Patarimais ir idėjomis, kaip marginti margučius, dalijasi „Family Lab Academy“ kūrybinių veiklų mokytoja Lina Dumbliauskienė ir „Family Lab Academy“ logopedė Augustė Zaurakaitė.

Kodėl velykinių margučių marginimas įtraukiamas į vaikų veiklas labai vėlai?

Dėl velykaičių dažymo subtilybių, tokių kaip karštas kiaušinis, karšti dažai, lydytas vaškas ir garai, sklindantys nuo verdamų dažų puoduose, vaikai įtraukiami į marginimo veiklas tada, kai geba atsargiai elgtis su priemonėmis. Net kiaušinio išlaikymas rankose tampa svarbia užduotimi, kuri kartais vaikui neša daugiau atsakomybę, o ne kūrimo džiaugsmą.

Tačiau vaikus norisi įtraukti į marginimo veiklas kuo anksčiau, kad jie pajustų džiaugsmą, šventinę nuotaiką ir įsitrauktų į šeimos vertybių ir tradicijų puoselėjimą bei kūrimą. Tokiu atveju reikia parinkti tinkamas priemones kūrybai ir tikrus kiaušinius pakeisti putplasčio ar plastikiniais kiaušiniais, vietoj kiaušinių dažų naudoti vaikiškus dažus, blizgučius ir kitas kūrybai tinkamas priemones.

Kodėl svarbu anksti pradėti kurti Velykų tradicijas su vaikais?

Tradicijų kūrimas ir jų laikymasis kartu su vaikais – tai vienas iš būdų kurti artimą ryšį ir turiningai leisti laiką kartu. Tokios veiklos suburia šeimos narius ir moko komandiškai bei kūrybiškai spręsti iškilusias marginimo problemas: kokią spalvą išsirinkti, kuris kiaušinis bus tvirčiausias, kaip marginti kiaušinį ir pan.

Dar ankstyvajame laikotarpyje įtraukus vaikus į šeimos tradicijas padedame stabilų pagrindą šeimos vertybėms ir supratimui, kad kai kuriuos darbus šeima atlieka kartu ir tada visi džiaugiasi bendru rezultatu. Pasirinkus tinkamas priemones ankstyvojo amžiaus vaikų margučių marginimui padėsime atsiskleisti vaikų kūrybai, nesijaudinant, kad karšti dažai ar pats kiaušinis gali palikti ne tokius gerus atsiminimus apie margučių marginimą.

Kokias marginimo technikas rinktis marginant kiaušinius su pačiais mažiausiais?

Marginant kiaušinius su mažaisiais svarbu parinkti tokias technikas, kurios būtų nesudėtingos, tačiau būtų įdomios ir įtraukiančios. Parenkant neįprastas priemones kiaušinių marginimui (blizgučiai, dažai, putplasčio rutuliukai) labiau įtrauksime vaikus į veiklą, supažindinsime su naujomis tekstūromis leidžiant vaikams tai daryti patiems – kursime kokybišką laiką kartu su visa šeima.

Kiaušinių marginimas yra ne tik smagi veikla, tačiau ir lavinanti įvairias raidos sritis. Margindami kiaušinius laviname vaikų smulkiąją motoriką, kuri yra neatsiejama kalbos lavinimo dalis, taip pat akies ir rankos koordinaciją, regimąjį suvokimą, plėtojame žodyną. Kūrybinių veiklų metu laviname ir vaikų savarankiškumą, kūrybiškumą. Tačiau visų svarbiausia – kurti kokybišką laiką kartu su visa šeima, džiaugtis margučiais, juos ridenti, daug apsikabinti ir mokytis kartu kurti pačias gražiausias savo šeimos tradicijas.

Velykinių margučių marginimo veiklos su mažaisiais:


1. Burbuliniai margučiai


Šiai veiklai reikės:

  • putplasčio kiaušinių;
  • putplasčio rutuliukų;
  • lipalo;
  • teptuko.
Išdėliokite visas reikiamas priemones kiaušinių marginimui. Pirmiausia parodykite vaikui, kaip kiaušinį patepti klijais ir putplasčio rutuliukus klijuoti ant kiaušinio. Paskatinkite vaiką pirštukais paimti rutuliukus ir juos dėlioti, barstyti visomis kryptimis.

Priklausomai nuo vaiko amžiaus, galite veiklą pasunkinti ir dėlioti rutuliukus tam tikra tvarka ar išrinkti tik vienos ar dviejų spalvų rutuliukus.

2. Blizgantys margučiai

Šiai veiklai reikės:

  • putplasčio kiaušinių;
  • blizgučių;
  • lipalo;
  • teptuko.

Pirmiausia pasiruoškite ir išdėliokite visas reikiamas priemones, kad vaikui būtų patogu jas paimti ir priemonės būtų matomos vaiko regos lauke. Paskatinkite vaikus putplasčio kiaušinį patepti lipalu, leiskite išsirinkti norimos spalvos blizgučius ir jais pabarstyti kiaušinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją