Kaip įtikinti vaiką nešioti šlepetes, kokio dydžio bei modelio jas pirkti, į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis apavą, atsiųstame pranešime pasakoja natūralių audinių specialistė ir vilnos gaminių kūrėjų „Flokati“ atstovė Žydrūnė Ragelė.

Šlepečių padas – stabiliam judėjimui

Renkantis šlepetes labai svarbu atkreipti dėmesį į jų padą – jis turi būti neslystantis ir leisti vaikui stabiliai judėti.

„Geriausia rinktis gumuotą padą, kuris sumažina slydimo tikimybę. Vaikai daug laksto, nenustygsta vietoje, tad labai svarbu, kad avalynės padas nebūtų slidus ir vaikas judėtų stabiliai. Ypatingą dėmesį padui reikėtų teikti, kai šlepetės ar batukai renkami vaikams, kurie dar nevaikšto itin tvirtai. Jei apavas nebus stabilus, jis trukdys vaikui ir jis nebenorės dėvėti šlepečių“, – dalijosi Ž. Ragelė.

Neišrinkite per didelių šlepečių

Šlepetės vaikams turėtų būti tokio dydžio, kokia yra vaiko pėda. Tėvai dažnai linkę pirkti avalynę šiek tiek didesnę.

„To daryti nerekomenduoju, nes vėl susiduriama su nepatogiu dėvėjimu, dažnesnių traumų tikimybe. Vaikiškos šlepetės neturėtų nei spausti, nei kristi nuo kojos. Tik avėdami tinkamą dydį vaikai gali jaustis komfortabiliai ir judės užtikrintai. Per didelės šlepetės smuks, neleis judėti patogiai ir vaikas tiesiog jas numes. Jei patys nenešiojame vienu dydžiu per didelių batų, tai nesiūlykime to ir savo vaikams“, – kalbėjo specialistė.

Vaikiškų šlepečių modelis

Vienas svarbiausių kriterijų renkantis vaikiškas šlepetes – jų modelis. Patariama rinktis šlepetes vaikams uždaru priekiu ir galu. Šlepetės turi tvirtai apgaubti pėdą, nuo jos nekristi, tik taip vaikas galės jaustis patogiai.

„Jeigu priekis bus atviras – didėja tikimybė, kad vaikas gali susižeisti priekinius pirštukus. Uždaras šlepetės galas užfiksuoja bėdą ir ji būna stabilesnė. Kalbant apie spalvas, įvairius prisiuvimus prie šlepečių – svarbiausia, kad jie netrukdytų vaikams. Mažiesiems dažnai patinka įvairių gyvūnų formų šlepetės, papuoštos „ausimis“ ir panašiais elementais, kurie gali trukdyti vaikščiojimo metu. Todėl geriau rinktis šlepetes be įvairių papuošimų, bet ryškesnių spalvų“, – pasakojo specialistė.

Prioritetas natūraliam pluoštui

Lietuvoje ypač pamėgtos guminės šlepetės – tėvai vaikams jas perka ne tik vasaros sezonu, bet ir nešiojimui namuose ar darželyje žiemos metu.

„Guminės šlepetės nėra tinkamiausios vaikams, nes neleidžia odai kvėpuoti, o aktyviai leisdami laiką jie gausiau prakaituoja – pėdos sudrėksta, taip atsiranda palanki terpė grybeliui veistis. Todėl šlepetės vaikams turėtų būti pagamintos iš natūralių pluoštų, kurie yra pralaidūs orui. Tokiose šlepetėse kojos neprakaituoja ir nekaista, su jomis nekaršta vasarą ir nešalta žiemą“, – pasakojo moteris.

Kaip įtikinti vaiką nešioti šlepetes?

Net ir išrinkus šlepetes vaikui yra nemaža tikimybė, kad jis išbandęs mandagiai atsisakys jas nešioti. Ką daryti tokiu atveju?

„Vaikams labai svarbus pavyzdys. Todėl jeigu jie matys, kad tėvai šlepečių namuose nedėvi, vargu ar patys norės tai daryti. Todėl rinkdami šlepetes vaikui paieškokite jų ir sau, galite net paderinti modelius ar spalvas. Rinkdamiesi šlepetes būtinai atsižvelkite į vaiko norus, leiskite pačiam išsirinkti patinkančią spalvą, paaiškinkite, kodėl reikalingas tam tikras modelis“, – patarimu dalijosi Ž. Ragelė.

Anot moters, svarbu paaiškinti vaikui, kodėl reikia šlepetes nešioti – dėl saugesnio vaikščiojimo, dėl šilumos pėdoms, kuri užtikrina mažesnį sergamumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją