Ši taisyklė skelbia – jei koks nors maisto produktas nukrito ant grindų, jį reikia pakelti per 5 sekundes ir tada galima suvalgyti. Kodėl būtent 5 sekundes? Manoma, kad per tiek laiko produktas nesusipurvins, neaplips bakterijomis, taigi bus saugu jį valgyti.

Daugelis tėvų pasitelkia šią taktiką, kai vaikas numeta ant grindų maisto, ypač kokį nors gardėsį. Tačiau kažin, ar kas nors skyrė laiko apgalvojo šią 5 sekundžių taisyklę? Ar iš tiesų tokia taisyklė egzistuoja, ar tai – tik mitas?

Juk nieko baisaus, jei vaikas valgo nuo grindų maistą namuose, bet turbūt nė vieni tėvai nenorėtų, kad jų atžala pakeltų gatvėje iškritusį čiulpinuką ir dėtų sau į burną.

Tyrimai apie 5 sekundžių taisyklę

Būta vienokių ir kitokių tyrimų, taip pat tirta, kaip žmonės reaguoja į 5 sekundžių taisyklę ir kas labiau linkęs pakelti nukritusį maistą nuo grindų ir jį suvalgyti. Pasirodo, 5 sekundžių taisyklės labiau linkusios laikytis moterys nei vyrai, tiesa, svarbu, koks maistas nukrito ant grindų. Jei vaikas numeta ant grindų saldainį ar šokolado gabalėlį, tėvai labiau linkę laikytis 5 sekundžių taisyklės, nei tada, kai nukrenta brokolio ar morkos gabalėlis.

5 sekundžių taisyklė – faktas ar mitas?

Kai prašoma leidinyje „Huffington Post“, trumpai tariant, tai – mitas. Ant grindų nukritęs maistas akimirksniu gali bet kuo išsitepti. Žinoma, svarbiausia, kokios grindys ir koks maistas iškrito.

Drėgmės turintys produktai, tarkime, braškė, surinks daugiau bakterijų nei traputis. Ant kilimo bakterijų daugiau, nei ant medinių grindų. Galiausiai ant bet kokio ant grindų nukritusio daikto prilips bakterijų, o tai gali sukelti rizikos vaiko sveikatai.

5 sekundžių taisyklė – kiekvieno asmeninis pasirinkimas

Kaip rašoma „Healthline“, 5 sekundžių taisyklė nėra moksliškai pagrįsta, ji išlieka kiekvieno asmeniniu pasirinkimu. Tėvai, kurie nenori rizikuoti vaiko sveikata, galbūt įves taisyklę nevalgyti ant žemės nukritusio maisto. Pagaliau, suvalgyti namuose ant grindų nukritusį sausainį – viena, o metro ant grindų nukritusio ledinuko turbūt niekas nepatartų valgyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)