Straipsnį parengė ir atsiuntė Aistė Žukaitė.

Turkija – šeimų atostogų klasika

Lietuvos oro uostų duomenimis, balandžio mėnesį net 60 proc. poilsiautojų, keliaujančių užsakomaisiais reisais, vyko Turkijos kryptimi – dažnai tą pačią dieną, vos poros valandų laikotarpyje, į šią šalį pakyla 6 lėktuvai iš Lietuvos.

Turkija tikrai yra klasikinė šeimų atostogų kryptis. Čia rasite absoliučiai visko ir visiems skoniams, – pritaria kelionių ekspertas R. Širvinskas-Makalius. – Tai vienos patogiausių atostogų: niekuo nereikia rūpintis ir galima praleisti savaitę, dvi, o gal net tris, neišeinant iš viešbučių kompleksų, kurie siūlo paketus „viskas įskaičiuota“. Gausybė pramogų, vandens atrakcionų parkai, vaikų klubai, dieninės ir vakarinės programos bei, žinoma, puiki šalies virtuvė. Jau buvote Turkijoje? Nieko tokio. Čia galima atostogauti tikrai ne vieną kartą. Kiekvienas kurortas ir viešbutis vis kitoks. Jeigu ankstesnių atostogų metu neturėjote galimybės leistis į ekskursijas ir išvysti istorines šalies įžymybes, galite tai padaryti šiemet“, – dalijasi mintimis Makalius.

Ne mažiau svarbu ir kurorto pasirinkimas – šalis tikrai labai įvairi. Atostogaujant su vaikais, rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, kiek laiko teks keliauti nuo oro uosto iki viešbučio. Jeigu planuojate aktyviau leisti laiką, pasidomėkite, ar pramogų, skirtų šeimoms, yra ne tik viešbučio teritorijoje, bet ir pačiame kurorte ar netoliese.

Pavyzdžiui, Beleko apylinkėse peri vėžliai, juos galima pamatyti natūralioje aplinkoje. Kurortas taip pat garsus plačiais smėlio paplūdimiais. O štai iš Sidės organizuojamos ekskursijos į delfinų salą.

Į Turkiją galima vykti su bet kokio amžiaus vaikais. Paslaugų spektras toks platus, kad nesudėtinga susiplanuoti atostogas ir šeimoms su kūdikiais, ir su aktyviais paaugliais.

Albanija – pasijuskite atradėjais

Žinoma, šiemet bus sunku rasti vietą pasaulyje, kurioje būtų mažai turistų – visi išsiilgę kelionių, patirčių ir nuotykių, bet, pasirinkus mažiau žinomas ir keliautojų dar neatrastas kryptis, tikrai gali pasisekti. Tad jeigu norite pasigirti, kad šiais metais išbandėte naują atostogų topą – drąsiai rinkitės Albaniją.

„Nebijokite būti pirmieji. Albanijoje rasite viešbučių, siūlančių paketus „viskas įskaičiuota“. Be to, dauguma viešbučių įsikūrę ant jūros kranto. Kadangi šalis dar tik bando atsirasti topų sąrašuose, čia rasite ir nemažai nemokamų paslaugų – pavyzdžiui: gultai ir skėčiai daugelyje mūsų siūlomų viešbučių paplūdimiuose nėra apmokestinami“, – pažymi R. Širvinskas.

Idiliški paplūdimiai – tai šalies vizitinė kortelė. Atostogų metu galėsite aplankyti kelis. Vaikams visada įdomu tyrinėti, o suaugusiesiems – mėgautis pasikeitusiu kraštovaizdžiu ir neįtikėtino skaidrumo jūra. Šeimoms taip pat rekomenduojama aplankyti šalies sostinę Tiraną ir čia veikiantį Gamtos mokslų ir Archeologijos muziejų. Verta aplankyti ir UNESCO globojamą, tūkstančio langų miestu vadinamą Beratį. Miestas didžiuojasi išlikusia Osmanų architektūra ir XIII a. menančiais Kalos rūmais.

Bulgarija – Turkijos jaunesnioji sesuo

Bene dažniausiai minimas atostogų Bulgarijoje privalumas – puikios kainos. Tačiau nereikėtų pamiršti, kiek visko ši šalis gali pasiūlyti. Pirmiausia – šalies virtuvė. Teigiama, kad Bulgarija yra jogurto gimtinė ir čia gaminamas sveikiausias jogurtas pasaulyje. Tad karštą vasaros dieną galima puikiai atsigaivinti ir palepinti mažuosius. Bulgarijos virtuvė yra savotiškas slaviškos, graikiškos ir turkiškos kulinarijos miksas: naudojama gausybė šviežių daržovių, maistas gardinamas prieskoniais, kvapnus ir priimtinas daugeliui skonių.

Šalis didžiuojasi ir savo kultūriniu paveldu bei įvairia augmenija ir gyvūnija. Čia rasite devynis UNESCO kultūros paveldo objektus, o flora ir fauna be galo įvairi. Vien paukščių rūšių suskaičiuojama per 400. Net trečdalis šalies teritorijos padengta miškais, todėl atgaivą galima rasti medžių pavėsyje. Bulgarija taip pat yra viena didžiausių rožių augintojų – čia gaminamas parfumerijoje naudojamas rožių aliejus. Šalis laikoma antra didžiausia šio aliejaus eksportuotoja pasaulyje.

Keliaujantiems su šeima, svarbu paminėti ir tai, kad Bulgarijos kurortai didžiuojasi plačiais smėlio paplūdimiais ir patogia jūros pakrante. Jūra lėtai gilėja, todėl net mažyliai gali drąsiai bristi ir mėgautis bangomis. Saugios maudynės – vienas didžiausių Bulgarijos kurortų pliusų.

Anot R. Širvinsko, didelis privalumas ir tai, kad, keliaujant iš Lietuvos, tai bus vienas trumpesnių skrydžių, o atvykus į kurortą jūsų šeimos nealins nepakeliamas karštis. Vidutinė oro temperatūra liepos mėnesį čia siekia apie 28 laipsnius.

Kreta – patirčių ir nuotykių mėgėjams

Nemėgstate vartytis paplūdimyje ir norite aktyviai praleisti laiką? Tokioms atostogoms su šeima puikiai tinka Kreta. Čia yra tiek daug ką pamatyti, o kiek dar visko paragauti.

Sakoma, kad Kretoje gimė pats Dzeusas. Galingiausias graikų dievas, valdęs dangų ir griaustinį, teigiama, jis gimė aukštai Kretos kalnuose. Žinoma, dievai gimsta tik dieviško grožio vietose, todėl neabejotinai, tai viena žaviausių salų pasaulyje. Ar teko girdėti, kad egzistuoja rožinio smėlio paplūdimiai? Tikrai taip – jų yra vos keletas pasaulyje ir net du galima rasti būtent Kretoje. Taip pat čia aplankysite garsiuosius Knoso rūmus, apipintus mistiškos istorijos apie Minotauro labirintą.

Atostogaujant su vaikais, rekomenduojama užsukti ir į įspūdingą vandens atrakcionų parką „Aqua plius“. Daugiau nei 50 vandens kalnelių po atviru dangumi – sau tinkamus atras ir ekstremalių pojūčių mėgėjai, ir ramesnių pramogų mylėtojai. Atrakcionų parke galima praleisti visą dieną – čia rasite ir kur pavalgyti, ir kur atsipūsti ant gulto.

Nepamirškime ir graikiškos virtuvės. Kretoje labai populiaru mezė – tai savotiška ispaniškų tapas (nedidelių užkandžių) versija, kuomet ragaujama daug patiekalų vienų pietų ar vakarienės metu. Nuostabus būdas pažinti šalies virtuvę ir neapsunkinti skrandžio. Žinoma, saloje gaminamas ir puikus vynas bei vienas geriausių alyvuogių aliejų pasaulyje.

Dar vienas įdomus ir svarbus faktas keliaujant su šeima yra tai, kad Kretoje nėra pavojingų gyvūnų. Graikų mitologijoje teigiama, kad Heraklis juos visus išvarė iš salos, taip pagerbdamas savo tėvo Dzeuso gimtinę.

Kruizai – prabanga nebūtinai brangi

Norite šiemet per atostogas išbandyti ką nors, ko dar nebandėte? Rinkitės kruizą. Kelionių kainos prabanga spindinčiais, milžiniškais, pramogų pilnais laivais gali kainuoti tiek pat, kiek ir atostogos populiariausiuose kurortuose. Mitas, kad kelionės kruizu labai brangios, lieka tik mitu, nes, pavyzdžiui, keliaujant dviem suaugusiesiems ir vienam arba dviem vaikams iki 12 m., kai visi asmenys apgyvendinami vienoje kajutėje, vaikams kelionės kaina siekia tik apie 140 Eur (uosto mokesčiai).

Kitas populiarus mitas, kad tokias keliones renkasi dažniausiai vyresnio amžiaus žmonės. Tad ką ten veikti šeimoms su vaikais? „Iš tiesų, kruiziniai laivai – tai tie patys viešbučiai, siūlantys įvairiausias pramogas. Čia veikia ir vaikų klubai, ir baseinai, skirti mažiesiems. Kai kuriuose laivuose būna įrengti net atskiri aukštai, skirti vien vaikų pramogoms, – nebe pirmą kartą šį mitą paneigia R. Širvinskas. – Be to, galima keliauti į ekskursijas, kur viskuo bus pasirūpinta. Kasdien lauks naujas uostas – nauja pramoga. Pirmoms kelionėms galite pasirinkti artimesnius, pavyzdžiui, Viduržiemio jūros kruizus, o kai jau patys įsitikinsite, koks tai patogus ir įdomus keliavimo būdas, be abejonės, galėsite leistis ir į nuotykius už Atlanto.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją