„Svarbiausia interjerą vaikams kurti tokį, kad baldai būtų jų aukštyje – tai leidžia tvarkytis patiems ir ugdyti savarankiškumą. Taip pat čia galima nebijoti ryškių spalvų, suteikiančių erdvei žaismingumo, o sutaupyti ilgainiui padės – kartu su vaiku augantys baldai, kurių nereikės keisti kas keletą metų“, – pranešime žiniasklaidai sako „Ikea“ interjero dizainerė Gabrielė Leistrumaitė. Ji dalijasi svarbiausiais aspektais, pritaikant kambarį mažamečiams.

Padėkime ugdyti savarankiškumą

Neretai galvodami apie kambarį mažyliui, daug ką vertiname iš suaugusiųjų pusės. Tačiau interjero dizainerė sako, kad reikėtų pagalvoti, kaip baldus ir aksesuarus matys vaikas, ar jam bus patogu pasiekti savo daiktus. Tam, kad mažylis mokytųsi savarankiškumo ir pats galėtų pasiimti savo drabužius, susitvarkyti žaislus – lentynos, kabyklos, stalčiai ir rankenėlės turi būti jo aukštyje.

„Kambaryje pritaikiau modulinę spintą, kuri susideda iš dviejų dalių: viena dalis skirta mergaičių drabužiams, kuriuos jos pačios pasiektų ir galėtų padėti atgal. Antra dalis skirta laikyti žaislams ir knygoms – didžiulis stalčius yra puikus sprendimas norint greitai susitvarkyti žaislus, o virš jo palikta vieta jaukiai įsitaisyti ir vartyti knygutes“, – sako G. Leistrumaitė.

Nepamirškime žaismingumo

Mažiesiems skirtame kambaryje interjero specialistė ragina nepamiršti spalvų, dekoracijų ir aksesuarų. Šie ne tik suteikia erdvei žaismingumo ir lavina vaiko vaizduotę, bet taip pat gali skatinti daugiau laiko praleisti savo kambaryje.

Įpratinti vaiką miegoti savo kambaryje – dažnas iššūkis. Su tokiu susiduria ir ši šeima, norinti atpratinti mergaites naktį bėgti į tėvų lovą. Interjero dizainerės teigimu, vienas iš būdų šį etapą pereiti kiek įmanoma sklandžiau ir džiaugsmingiau – sukurti vaikui ne tik patogią, bet ir jaukią erdvę miegui.

„Miegojimo zonoje kambaryje lovas pastačiau viena šalia kitos, kad būtų jaukiau dviese miegoti ar vakarais pasišnekučiuoti. Virš lovų pakabintas tinklelis su lemputėmis švelniai uždengia ir taip tarsi sukuria saugumo jausmą bei leidžia mažosioms pasijusti tikromis karalaitėmis. Na, o švelnią šviesą skleidžiantis sieninis šviestuvas išsklaidys tamsos baimę“, – sako interjero dizainerė.

Kambaryje vyrauja mergaičių mėgstama rožinė spalva, o erdvę pagyvina keletas ryškesnių geltonos detalių: daugiau spalvų ir tekstilės sukuria žaismingumo ir šilumos įspūdį. Atsirado vaikų persirengimo zona, kurioje yra veidrodis: mergaitės mėgsta persirenginėti teminiais drabužiais ir maivytis prieš veidrodį. Papuošalams susidėti skirta maža komodėlė su stalčiukais.

Svarbiausia – saugumas

Interjero dizainerė pabrėžia, kad renkant baldus vaikui, pirmoje vietoje turėtų būti saugumas dėl to vertėtų rinktis specialiai vaikams sukurtus sprendimus. Jie sukurti taip, kad nekiltų pavojaus susižeisti: pritaikyti vaiko ūgiui, kampai užapvalinti, stalčiai turi stabdiklius, kad neprivertų pirštukų.

Vaikams kurti baldai pravartūs ir tuo, kad jie sukurti taip, jog galėtų keistis ir augti kartu su vaiku ir nereikėtų kas kelerius metus jų vis atnaujinti. „Kambaryje esanti spinta daiktams laikyti su laiku gali būti permodeliuota – pridėta papildomų dalių į plotį ar aukštį. Stalas būsimai pirmokei – reguliuojamo aukščio, o mergaičių lovytės taip pat keičiamo ilgio“, – sako interjero specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją