Dukart per metus tėvų nekantriai laukiamas renginys Vilniuje ir Kaune tęsis dar visą šią savaitę. Auginantys vaikus žino, kaip staiga šie išauga savo drabužius, batus ir kaip greit jiems pabosta turimi žaislai, tad renginys yra puiki proga atlaisvinti savo lentynas nebereikalingus daiktus išpardavus ir kartu atsinaujinti skausmingai neištuštinus savo kišenių.

Kita mugės pusė – po renginio dalijama labdara. Šiemet mugės organizatoriai kviečia paremti ne tik sunkiau gyvenančias lietuvių, bet ir ukrainiečių šeimas.

Apynaujai daiktai – po kelis eurus

Kokie mano asmeniniai pastebėjimai? Kaip ir visada peržengus mugės slenkstį akys apraibo nuo prekių galybės. Tačiau vos pradėjusi keliauti savo susidarytu maršrutu berniukų avalynė–mergaičių rūbai, užmetant akį į pakeliui pasitaikančias prekes, man susidarė įspūdis, kad parduodamų daiktų šiemet mažiau nei pastarąsias pora–tris muges. Panašių komentarų girdėjau ir iš greta savųjų lobių ieškojusių mamų.

Šioje mugėje maloniai nustebino prekių kokybė, jei anksčiau pardavėjos be skrupulų atveždavo net neskalbtų rūbų, šiemet nieko panašaus pamatyti neteko, daug mano žiūrėtų prekių išvis atrodė kaip naujos. Vaikų batai – taip pat tvarkingi, nenudrengti, jei su lipdukais – puikiai limpančiais. Žinoma, čia tik mano pastebėjimai ir tik iš atitinkamų dydžių lentynų bei kabyklų.

Vaikų batai šioje mugėje, ko gero, ir buvo didžiausias laimikis – visi apynaujai, o kainavo po 3–5 Eur. Nesunku paskaičiuoti, kiek visos šios poros būtų atsiėjusios, jei būčiau pirkusi naujas parduotuvėje.

„Mamų mugės“ radiniai.

Kadangi ši mugė skirta šiltajam sezonui, nemažas pasirinkimas – lietaus rūbų ir plonų striukių. Kainos panašios kaip batų. Pavyzdžiui, visą lietaus kostiumą galima nupirkti iki 10 Eur. Numanau, kad lyg naujutėlė atrodanti vos 5 Eur kainavusi „Reima“ lietaus striukė bus viena mylimiausių sūnui ieškant pavasarinių balų.

„Mamų mugės“ radiniai.

Prisipažinsiu – milžinišką įvairiausių žaislų skyrių dažniausiai apeinu, nes čia tiesiog pasiklysčiau, nebent nugriebiu ką praeidama. Čia tikrai simbolinėmis kainomis suneštos mašinėlės, lėlės, mediniai lavinamieji žaislai, robotai, muzikiniai vaikiški instrumentai, didžiuliai lėlių namai, virtuvėlės ir t.t. Tačiau negaliu praeiti pro knygas. Visus didžiausius savo lobius esu suradusi būtent čia, todėl kaskart nekantriai laukiu lyg alternatyvios knygų mugės.

Apeiti visą „Mamų mugę“, ypač, jei daiktų reikia ne vienam vaikui, o vaikų lytys dar ir skirtingos, tikrai reikia ir laiko, ir sveikatos. Ne nuostabu, kad po visas jėgas išsunkusio apsipirkimo telefonas pagyrė už nueitus žingsnius.

Surinko pirmąjį garderobą

Savo patirtimi iš mugės sutiko pasidalinti ir pirmojo vaikelio besilaukianti Lina, ji „Mamų mugėje“ apsilankė pirmą kartą, iki tol apie ją buvo girdėjusi tik iš čia nuolat dalyvaujančių draugių. Būsima mama prisipažino, kad mugės dydis ir parduodamų daiktų gausa tiesiog pribloškė. Moteris mugėje praleido maždaug tris valandas, tačiau pasijuokė, kad per tą laiką spėjo apžiūrėti tik kelias kūdikiams skirtas kabyklas.

„Neturėjau jokio plano, tik nenorėjau prisipirkti nereikalingų daiktų ir per daug. Išleidau apie 80 Eur – gal ir daugoka, tačiau pagrindinių rūbelių mūsų mažyliui turėtų užtekti iki 4–5 mėnesio. Per vieną kartą tiek sumokėti atrodo lyg ir nemažai, bet iš tikrųjų tu tikrai sutaupai. Nes kai perki po vieną rūbelį, net nepastebi, kad už kažką sumoki 15, už kažką – 10 Eur. Taigi kainos čia tikrai geros.

Labiausiai džiaugiuosi radusi ir nupirkusi puikių bodžiukų. Visi jie kainavo po 1–3 Eur, o yra arba visiškai nauji, arba vos dėvėti. Beje, rinkausi tik geros kokybės, daugiausia – pagamintus iš ekologiškos medvilnės. Net nesitikėjau, kad bus galima rasti ir naujų drabužėlių, kita vertus, juk ne visi spėjami ir aprengti, nes vaikai taip greit išauga. O gal ir dovanų iš kitų gauta netinkamo dydžio arba ne to skonio, tačiau štai mugėje kitas gal susiras ir jam puikiai tiks“, – savo įspūdžiais dalijosi Lina.

Nors ir laukdamasi pirmagimio, Lina nesureikšmina pirmojo kraitelio ir nemano, kad visi daiktai turėtų būti tik nauji. „Aš galėčiau bandyti suprasti būsimas mamas, kurios savo vaikeliui perka tik naujus daiktus, nes ir pačiai tai pirmas kartas, bet juk galima įsigyti kelis pirmuosius drabužėlius naujus ir sentimentalius, kuriais norėsis aprengti savo vaiką tik jam gimus ar per tam tikras progas, o kasdieniai rūbeliai tikrai gali būti ir dėvėti. Galvokime ne tik apie save, bet ir apie tvarumą, neužterškime pasaulio nereikalingais daiktais. Mes skęstame daiktų jūroje, naujų jų tikrai nebereikia, stenkimės ir protingai vartoti, ir pirkti. O vaikiški daiktai ir rūbeliai yra pats netvariausias dalykas, juk viskas išaugama akimirksniu“, – ragino ji.

Likusiais daiktais parems lietuvių ir ukrainiečių šeimas

Dalis mugėje prekiaujamų daiktų pažymėti geltonomis ir mėlynomis etiketėmis – visas pelnas pardavus juos bus skiriamas nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams paremti. Prie šios paramos akcijos prisidėjo savo daiktus paaukoję Robertas Kalinkinas, Beata Nicholson, Dovilė Filmanavičiūtė, Indrė Kavaliauskaitė, Jurga Baltrukonytė ir kiti garsūs Lietuvos žmonės. Surinktas lėšas ar jų dalį paaukoti prisidedant prie paramos ukrainiečiams kviečiami ir savo daiktais mugėje prekiaujantys dalyviai.

O mugės lankytojai kviečiami aukoti savo daiktais – atvykstant į mugę apsipirkti galima atnešti ir paaukoti įvairių geros būklės savo daiktų. Daiktai bus renkami ir pasibaigus mugės šurmuliui. Renginio vieta – „Gariūnų verslo parkas“ – taps ilgalaikės paramos rinkimo ir dalinimo punktu. Visi norintys ir galintys paaukoti įvairių daiktų, savo paramą galės pristatyti čia. Atnešti daiktai bus išdalinti ukrainiečių ir juos globojančioms šeimoms, taip pat ir kitiems, kuriems ši parama reikalinga. Visi, kuriems reikalinga tokia parama, kviečiami užpildyti paraišką labdarai gauti.

Mugės organizatoriai džiaugiasi, kad parama įvairiais šeimoms reikalingais daiktais Vilniuje bus tęsiama neribotą laiką – tol, kol išliks būtinosios pagalbos poreikis. „Tęsim labdarai skirtų daiktų rinkimą ir po mugės, stengsimės, kad visi stokojantys, nukentėję nuo baisiausio dalyko žemėje – karo, galėtų bent jau pradžiai turėti galimybę oriai pradėti gyvenimą iš naujo. Taip pat turime neužmiršti, kad nors šiuo metu mūsų širdys ir palaikymas keliauja ukrainiečiams, ir mūsuose yra kenčiančių žmonių. Deja, pagalbos stokojančių lietuvių taip pat yra nemažai, tad turime rūpintis ir jais. Atkreipiu dėmesį, kad nemokamai surinkti daiktai ir drabužiai bus atiduodami tiek Ukrainos, tiek Lietuvos žmonėms. Juk puikiai suprantame, kad besikeičiant orams, keisis ir reikiamų drabužių poreikis“, – sakė mugės sumanytoja Jurga Barbora Jauniškienė

Mugės organizatorė pabrėžė, kad paramą daiktais gauti čia ypač patogu – visi daiktai išrūšiuoti pagal paskirtį, dydį ar lytį. O kiekvienas atvykęs galės pats pasirinkti, ko jam reikia.

„Mamų mugė“ ir „Mugė plius“ vyks iki kovo 27 dienos Vilniuje, partnerių „Gariūnų verslo parko“ erdvėse, ir Kaune „Žaliojoje galerijoje“. Daugiau informacijos galima rasti tam skirtoje interneto platformoje mainai.eu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją