Būtent tokios pasivaikščiojimų vietos ieškodami – kad žygiuojant prieš akis atsivertų gražūs vaizdai ir nereikėtų pečiais stumdytis su kitais praeiviais – prisiminėme seną gerą Europos parką. Rudenį čia turėtų būti išties gražu – pamanėme. Ir netrukus, vos tik nustojo lyti lietus, tuo tikrai įsitikinome.

Spalį Europos parkas kaip tik švenčia savo gimtadienį – praėjusiais metais paminėjo brandų trisdešimtmetį. Anuomet, dar 1991 metais, parką prieš tai buvusioje apleistoje laukymėje įkūrė menininkas Gintaras Karosas. Pirmąja parko skulptūra tapo jo išlietas Europos parko simbolis. Turėtumėte žinoti, kad Europos centro monumentas nėra vien meninė kompozicija – jis simboliškai žymi Europos geografinį centrą. Geografinis Europos žemyno centras nustatytas Prancūzijos Nacionalinio geografijos instituto.

Europos parkas

Parkas didžiulis – net 55 hektarų ir išties labai gražiai sutvarkytas, tačiau palikta erdvės ir natūraliai gamtai. Bevaikščiodami po miškingą parką – tikrai rekomenduojame čia apsilankyti nugeltus medžių lapams – lankytojai atranda gerokai per šimtą įvairių pasaulio šalių menininkų darbų – iš Europos, Amerikos, Japonijos, Egipto, Meksikos, Venesuelos, Pietų Afrikos.

Europos parkas

Po parką galima keliauti pagal paruoštą maršrutą arba tiesiog klaidžioti savo nuožiūra. Šįkart mes nutarėme leistis į neįpareigojantį pasivaikščiojimą, tik kartais užmesdami akį į žemėlapį. Buvo smagu, kai vaikai pirmieji vis netikėtai iš už kokio posūkio išvysdavo dar vieną naują skulptūrą: „Oooo! Galva! Kas pametė galvą?“ Nukritusių lapų fone Adomo Jacovskio sukurta „Gulinti galva“ atrodo tiesiog įstabiai!

Europos parkas

Kaip ir... dinozaurų kiaušiniai! Iš kurio išsiris tiranozauras? Tikriausiai – šito, paties didžiausio! Iš tiesų garsios Lenkijos menininkės Magdalenos Abakanowicz skulptūra „Neatpažinto augimo erdvė“ yra specialiai išlietos tuščiavidurės betono ir metalo formos. Įdomu tai, kad šį įspūdingą meno kūrinį sudaro ne tik 22 skirtingo dydžio kiaušinius primenančios formos, bet ir gamtos aplinka.

Europos parkas

Kas dar prikaustė šeimos su mažais vaikais dėmesį? Žinoma, žaidimai! Jei dažniausiai muziejuose eksponatų liesti šiukštu negalima, čia yra tokių, kurie net pritaikyti žaisti. Taigi greičiausiai ir jums teks užtrukti prie Mindaugo Tendziagolskio besisukančių ratų – jo kūrinio „Mobile Games“. Menininką įkvėpė piemenėlių žaidimai, tačiau, kaip ir ganyti avis, bandyti šias figūras nėra taip paprasta, kaip atrodo!

Europos parkas

O kaip smagu buvo netikėtai užklydus prie žalios karuselės, kurią sukūrė Marius Zavadskis. Joje gali suktis kaip žiurkėnas savo besisukančiame rate – ir tiek į priekį, tiek atgal. Autorius savo kūriniu norėjo ne tik pasakyti, kad kartais žmonės „užsisuka“ savo kasdieniame gyvenime ir nebepastebi aplinkos, bet ir leisti tai pajusti sukant karuselės ratą.

Europos parkas

Ruduo Europos parke – taip pat ir edukacijų metas. Moksleiviai iš visos Lietuvos kviečiami čia atvykti ir užsiimti įvairiomis veiklomis, leidžiančiomis prisiliesti prie šiuolaikinio meno pasaulio, o kartu pailsėti gamtoje. Muziejaus edukatoriai, atsižvelgdami į vaikų amžių, perteikia savo žinias apie šiuolaikinį meną, mokiniai tampa kūrėjais: lipdo, piešia, maketuoja, modeliuoja, atranda. Kūrybinių veiklų dalyviai iš muziejaus iškeliauja nešini spalvingais darbeliais, mandalomis, sapnų gaudyklėmis ir grafikos spaudiniais. Galima pramogauti ir aktyviai – rungtyniauti beieškant lobio po visą parko teritoriją.

Visai netoli Vilniaus esantis šiuolaikinio ir modernaus meno muziejus po atviru dangumi dirba kasdien, nuo 10 val. iki saulėlydžio. Čia galima lankytis ir su gyvūnais.

Bilietų kainos: suaugusiems – 12 Eur, vaikams – 8 Eur, studentams ir pensininkams – 11 Eur, moksleiviams ir darželinukams, atvykusiems su grupe, – 5 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją