Ką daryti, kad pinigų pramogoms nepritrūktų ir kokios daug nekainuojančios veiklos gali suartinti ir pradžiuginti tiek mažuosius, tiek jų tėvelius?

Pagrindinė stabilių finansų taisyklė

Anot skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovės Donatos Stoškuvienės, pastaruoju metu kylančios produktų ir paslaugų kainos privertė sunerimti bene visus Lietuvos gyventojus. Tad savaime suprantama, kad daugeliui šeimų kilo klausimas, kaip šioje situacijoje atžalas pradžiuginti vasaros atostogų metu. Pranešime žiniasklaidai ekspertė atkreipia dėmesį, kad gana dažna problema, kuri priverčia susimąstyti apie finansinį stabilumą, yra tėvų finansinio raštingumo žinių trūkumas.

„Deja, tačiau šiandien finansinio raštingumo lygis Lietuvoje vis dar yra pakankamai prastas. Kaip teisingai elgtis su pinigais, dažnu atveju nėra mokoma nei mokyklos, nei universiteto suole, tad nieko keisto, kad suaugę žmonės dažnai nėra susipažinę su išlaidų planavimo taisyklėmis“, – teigia D. Stoškuvienė.

Anot jos, viena iš dažniau pasitaikančių lietuvių daromų klaidų yra pinigų laikymas vienoje sąskaitoje. Tai yra vienas iš aspektų, dėl kurio pinigai išleidžiami labai greitai. Tada suprastėja ne tik šeimos finansinė padėtis, nelieka papildomų lėšų santaupoms, bet ir toks metas, kaip vasaros atostogos, gali tapti gerokai liūdnesnis dėl apribojamų finansinių resursų.

„Natūralu, kad matydami sąskaitoje didesnę pinigų sumą leidžiame sau išlaidauti, tačiau finansų ekspertai laikosi paprastos taisyklės – gautą atlyginimą jie padalija į kelias sąskaitas ir planuoja visas išlaidas. Geriausiai turėti keletą skirtingų sąskaitų, skirtų įvairiomis išlaidoms, tarkime: pramogoms, asmeniniams pirkiniams, taupymui, būtinosioms išlaidoms. Tokiu būdu planuojant išlaidas nė viena kategorija nenukentės, taip pat ir vaikų pramogos“, – atkreipia dėmesį D. Stoškuvienė.

Pramogos, kurios ir pradžiugins, ir suartins

Jei randate laiko ir papildomų lėšų nuvesti savo atžalas į kino teatrą, boulingą ar į kavines – greičiausiai planuojant finansus didelių iššūkių nekyla, tačiau kokybiškas laikas kartu gali turėti kur kas didesnę prasmę, kuriant artimą ryšį su vaikais ir per šiek tiek kitokias veiklas. Šiandien dažna problema – tėvų laiko trūkumas, kurį jie bando užmaskuoti brangiomis dovanomis, tačiau svarbu suprasti, kad augančiam vaikui kur kas labiau reikia nuoširdžių pokalbių ir dėmesio, kurie iš tikrųjų nieko nekainuoja.

Kviečiame vasaros atostogas su mažaisiais praleisti ne tik be finansinių iššūkių, bet taip pat linksmai ir naudingai. Dalijamės keturiomis veiklomis, kurios suartins ir pradžiugins jus ir jūsų atžalas.

Nakvynė palapinėje miške, prie ežero

Kas gali būti puikiau už žaidimus gamtoje nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro? Vaikams tai bus puiki pramoga, o jums tai nekainuos daug pinigų. Tiesa, nepamirškite nakvynei gamtoje reikalingų priemonių: minkšto kilimėlio, miegmaišio, apsaugos nuo saulės, uodų ir erkių, maisto kelioms dienoms, vandens. Vykdami prie ežero galėsite mėgautis vandens pramogomis, tad pagalvokite apie pripučiamus kamuolius, plaukimo ratus, čiužinius ir pan.

Virtualios realybės nuotykių vakarėlis

Tai tikras emocijų užtaisas! Jeigu nenorite ar negalite investuoti ir turėti asmeninių 3D akinių, galite juos išsinuomoti tiek savaitgaliui, tiek visai savaitei. Šiuo akinius galite išbandyti ne tik namų aplinkoje, bet ir lauke. Nepamirškite į virtualios realybės vakarėlį pakviesti savo bei savo atžalų bičiulių, pasirūpinkite užkandžiais ir mėgaukitės kartu praleistu laiku.

Kiekvieną savaitgalį į skirtingus pažintinius takus

Tai taps jaukia jūsų ir mažųjų tradicija. Be to, pažintiniai takai – puikus būdas pažinti Lietuvą. Jeigu neturite fizinio pasiruošimo, pradėkite nuo pažintinių takų, kurių ilgis siekia vos kilometrą, ir po truputį didinkite atstumą, rinkdamiesi vis ilgesnius pažintinius takus. Prieš tokį žygį į gamtą nepamirškite pasirūpinti tinkama avalyne.

Sportuokite lauke su savo atžalomis

Kad ir kas tai bebūtų: krepšinis, futbolas, važinėjimas dviračiu ar riedučiais, o gal lengvas bėgiojimas – tokia veikla kartu bus ne tik nuotaikinga, bet ir suartinanti. Taip pat, tai ne tik nieko nekainuos, bet bus palanku jūsų sveikatai. Geri, saulėti orai, o gal ekstremalūs potyriai lietuje? Svarbu tinkama apranga ir kokybiškai praleidžiamas laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją