Nuo ko pradėti?


„Pirmiausia, planuojant kelionę su vaikais, verta atsižvelgti į jų amžių, keliavimo patirtį, pomėgius ir tada atitinkamai pasirinkti kelionės kryptį. Įprastai poilsinės „viskas įskaičiuota“ atostogos tinka šeimoms su mažamečiais vaikais. Tokioms atostogoms verta rinktis viešbutį ne per toliausiai nuo oro uosto, pritaikytą mažamečiams atostogautojams – su baseinais, žaidimų aikštelėmis ir animatoriais. Jei rudenį pasirinktoje šalyje sezonas eina į pabaigą, verta pasidomėti, ar viešbučio baseinai yra šildomi“, – atsiųstame pranešime pataria „West Express“ kelionių ekspertė Sonata Baseckienė.

Pasak jos, su vyresniais vaikais galima leistis į aktyvesnio poilsio, pažintines keliones. Tokių atostogų metu vaikai sparčiai tobulėja, susipažįsta su naujomis kultūromis ir gauna daug erdvės iškrauti savo energijai.

„Jei vaikai kiek paūgėję ir jau nebenori mirkti baseine ar leisti laiko paplūdimyje, tereikia nepamiršti pasirūpinti tinkama avalyne ir tuomet galima leistis su vaikais į aktyvų žygį po nepažįstamas vietoves arba nustebinti juos pikniku aukštai kalnuose, kur atsiverianti panorama yra daug įdomesnė nei visi socialiniai tinklai, – teigia S. Baseckienė.

Taip pat, anot ekspertės, svarbu įtraukti vaikus į kelionės planavimą, atsižvelgti į jų norus ir nuomonę. Verta pasidomėti ir atostogų vietose esančiomis pamokomis, skirtomis vaikams, pavyzdžiui, galimybe išmokti nardyti ar plaukioti banglentėmis. Pasiruošus įdomų kelionės maršrutą ir atostogų planą, didesnių nesklandumų kilti neturėtų.

Nepamirštamų įspūdžių sala – Tenerifė


Didžiausioje Kanarų salyno saloje atostogautojus pasitiks gražūs žaliuojantys slėniai, aukštaūgiai kalnai bei mėnulio paviršių primenantys Teidės ugnikalnio šlaitai. Dėl kadaise ugnimi besispjaudžiusio ugnikalnio pakrantės pasipuošė juodojo smėlio paplūdimiais, o derlingoje vulkaninėje žemėje pradėjo klestėti augmenija.

„Rudenį Tenerifėje klimatas būna ypač palankus keliautojams – po vasaros karščių oras kiek atvėsta, tačiau saulės jau išsiilgusiems lietuviams šilumos dar pakanka, o vandens temperatūra puikiai tinka maudynėms“, – pasakoja S. Baseckienė.

Nemėgstantiems atostogų metu užsisėdėti vienoje vietoje kelionių ekspertė pataria užsukti į Anagos nacionalinį parką, garsėjantį vaizdingais kalnais, kuriuose slypi daug archeologinių salos pėdsakų. Apylinkes puošia jaukūs maži miesteliai, įsikūrę olose, o užlipus į kalvas atsiveria nuostabūs vaizdai į vešlios augalijos rojų.

Netoli Anagos kalnų esantis paplūdimys Playa de las Teresitas – vienas gražiausių visoje Tenerifėje, tad patiks norintiems pasimėgauti saulės voniomis. O Las Americas paplūdimyje naujų patirčių ieškantys tėveliai ir jų atžalos galės išbandyti banglenčių sportą ir smagiai pasitaškyti bangose.

Taip pat vertas dėmesio ir vienas didžiausių pasaulyje vėjo urvų Cueva del Viento, po kurį vaikščiodami keliautojai pasijus tarsi Žiulio Verno knygos veikėjai, keliaudami link Žemės centro. Į šiuos urvus įleidžiami lankytojai nuo 5 metų, vaikams būna pritaikomos specialios nuolaidos.

Spalvingi Malagos veidai


Malaga buvo įprasta laikyti miestu – „trumpa stotele“ pakeliui į ir iš oro uosto. Vis dėl to, pastaruoju metu Malaga kratosi šio įvaizdžio ir siūlo pažintį su įspūdingais istoriniais paminklais, įvairiais muziejais ir laisvalaikio pramogomis.

Malagos gatvėse vyrauja meniška dvasia, mat čia gimė garsusis dailininkas Pablas Pikasas, tad viena iš populiariausių lankytinų vietų yra Pikaso muziejus. Besidomintiems architektūra ir istorija rekomenduojama užsukti į dvi žymiausias Malagos pilis – Alcazabo ir Gibralfaro tvirtoves. Ypač įspūdinga pirmoji pilis, pastatyta musulmonų didikų viešpatavimo laikais ir žavinti tvirtomis sienomis bei vaizdingais vidiniais sodais.

Šeimoms, mėgstančioms pasivaikščiojimus gamtoje, rekomenduojama nuvykti į 50 kilometrų nuo Malagos nutolusį parką Torcal de Antequera bei Nerja urvus. Prieš šimtus milijonus metų toje vietoje buvo jūra, tačiau pakitus klimatui, į paviršių iškilo dėmesį sukaustantys įspūdingi uolų bokštai. O norintiems susipažinti su Andalūzijos virtuve iš arčiau, būtina aplankyti miesto centre esantį Atarazanaso turgų.

Laukinė gamta kalnuotoje Madeiroje

Jei šeimoje yra mėgstančių futbolą, tuomet Cristiano Ronaldo gimtinė Madeira – puikus pasirinkimas. Visgi, smagiai laiką čia praleis ne tik futbolo gerbėjai – nuo žygių po kvapą gniaužiančius gamtos stebuklus iki nardymo krištolo skaidrumo vandenyse – tai atostogų kryptis aktyvų poilsį mėgstančioms šeimoms.

Pasak kelionių ekspertės, Madeira – sala, į kurią verta vykti mėgstantiems tyrinėti apylinkes. Čia nėra galybės paplūdimių gulinėjimui ar daug baseinų su kalneliais, todėl verta į šią salą vykti su kiek vyresniais vaikais, kurie mėgsta vaikščioti ir atrasti naujas vietas.

„Atvykusius į Madeirą pasitiks nuostabaus grožio gamta, bananmedžių terasos, maudynės natūraliuose lavos vandenyno baseinuose, jaukūs miesteliai su siauromis gatvelėmis – veiklos Madeiroje yra pakankamai, tad tikrai nebus laiko nuobodžiavimui“, – teigia S. Baseckienė.

Madeiroje verta aplankyti salos sostinę Funšalį, dėl iškilusių uolienų Marsą primenantį Sao Lourenco pusiasalį, o geriausias būdas pažinti salą – leistis į įvairaus sudėtingumo žygius levandomis – žmonių suformuotais vandens kanalais, šalia kurių esantys takai veda prie gražiausių panoraminių vaizdų ir miškų gilumoje pasislėpusių krioklių.

Rojus šeimoms su mažamečiais vaikais – Turkija ir Egiptas

Šios šalys – lietuvių atostogautojų poilsio klasika, pamėgta dėl puikios paslaugų kokybės už geriausią kainą. Gardus maistas, patogūs viešbučių kompleksai, baseinai, SPA zonos bei žaidimų erdvės tėveliams ir jų atžaloms užtikrins komfortišką poilsį, paįvairinamą išvykomis bei įvairiomis pramogomis.

