Atsiųstą komentarą paruošė finansinių konsultacijų įmonės „iFuture INVESTMENTS“ vadovė Renata Medvedeva.

Iškalbinga nelaimių ir ligų statistika


Tam, kad lengviau būtų įsivaizduoti, kodėl reikia kelti klausimą „o kas, jeigu?“, įsivaizduokite – esate pagrindinis šeimos maitintojas ir staiga nutinka nelaimė, kuri nulemia, kad kuriam laikui tampate nedarbingas. Jeigu jūsų pajamos yra aktyvios (kai konkretūs pinigai uždirbami už konkretų atliktą darbą), tuomet akivaizdu, kad šeimos finansinė padėtis gali smarkiai keistis. O juk tai būtų tarsi kirtis pačiu aštriausiu kardu, žinant, kaip sparčiai dėl pasaulinių įvykių dabar auga infliacija.

Renata Medvedeva

Tarptautinė darbo organizacija (TDO) skaičiuoja, kad daugiau nei 2 milijonai moterų ir vyrų visame pasaulyje kasmet miršta nuo su darbu susijusių nelaimingų atsitikimų ar ligų. Taip pat darbuose kasmet įvyksta apie 340 milijonų nelaimingų atsitikimų, ištinka maždaug 160 milijonų su darbu susijusių ligų.

Visame pasaulyje jokių ligų neturinčių žmonių skaičius nesiekia net 10 procentų. Na, o po COVID-19 pandemijos turbūt net neverta daug kalbėti apie reguliariai atsirandančius ir pavojų žmonių sveikatai bei gyvybei keliančius naujus virusus.

Statistika ir faktai akivaizdžiai sako, kad šiais laikais šeimai gyventi dabartimi ir negalvoti apie apsaugas nuo nelaimingų atsitikimų, mirties, kritinių ligų ar visiško darbingumo praradimo yra labai rizikinga. Juk netikėta, nemaloni žinia, gali visiškai pakeisti visą šeimos gyvenimą.

Dėmesys šeimos maitintojui


Aktyvias pajamas šeimoje gaunantys ir didžiausią dalį jų atnešantys asmenys – tarsi kiekvieno žmogaus kūne plakanti, kraują varinėjanti ir gyvybę garantuojanti širdis. Sustos šeimos maitintojas nešti finansines įplaukas – sustos ir šeimos gyvenimas, jeigu nebus paruošta staigiai pagelbėti galinčių vaistų.

Įsivaizduokite, turite ilgalaikių finansinių įsipareigojimų, tokių kaip gyvenamojo būsto ar kitų poreikių paskolos, turite mažamečių vaikų, tačiau neturite itin didelės „asmeninių finansų pagalvės“ ištikusioms nelaimėms. Ką tuomet daryti?

O tokio klausimo kelti niekuomet nereikia tiems, kurie geba reguliariai įsivertinti galimus iššūkius, planuoti, būti atsakingi. Būdų, kaip apsaugoti svarbiausią šeimos maitintoją ir išvengti labai nemalonių situacijų, atsiliepiančių šeimos finansams, tikrai netrūksta.

Vienas iš jų – pinigų kaupimas, kai kiekvieną mėnesį atsidedama bent 20 proc. gaunamų pajamų. Turbūt ne vieną kartą esate girdėję ir tai, kad protinga turėti sukaupus tokią sumą, kuri netekus darbo leistų visai šeimai pragyventi mažiausiai šešis mėnesius.

Kitas puikus būdas – tai gyvybės draudimas, kurį visame pasaulyje linkę rinktis vis daugiau žmonių. Pavyzdžiui, 2020-aisiais net daugiau nei 50 proc. JAV gyventojų buvo apdraudę savo gyvybę.

Draudimas – tai taupymo įrankis, kuris padeda apsaugoti save, giminaičius nuo nelaimingų atsitikimų. Pavyzdžiui, nutikus nelaimei ir šeimos maitintojui negalint atnešti pajamų, draudimo išmoka padeda greitai išspręsti finansinius iššūkius.

Jau mokate planuoti finansus? O kodėl nepasiėmus dvigubai daugiau?


Be aktyvių pajamų, dar egzistuoja ir pasyviosios pajamos, kurios gaunamos neįdedant ženklaus darbo, taigi net ir nelaimės atveju jų galima neprarasti.

Vienas populiariausių būdų pasyvioms pajamoms gauti – investavimas. Jis gana dažnu atveju yra kaip papildomas pajamų šaltinis, tad kiekvienai apie ateitį galvojančiai ir savo finansus atsakingai planuojančiai šeimai verta savęs paklausti – o kodėl mums nepasiėmus dvigubai daugiau?

Investavimas kai kam skamba kaip nepažįstama tema, tačiau tai nereiškia, kad jis prieinamas tik nedidelei daliai žmonių. Vien į gyvybės draudimą pažvelgus plačiau (ne tik kaip apsidraudimą, bet ir ilgalaikį investavimo įrankį) galima atrasti galimybių.

Pavyzdžiui, investicinis gyvybės draudimas suteikia ne tik galimybę užtikrinti finansinį saugumą netikėtos ligos ar nelaimingo atsitikimo atveju, tačiau yra ir lėšų kaupimas oriai pensijai arba bet kokiems kitiems savo ar savo šeimos ateities poreikiams, tokiems kaip pinigai vaikų studijoms, NT įsigijimas, hobiai ir t.t. Kadangi įmokos yra investuojamos, turite galimybę ne tik sukaupti, bet ir uždirbti didesnę grąžą bei apsaugoti savo lėšas nuo infliacijos.

Svarbiausia žinoti, kad sėkmingam investavimui nebūtinos ir labai didelės sumos. Štai, pavyzdžiui, kai kurios šeimos tokius dalykus vadina nieko nekainuojančiais, nes besiplanuodamos finansus, jos investuoja kas mėnesį iš valstybės gaunamus vaiko pinigus.

Be abejo, būdų investuoti, kurtis pasyvias pajamas ir apsisaugoti nuo nelaimių yra ne vienas ir ne du. Be to, nė vienas iš mūsų negyvename visiškai vienodų gyvenimų, tad ir kiekvienos šeimos finansinės galimybės buvo, yra ir bus skirtingos. Tačiau kaip sakoma, galimybe džiaugtis finansiškai aprūpinta ateitimi ir išvengti nemalonumų turi absoliučiai kiekvienas, nes ateitis priklauso nuo jūsų sprendimų, kuriuos priimate būtent dabar.

O kas, jeigu...? Tai yra klausimas, kurį šalia savęs rekomenduotina laikyti kiekvienai atsakingai šeimai. Juk ateities nuspėti negalima, bet jai pasiruošti – įmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją