Patyriminis ugdymas ir įvairūs tyrinėjimai tampa neatsiejama dalis nuo ankstyvojo vaiko ugdymo, o prasidėjus pavasariui patyrimines veiklas galima susikurti ne namuose. Kodėl patyriminis ugdymas toks svarbus ankstyvajame ugdyme? Kokias patyrimines veiklas galima sukurti vaikui namuose?

Idėjomis, kaip stiprinti šeimos ryšį, lavinti savo ir vaikų kūrybiškumą per veiklas bei turiningai praleisti laiką su šeima, dalijasi „Family Lab Academy“ įkūrėja, edukologė Jovita Starkutė ir ikimokyklinio ugdymo mokytoja Deimantė Teišerskienė.

Kodėl patyriminės veikos tokios svarbios vaikams?

Vaikai tyrinėja pasaulį visais turimais pojūčiais. Patyriminis ugdymas yra viena sėkmingiausių vaikų pojūčių ir pasaulio pažinimo ugdymo priemonių. Patyriminės veiklos skatina vaiką kurti individualų žinojimą ir asmenybę, kartu vaikas ugdosi ir įgauna naujų įgūdžių, kurių metu išmoksta bendrauti, bendradarbiauti, įveikti sunkumus, suvokti jį supančią aplinką, sieti naujas žinias su asmenine patirtimi, kurią įgauna tik per patyrimines veiklas.

Kaip šios veiklos susijusios su vaikų ir tėvų kūrybiškumo ugdymu?

Dažnai išgirstame iš tėvų, kad daugeliui veiklų organizuoti jie neturi fantazijos ar kūrybiškumo. Todėl drąsiai sakome, kad visos eigoje sugalvotos veiklos lavina ir suaugusiųjų planavimo, fantazijos ir vaizduotės įgūdžius. O kartu įneša į kasdienį gyvenimą kūrybiškumo, nes daugelis aplink esančių daiktų vaikams panaudojami visiškai kitaip nei mes matome ar suprantame, todėl vaikščiojant miške ar parke galima sugalvoti daug įdomių dalykų ir neplanuojant, tai vyksta, kai vaikai pamato jiems įdomius daiktus gamtoje (pavyzdžiui, kelmą, įdomias šakas ar gėles). Tėvams reikia tik paskatinti mažuosius tyrinėti ir parodyti tai, ką mato jie.

TOP 3 veiklos

Prasidėjus lauko sezonui visos veiklos lengvai gali persikelti iš namų. Aplink esantys parkai, miškai – geriausios vietos kurti su vaiku ir per kokybišką laiką drauge, veiklas ir užsiėmimus perduoti savo, kaip tėvų, mintis, įtvirtinti susitarimus ir stiprinti emocinę vaiko būseną. Taigi TOP 3 veiklos, kurios visada pasiteisina ir yra vaikams vienos įdomiausių.

1. Žaidimas „Lobio paieškos“, kuris gali vykti ne tik namų kieme, bet ir miške, parke, kai ieškoma įvairiausių tik vaiko akims matomo lobio, pavyzdžiui, įdomių formų akmenukų, šakelių ir šakų, augalų ir pan. Turėkite talpą, kur dėsite lobius, ir mėgaukitės klausimais vaikui: o kur gali būti lobis? Kaip mums jį rasti? Ką dar matai? Klauskite skatindami vaiko fantaziją ir vaizduotę tęsti šį žaidimą su jumis.


2. Žaidimas „Stebuklingi daiktai“ vaikų yra vienas mėgstamiausių, nes rastus daiktus reikia paversti kitos paskirties daiktais, jie gali tapti bet kuo: šakelė gali virsti burtų lazdele, o akmuo – stebuklingų noru akmeniu ir pan. Tai puikus žaidimas vystyti pokalbiams, juos inicijuoti ir įnešti žinutę, kad net ir daiktai gali būti tuo, kuo nori būti, ir tik mes patys jiems suteikiama prasmę. Šis žaidimas tinkamas žaisti ir su nekalbančiais vaikais, kai vaikai skatinami girdėti, mastyti, ir su vyresniais paaugliais, kurio metu iš suaugusiųjų jiems siunčiama ir koduojama žinutė apie drąsą, laisvę ir pasirinkimus.
3. „Spalvoti daiktai“ – tai žaidimas, kai savo rastiems daiktams suteikiama kita spalva. Tai veikla apie susipažinimą spalvomis bei piešimo ir tapymo perkėlimą į kitą erdvę. Šia veikla susižavi netgi tiek vaikučiai, kurie ne itin mėgsta piešti. Žaidimas labai gerai įgyvendinamas, jei esate prie kokio vandens telkinio, upelio ar balos, kai galima teptuką įmerkti į balą ir tiesiog savo rastiems daiktams suteikti spalvą. Veiklą ilginant ir plečiant pereikite į štampavimą iš įvairių rastų šakelių, gėlių žiedlapių ir pan.

Patarimas: visada turėkite lauke (o jei dažnai keliaujate ir vykstate iš namų – automobilio bagažinėje) dažų, keletą teptukų ir vandens buteliuką teptukui išplauti, maistinės plėvelės, ir bet kada galėsite stabtelėti ir skirti ypatingą laiką su vaiku, pavyzdžiui, parke ar namuose aplink du medžius apvynioję maistinę plėvelę nupiešti jūsų šeimos svajonę.

Būkite kūrybingi ir skirkite ypatingo laiko vienas kitam!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją