Auklių agentūros Londone „Nannytax“ įdarbinimo specialistės Kirsty Wild teigimu, darosi įprasta siūlyti įvairius priedus auklėms prie atlyginimo.

„Siūloma netgi nemokamas apgyvendinimas, kelionės, būna ir taip, kad auklei siūloma atostogauti antrame šeimininkų turimame būste. Viena auklė pasakojo, kad ją mėnesiui išsivežė dirbti į Barseloną, kitai davė vairuoti „Porsche“ ir „Tesla“ automobilius, trečioji pasakojo galėjusi naudotis šeimos vairuotojo ir virėjo paslaugomis.“

Ir tai dar ne viskas, „Mirror“ pasakojo K. Wild: „Daugelis auklių norėtų mokamų atostogų ir tam tikro darbo valandų skaičiaus per savaitę – tai garantuotų, kad prižiūrimo vaiko šeimai išvykus atostogų jos negaus mažesnio atlyginimo. Daugelis norėtų atostogauti norimu metu, o ne tada, kai darbdaviai išvyksta atostogų. <...> Nepamirškime ir profesinio tobulėjimo. Skirti tam tikrą sumą ir kažkiek dienų per metus auklės tobulinimuisi būtų į naudą tiek jūsų atžalai, tiek auklei.“

Didžiojoje Britanijoje nuo 2021 m. kovo iki šių metų kovo auklių sumažėjo net 4 000 – tokio rodiklio nėra buvę nuo 2016 m.

Pasak K. Wild, auklių sumažėjo dėl pandemijos ir dėl kitokių priežasčių. „Paminėtinos kelios priežastys, – aiškino specialistė. – Pandemijos pradžioje, kai uždarė lopšelius ir darželius, stipriai padidėjo auklių poreikis, kadangi per pirmą lokdauną tik auklėms buvo leidžiama dirbti ir prižiūrėti vaikus. Net ir sušvelninus ribojimus, daliai žmonių atrodė saugiau samdyti auklę nei leisti atžalas į darželius, kur buvo didesnė rizika užsikrėsti koronavirusu. Per pandemiją daug šeimų išsikėlė iš miestų į kaimo vietoves, ten ne visada yra pakankamai vietų darželiuose, taigi žmonės neturėjo kito pasirinkimo – tik samdyti auklę.“

Neseniai BBC pranešė, kad nerimą keliančiu greičiu užsidaro vaikų darželiai. Žmonės, ypač auginantys kelis vaikus, ar tie, kurie norėtų samdyti auklę su kita šeima, pastebi, kad auklės paslaugos – ne tiek daug brangesnės už darželius.

Dėl „Brexit“ sumažėjo auklių iš Europos Sąjungos, įsigaliojus naujiems įstatymams dėl vizos įsidarbinti darosi neįmanoma.

Šitaip padidėjus auklių paklausai, per pastaruosius metus auklių atlyginimai padidėjo apie 13 proc. (metinis atlyginimas – 32 525 svarai), Londone auklių atlyginimai padidėjo 8 proc. (metinis atlyginimas siekia 40 tūkst. svarų).

K. Wild teigė: „Trūkstant auklių, išliks didelė jų paklausa, o atlyginimai didės. Kita vertus, neseniai atlikto tyrimo duomenimis, keturios iš dešimties auklių ketina keisti darbą, o viena pagrindinių to priežasčių – noras gauti didesnį atlyginimą. Esant tokiam kontekstui, nenustebčiau, jei auklių atlyginimai ir toliau stipriai didėtų. <...> Pasiūlyti priedų ar tam tikrą sumą tobulinimuisi – puikus būdas užtikrinti, kad auklė jaustųsi vertinama.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją