Atsiųstame pranešime žiniasklaidai atkreipiamas dėmesys, kokiais aspektais reikėtų pasirūpinti prieš skrydį lėktuvu ar jo metu, kad į kelionę leidžiantis su vaikais ar paaugliais laukimo valandos prabėgtų ne tik lengviau, bet ir greičiau.

Padeda pokalbis prieš skrydį

Atvykti į oro uostą keliomis valandomis anksčiau prieš numatomą skrydį – tai jau įprasta praktika. Tačiau neretai šis laukimo momentas mažiems vaikams ir jų tėveliams gali tapti tikru išbandymu, ypač jei kelionės lėktuvu nėra dažnos arba įvykstančios pirmą kartą. Orlaivių antžeminio aptarnavimo bendrovės „Litcargus“ Išvykstančių keleivių aptarnavimo poskyrio vadovės Gretės Černychienės teigimu, nenustygstantiems vietoje mažiesiems keliautojams apie būsimą kelionę verta pradėti pasakoti dar namuose.

„Laukimo valandos oro uoste daug greičiau ištirps, jei pokalbis su vaiku apie būsimą kelionę įvyks dar namuose. Reikėtų papasakoti, kas jų lauks oro uoste ir ko galima tikėtis, kad vėliau kartu galėtumėte aptarti naują patirtį. Taip pat svarbu pasirūpinti, kad vaikai, belaukdami skrydžio, turėtų kuo užsiimti. Knygutės, mėgstami žaislai vaikų kelionę tikrai praskaidrins“, – pataria G. Černychienė.

Oro uoste dėmesys mažiausiems

Oro uoste visiems keliautojams galioja tos pačios procedūros, todėl prie bagažo atidavimo ar registracijų į skrydį susidariusių eilių gali tekti stovėti ir tėvams su vaikais ant rankų. Tačiau, pasak keleivių aptarnavimo specialistės, tokius atvejus yra stengiamasi pastebėti.

„Nors atskirų registracijos eilių keleiviams su mažais vaikais oro uoste nėra numatyta, tačiau darbuotojai, pastebėję nerimaujančius mažylius eilėje, tėvelius pasikviečia praeiti į priekį, jei tam neprieštarauja likusieji keleiviai“, – sako specialistė.

Ji taip pat pamini, kuo vertėtų pasinaudoti tėvams, kad skrydžio laukimo salėje su mažais vaikais būtų lengviau: „Ikimokyklinio amžiaus vaikus patogu vežti vežimėlyje. Jei nuosavas oro uoste yra atiduodamas į bagažo skyrių, bendrose laukimo erdvėse yra įrengta galimybė naudotis čia esančiais vaikiškais vežimėliais iki pat įlaipinimo į lėktuvą momento. Galima naudoti ir nuosavą vežimėlį, kurį aptarnaujantis personalas paims prie lėktuvo. Bet kokiu atveju tėvai gali būti ramūs, kad nereikės mažųjų nuolat nešioti ant rankų, svarbu tik pasirinkti, kuris variantas šeimai yra patogesnis“, – pažymi ji.

Oro uosto patalpose yra ir daugiau apgalvotų sprendimų, kurie pasitarnauja tėveliams. Pavyzdžiui, įrengtos knygų ir žaislų lentynos mažiesiems.

Paaugliai gali keliauti ir vieni

Mokyklinio amžiaus vaikai, įprastai per ilgesnes vasaros ar žiemos atostogas, naudojasi galimybe lėktuvu keliauti savarankiškai. Tokia galimybė galima, tačiau reikia atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų.

Pasak Išvykstančių keleivių aptarnavimo specialistės, pirmiausia derėtų išsiaiškinti oro bendrovės taisykles: nuo kokio amžiaus vaikams jau leidžiama skristi vieniems ir ar yra teikiamos palydos paslaugos.

„Priklausomai nuo konkrečių oro linijų, yra taikomi skirtingi amžiaus limitai ir skirtingos sąlygos, kurios nurodo, kada vaikas gali skristi savarankiškai arba be vieno iš tėvų ar globėjų. Tuo atveju, jei paauglys keliauja vienas, kai kurios oro linijos siūlo papildomą mokamą paslaugą – nepilnamečio lydėjimas, kurią būtina užsakyti ir už ją apmokėti iš anksto“, – pasakoja G. Černychienė ir priduria, kad šia paslauga dažniausiai naudojasi 5–12 metų vaikų tėvai, kurie nori jaustis ramūs, kad mokyklinukas niekur nepasimes iki kol jį kitame oro uoste pasitiks artimieji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją