Kartais naudinga praplėsti akiratį ir pasidairyti į kitus – kaip gi jie augina savo atžalas, ypač jei toji šalis garsėja sėkmingais vaikų auklėjimo principais. Tėvai vieni iš kitų gali daug ko išmokti, pritaikyti naują informaciją savo šeimai.

Olandų vaikai žymiai laimingesni

Tyrimų duomenimis, olandų vaikai – vieni iš laimingiausių pasaulyje. Visiems tėvams be galo įdomu kodėl. „Unicef“ ataskaitos duomenimis, olandų vaikai laimingesni už amerikiečių ir daugybę kitų tautybių vaikų. Laimingumo koeficientas išvestas, atsižvelgiant į vaikų psichinę, fizinę sveikatą, į tai, kaip jiems sekasi įgyti akademinių, socialinių ir kt. įgūdžių.

Paaiškėjo, kad pirmame laimingiausių vaikų trejetuke yra olandų, danų ir norvegų vaikai.

Taigi, ko vertėtų pasimokyti iš olandų tėvų?

Mažiau spaudimo

CNBC duomenimis, viena iš priežasčių, kodėl vaikai jaučiasi laimingi, – jų švietimo sistemoje mažiau spaudimo. Mokykla užima didelę dalį vaiko gyvenimo. Olandams nerūpi, kad mokykla būtų prestižinė, koledžas – elitinis, jų tikslas – vaiko gerovė ir socialinis vystymasis.

Norėdami siekti aukštojo mokslo, vaikai Olandijoje tiesiog turi išlaikyti vidurinės mokyklos baigimo egzaminus (nesvarbu, kokiais pažymiais), jiems nereikia rekomendacinių laiškų ar pan.

Tėvai daugiau laiko praleidžia namuose

Olandijoje vaikai turi galimybę praleisti daugiau laiko su abiem tėvais – šioje šalyje rastas būdas suderinti darbą ir asmeninį gyvenimą.

Šalyje darbo savaitė yra tik 29 valandų ilgio, dauguma suaugusiųjų čia dirba ne visą darbo dieną, bet kuo puikiausiai pragyvena iš atlyginimo, abu tėvai leidžia daug laiko su vaikais, o tai naudinga jų psichinei ir fizinei sveikatai.

Įdomi detalė – olandų vaikams per pusryčius leidžiama suvalgyti šokolado drožlių, jos vadinasi „hagelslag“, tai yra pusryčių dalis, įprastai jų užberiama ant skrebučių.

Kaip nesijausti laimingiems, jei per pusryčius galima gardžiuotis šokoladu?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)