jie numatyti biudžete“, – aiškina Beth.

Nebijokite nustatyti ribų

Lygiai kaip daugelis iš mūsų, Beth kuo puikiausiai žino, kaip sunku kartais būna kalbėti apie pinigus su draugais ir artimaisiais.

Vis dėlto sumani mama ragina nustoti laikyti pinigų temą neliečiamu tabu ir ryžtis atviram pokalbiui apie šeimos biudžetą ir apie tai, kokiomis sumomis galėtumėte gana laisvai disponuoti.

„Negaliu įsivaizduoti nieko siaubingesnio nei man nupirktą dovaną iš kredito kortelės. Manau, kad atviras pašnekesys apie pinigus tarp žmonių, su kuriais teks mainytis dovanomis, tiesiog privalomas.“

„Žinau, kalbėti apie pinigus dažniausiai nesmagu, tarytum gėda, tačiau taip būti neturėtų. Juk visi sėdime toje pačioje valtyje. Pragyvenimo išlaidos kyla, sąskaitos auga, maistas brangsta, taigi, taupyti aktualu visiems, tačiau kaip tik dėl to dabar turime puikią progą pasikalbėti apie pinigus“, – mano Beth.

„Esu įsitikinusi: jeigu užvesite kalbą apie pinigus, jokio priešiškumo nesulauksite. Kiti jums gal net padėkos, kad pagaliau kažkas prabilo apie tai, kas sukasi kiekvieno galvoje.“

Tarkite „Taip“ slaptam Kalėdų Seniui

Kad pinigai netaptų problema, galite paraginti bičiulius ir artimuosius keistis dovanomis anonimiškai. Tokiu atveju kiekvienam tektų pirkti tik po vieną dovaną, skirtą burtų keliu parinktam žmogui. Už kokią sumą pirkti dovaną, žinoma, tektų susitarti.

„Be to, kad gausite tai, ko iš tiesų norite, neteks mąstyti, ką daryti su tomis dovanomis, kurios jums visiškai nereikalingos ir kurias vėliau bandysite perdovanoti“, – teigia Beth.

Kalėdų Senis apsilanko kartą per metus, todėl turėtumėte pamatyti jį tik kartą

„Žmonės kažkodėl bando aplankyti kuo daugiau renginių, tarsi turėtų tikslą pamatyti visose įmanomose vietose žmones linksminančius Kalėdų Senius“, – atkreipia dėmesį Beth.

Beth, įsitikinusi, kad mamos privalo išsigydyti Kalėdų Senių lankymo maniją. Galybė renginių vaikus tiesiog išvargina, be to, nublanksta šventės magija ir Kalėdų Senio daromas įspūdis. Vaikams tikrai pakaks ir vieno smagaus susitikimo su šiuo nepamainomu Kalėdų personažu.

Patarkite savo tėvams

Na, kam gi nepatinka išvysti džiugią nuostabą brangaus žmogaus veide, kai šis išpakuoja dovaną ir pagaliau pamato, ką jam išrinkote. Aišku, kad dovana pradžiugintų, reikia žinoti, ką nupirkti. Ko reikia vaikams, paprastai geriausiai žino mamos. Štai kodėl jos turėtų susisiekti su savo tėvais aptarti anūkams (t. y. savo vaikams) skirtas dovanas.

„Kažkur skaičiau, kad, remiantis statistika, vienam vaikui tenkančios dovanos, kurių jis nenorėjo arba kurių jam nereikėjo, atsieina 250 svarų sterlingų“, – perspėja Beth.

Ar reikia dar sakyti, kad tai gryniausias švaistymas?

„Aš, kaip mama, negaliu įsivaizduoti ko nors blogesnio kaip du vienodi žaislai arba kai kurių žmonių ypač mėgstami milžiniški, tikrai įspūdingų gabaritų žaislai, kuriems jūsų namuose tiesiog nėra vietos arba kurių jūsų vaikas tiesiog nemėgsta“, – sako Beth.

Kad būtų kuo paprasčiau nurodyti, kokią dovaną pirkit, galima tiesiog parduotuvėje nufotografuoti vaiką su norimu arba reikalingu daiktu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją