Atsiųstame pranešime Lietuvos oro uostų atstovai dalijasi patarimais, padėsiančiais sklandžiai pasiruošti atostogoms su mažamečiais vaikais.

Skrydžio planavimas ir užsakymas

Dažnai keliaujantys žmonės sutinka – geras pasiruošimas atostogoms prasideda dar prieš užsakant skrydį. Keliaujant su vaikais, būtina atkreipti dėmesį į du svarbius dalykus – patogų skrydžio tvarkaraštį ir pasirinktas vietas lėktuve.

Ką turima galvoje, kalbant apie kelionei su vaiku pritaikytą skrydžio laiką? Dauguma vaikų, ypač itin jauno amžiaus, yra įpratę prie savo tvarkaraščio ir bet kokie, kad ir nežymūs pasikeitimai, juos gali neigiamai paveikti. Tad planuodami skrydžio laiką, gerai pagalvokite, ar jūsų atžala yra labiau ankstyvas vyturys, ar visgi vėlyvoji pelėda.

Aviacijos ekspertai pastebi, kad kelionei lėktuvu su vaikais tinkamesnis paros metas yra rytas. Nusipirkus bilietus į rytinį skrydį rečiau pasitaiko atvejų, kai skrydžiai dėl tam tikrų priežasčių yra atidedami, be to, atžalos yra mažiau pavargusios ir lengviau išbūna kelių valandų trukmės skrydžius.

Pirkdami avialinijų bilietus atkreipkite dėmesį, kad sėdimos vietos būtų šalia viena kitos – tai sumažins tiek jūsų pačių, tiek vaikų stresą.

Ką būtina įsidėmėti – pasistenkite išvengti vadinamųjų „raudonų akių skrydžių“. Komercinėje aviacijoje jais vadinami skrydžiai, kurių metu išvykstama naktį, o atskrendama anksti ryte. Jie yra nemenkas iššūkis suaugusiems žmonėms, jau nekalbant apie mažamečius vaikus.

Apgalvotas daiktų pakavimas

Kai keliauja visa šeima, daiktų pakavimas yra tikras menas. Yra daugybė pakavimo būdų, tačiau dažniausiai pasiekus kelionės tikslą pastebima, kad bagažo yra per daug arba trūksta išties reikalingų dalykų. Paprastas patarimas, kaip taupant vietą supakuoti daiktus – lagamino turinį sandariai paskirstyti į mažesnius vienetus. Pavyzdžiui, vakuuminiai maišai gali tam puikiai pasitarnauti, nes suskirstę į juos daiktus, „išsiurbsite“ perteklinį orą.

Likus kelioms dienoms iki kelionės, padėkite vaikams supakuoti savo lagaminus. Svarbi taisyklė, keliaujant su vaikais – leiskite jiems patiems apgalvoti, kokių daiktų gali prireikti atostogų metu. Mokyklinio amžiaus vaikai jau gali sudaryti planuojamų pasiimti daiktų sąrašą, kurį galiausiai gali peržiūrėti kartu su suaugusiuoju.

Būtinai supakuokite knygų, žaidimų ar kitų nedidelio dydžio laisvalaikio pramogų skrydžiui ir laukiant oro uoste, taip pat nepamirškite pasiimti užkandžių ir daugkartinio naudojimo vandens buteliuką. Jei visgi pritrūks vietos ar laiko, šiomis atsargomis galite pasipildyti dar prieš skrydį.

Atžalų asmens dokumentai

Besiruošdami kelionei ir įsisukę į įvairiausių darbų sūkurį, nepamirškite patikrinti tiek savo, tiek vaikų būtinų asmens dokumentų. Primenama, kad skrydį planuojančiam nepilnamečiui būtina turėti galiojantį asmens dokumentą: tai gali būti arba asmens tapatybės kortelė, arba pasas.

Visgi atkreipkite dėmesį, kad kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, turistų mėgstamoje Turkijoje, prašoma pateikti pasą. Kai kuriose ne Šengeno zonos valstybėse prisideda papildomas reikalavimas – pasas turi galioti bent 6 mėn. po išvykimo iš šalies. Taigi planuodami kelionę neužmirškite patikrinti dokumentų galiojimo datas – vaikų asmens dokumentai galioja trumpesnį laiką, o kai kuriose ne ES šalyse reikalaujama, kad jie galiotų bent 12 mėn.

Jei jūsų atžala turi tiek asmens tapatybės kortelę, tiek pasą, į kelionę patariama pasiimti abu. Visgi dėl didesnio saugumo stenkitės juos laikyti skirtingose vietose, kad vienu metu neprarastumėte abiejų. Be to, prieš kelionę rekomenduojama pasidaryti dokumentų kopijas ar bent nuotraukas mobiliajame telefone ar elektroninio pašto paskyroje.

Primenama, kad skirtingai nei suaugusiems, vaikams iki 16 metų ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas nėra būtinas.

Atvykimas į oro uostą

Paskutinis, bet ne ką mažiau svarbus žingsnis prieš atostogas su vaikais – vykimas į oro uostą. Tam, kad nereikėtų nerimauti, į oro uostą atvykite anksti – turėkite galvoje, kad tiek bagažo pridavimas skrydžiui, tiek saugumo patikra gali užimti daugiau laiko, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Užimtumas oro uoste gali labai skirtis nuo dienos (tai paprasta darbo diena ar savaitgalis) ir paros meto. Visgi norint išvengti netikėtumų, verta atsakingai planuoti atvykimo laiką.

Galiausiai, Lietuvos oro uostų atstovai primena, kad dėl pandemijos suvaldymo įvesta papildomų dokumentų patikra, tad procedūros įprastai trunka ilgiau nei prieš pandemiją. Dėl šios priežasties keleiviai prašomi atsakingai įsivertinti laiko sąnaudas ir į oro uostą atvykti likus daugiau nei 2 valandoms iki skrydžio, o keliaujant su vaikais – dar anksčiau.

Ką būtina žinoti prieš skrydį?

Prieš skrisdami į pasirinktą atostogų šalį, nepamirškite detaliai pasidomėti joje galiojančiais saugumo reikalavimais – kokios taikomos saviizoliacijos taisyklės, ar atvykus prašoma pateikti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, kokios išimtys taikomos pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusiems asmenims ir kt.

Be to, nepamirškite, kad daugelis šalių prašo pateikti keleivio atvykimo formas, kurias būtina užpildyti dar prieš atvykstant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)