„Ruduo Turkijoje – puikus metas praleisti atostogas. Nors oras jau vėsta ir sezonas kurortuose jau eina į pabaigą, tačiau jūra vis dar šilta ir saulės čia nestinga. Vasarą žmonių nusėti paplūdimiai, atėjus rudeniui, jau būna gerokai ramesni, vyrauja mažesnės eilės oro uostuose, restoranuose, lankomuose istoriniuose ir kultūriniuose objektuose nereikia stumdytis turistų miniose“, – pasakoja S. Baseckienė

Viešint Turkijoje pašnekovė rekomenduoja aplankyti Pamukalės mineralines versmes, antikinius miestus Hierapolį ir Izmirą, paplaukioti po smaragdinius Žaliojo Kanjono ežerus. Teigiamų emocijų ir adrenalino šeimos pasisems išvykose važinėjantis bagiais safaryje, plaukiant raftingu bei leidžiantis į nuotaikingą skrydį greitojo nusileidimo Zipline trasa.

Egipte rekomenduojama patyrinėti Hurgadą ir senąją šio miesto dalį, pasivaikščioti po rytietišką turgų, taip pat aplankyti faraonų laikus menančią senovės Egipto sostinę Luksorą. Populiariausios pramogos šioje šalyje – pažintis su povandeniniu pasauliu, nardant Raudonojoje jūroje, bei pasivažinėjimas su džipais po dykumą.

Didybe kerintys Jungtiniai Arabų Emyratai


Modernūs statiniai, tradicinis beduinų gyvenimo būdas, karščiu alsuojančios dykumos, drąsūs architektūriniai sprendimai ir moderni Formulės-1 lenktynių trasa – visa tai galima atrasti arabiškoje pasakų šalyje – Jungtiniuose Arabų Emyratuose.
„Vietų, kur nuvykti su vaikais, šioje šalyje nestigs. Čia gausu atrakcionų ir vandens parkų, o smaližiams tikras rojus bus Dubajuje pastatyta viena didžiausių saldainių parduotuvių pasaulyje „Candylicious“. Joje sutalpinta daugiau nei 5000 skirtingų rūšių saldumynų, tarp kurių galima rasti net kupranugarių pieno šokolado“, – kelionių idėjomis dalinasi S. Baseckienė.

Pasak jos, keliaujant po Jungtinius Arabų Emyratus, verta aplankyti Dubajuje esantį didžiausią pasaulyje apžvalgos ratą, siekiantį net 250 metrų, išbandyti dykumų safarį džipais, o trokštantiems ramaus ir patogaus poilsio rekomenduojama vykti į Fudžeirą – nuostabių peizažų Emyratą su gražiais paplūdimiais ir puikiu aptarnavimu aukščiausio lygio viešbučiuose.

Kitos rudens atostogų kryptys


Norint aktyviai pailsėti ir pasisemti malonių įspūdžių kartais pakanka ir nuotaikingo savaitgalio naujoje aplinkoje. Vaikams ypač patiks laikas, praleistas geriausiuose Europos pramogų parkuose – Disneilende ir jo magiškų pasakų herojų karalystėje Paryžiuje, 26 futbolo aikštynams prilygstančiame Legolendo atrakcionų parke Bilunde arba „Warner Bros“ sukurtame Hario Poterio pasaulyje netoli Londono.

Tiek vaikams, tiek jų tėveliams daug įspūdžių paliks ir prie Berlyno esantis didžiausias vandens ir pramogų parkas po stogu Europoje – „Tropical Islands“. Šiame milžiniškame angare sukurtos tikros džiunglės su skaidraus vandens lagūnomis, baltu smėliu, tradiciniais Atogrąžų kaimo nameliais bei aplinkui čiulbančiais egzotiniais paukščiais. Parke leidžiama ir nakvoti bei taip patirti tropines naktis – galima rinktis viešbučio kambarius, namelius arba palapines.

Pasak kelionių ekspertės, keliaujant atostogauti kartu su šeima, pagrindinis tikslas yra pailsėti visiems šeimos nariams, ne tik vaikams. Laiku suplanuotos atostogos, atsižvelgus tiek į suaugusiųjų, tiek ir į vaikų poreikius, suteiks galimybę ne tik išsirinkti tikslų maršrutą ir apgyvendinimą pagal savo norus, bet ir ramiai laukti išsvajotos išvykos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją