1. Prieš skalbimą neišverčiate į blogąją pusę gležnų drabužių.

Gležni drabužiai gali greitai susigadinti, jei prieš skalbiant neišversite jų į blogąją pusę – ypač tų, kurie turi dekoro elementų, rašo netmums.com.

Marškinėliai su atspaudais laikui bėgant išbluks, jei skalbsite juos neišverstus, o drabužiai su užtrauktukais ir sagomis gali sugadinti pačią skalbimo mašiną.

Išversdami drabužius į blogąją pusę, pratęsite ne tik drabužių, bet ir skalbimo mašinos tarnavimo laiką.

2. Skalbimo mašinos būgną prikišate iki viršaus.

Kai skalbimo mašinos būgną prikemšate sklidinai ir jis būna pilnas iki viršaus, jūsų drabužiai negali lengvai judėti ir tolygiai neišsiskalbia. Drabužiuose netgi galite rasti neišsiskalavusių skalbimo priemonės likučių.

Kad drabužiai gerai išsiskalbtų, jie turi būti visiškai panirę į vandenį. Taigi, nors ir kyla pagunda vienu kartu išskalbti kuo daugiau drabužių, geriau to nedaryti, nes gali tekti juos perskalbti.

3. Per ilgai skalbimo mašinoje laikote drėgnus skalbinius.

Jei ką tik išskalbtus drabužius per ilgai laikysite skalbimo mašinoje, jie taps puikia terpe bakterijoms ir pelėsiui veistis, be to, nuo drėgmės įgaus suplėkusį kvapą.

Šis nemalonus kvapas neišnyks net ir tuomet, kai drabužiai išdžius, todėl juos turėsite skalbti iš naujo.

Palikti drėgnus drabužius skalbimo mašinoje porai valandų yra nieko baisaus, bet jeigu jie užsigulės šešias ar aštuonias valandas, priplėkusio kvapo neišvengsite.

4. Naudojate per daug skalbinių ploviklio.

Įberti per daug skalbimo miltelių ar įpilti per daug skalbimo priemonės yra labai lengva, bet tai gali sukelti kur kas daugiau bėdų, nei įsivaizduojate.

Jei skalbimo priemonės bus per daug, skalbimo mašinai bus sunkiau drabužius tinkamai išskalauti. Taigi jūsų drabužiuose gali likti muilo likučių. Maža to, jie gali užkimšti ir pačią mašiną.

Nekalbėsime jau apie tai, kad naudodami pernelyg daug skalbiklio, tikrąja ta žodžio prasme švaistote pinigus. Visada perskaitykite etiketėje, kiek skalbimo priemonės rekomenduojama naudoti vienam skalbimui.

5. Trinate dėmes.

Nors manote, kad trinant dėmės geriau išsiskalbs, iš tikrųjų tik sugadinsite audinį – suplėšysite ir sutraukysite audinio pluoštą.

Dėmę geriau patapšnokite, o ne trinkite, ir imkitės ją valyti, kai tik ją pastebėsite – didesnė tikimybė, kad pavyks ją pašalinti. Dėmes puikiai šalina baliklis, soda ar baltasis vyno actas.

6. Pasirenkate drabužiams netinkamą skalbimo ciklą.

Yra priežastis, kodėl tam tikriems drabužiams taikomi tam tikri skalbimo ciklai, nes skalbimo mašina gali reguliuoti tokius dalykus kaip vandens temperatūra, skalbimo intensyvumas ir skalbimo trukmė.

Pasirinkdami tinkamą skalbimo ciklą užtikrinsite, kad jūsų drabužiai tarnaus ilgiau ir bus geriau apsaugoti. Pavyzdžiui, pasirinkus „švelnų“ skalbimą, bus skalbiama vos šiltu ar šaltu vandeniu ir bus naudojamas lėtas sukimas arba nenaudojamas iš viso. Taip pat gležniems audiniams skirtas ciklas būna pats trumpiausias.

Taigi tokie daiktai kaip šilko ar vilnoniai drabužiai, pėdkelnės, nėriniai ir švelni sintetika skalbimo metu bus geriau apsaugoti, todėl juos nešiosite ilgiau.

7. Nevalote skalbimo mašinos ar džiovyklės filtrų.

Vien tai, kad prietaisas vadinamas skalbimo mašina, dar nereiškia, kad jis pats išsivalys ar išliks švarus.

Laikui bėgant, skalbimo mašinoje gali pradėti kauptis bakterijos ir pelėsis, todėl bent kartą per mėnesį paleiskite skalbyklę skalbti visiškai tuščią, nustatę aukščiausią vandens temperatūrą.

Kalbant apie džiovyklę, net jei po kiekvieno džiovinimo išvalote pūkų filtrą, susikaupę pūkeliai gali užkimšti ortakį ir sukelti gaisro pavojų.

Jei skalbiniai džiovinami ilgiau nei valandą, tikėtina, kad yra užsikimšęs jūsų džiovyklės filtras. Kartą per metus rekomenduojame nuimti žarną nuo džiovyklės galinės dalies ir įkišus ilgą šepetėlį, ištraukti pūkų perteklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)