Lietuvoje yra daug organizacijų, kurios palaiko mamas ir jų kuriamus verslus. Atsiųstame pranešime apie tai, kaip galima suderinti motinystę su darbu, pasakoja Klaipėdoje įsikūrusios „Family Lab Academy“ vadovės Indrė Neimantė ir Simona Valantinė. Šioje akademijoje taip pat dirba daug mamų, kurios derina motinystę ir verslą realizuodamos savo sukauptą darbinę patirtį, motinystės metu įgytus įgūdžius bei kurdamos savo verslą.

– Kokie iššūkiai buvo didžiausi derinant motinystę ir startuojantį verslą?

Simona Valantinė: Žinoma, pagrindinis iššūkis, su kuriuo teko susidurti dar tik planuojant verslą paleisti, buvo pandemija. Tačiau nepabūgome ir šį kilusį iššūkį įveikėme. Teko greitai priimti tam tikrus sprendimus ir ieškoti esamai veiklai alternatyvų, todėl buvo pajungti ne tik profesinėje karjeroje įgyti gebėjimai, bet ir tie, kuriuos atradome ir vystėme motinystės metu. Kūrybiškumas buvo pats svarbiausias.

Be to, manome, kad visus kylančius iššūkius lengviausia išgyventi komandoje ir bendruomenėje. Mūsų bendruomenė – viena kitą palaikanti, stipri, pozityvi, mes vienas kitam padedame bet kurioje situacijoje. Dėl to sėkmingai išgyvenome abu karantinus ir toliau vykdome veiklą, stengiamės klausimus spręsti kartu su komandos nariais, o jai augant tiek Klaipėdoje, tiek ir kituose miestuose, su kuriais dirbame kartu, sprendimus pavyksta rasti visada. Labai svarbu turėti, su kuo pasitarti, pasidalinti mintimis, planuoti ir kurti.

– Pasidalinkite mintimis, kaip pavyko susitvarkyti su kilusiais iššūkiais motinystėje?

Indrė Neimantė: Manau, kad mums visada padeda tai, kad mes esame dviese, dvi mamos ir puikiai suprantame poreikį derinti motinystę ir darbą. Padedame viena kitai ir darbo, ir motinystės klausimais. Taip pat, be abejo, turime dideles palaikymo komandas šeimose, kurios labai prie to prisideda.

Family LAB

Buvo visko, bet tikriausiai prioritetų ir laiko paskirstymas tarp darbų ir šeimos, kaip ir visoms mamoms, kėlė ir tebekelia didžiausius prieštaringus jausmus. Sunkiose situacijoje padeda atsitraukimas ir laiko skyrimas sau, tobulėjimas, padeda skaitoma literatūra apie tėvystę, domėjimasis, pokalbiai su kitomis mamomis, tinklalaidės švietimo temomis ir kiti informacijos šaltiniai.

Kuo daugiau žinai, kodėl vyksta vieni ar kiti iššūkiai motinystėje, tuo lengviau juos išgyveni. Labai svarbu kartais nuo visko atsitraukti ir pagalvoti nebūnant toje situacijoje, tai labai padeda.

– Kokiais patarimais, kaip derinti šias dvi sritis – motinystę ir verslą, pasidalintumėte su skaitytojais?

Indrė Neimantė: Derinti motinystę ir verslą yra sudėtinga. Tai labiau panašu į balansavimą, nes laukia tikrai įvairių dienų, jausmų ir iššūkių. Tačiau jei tai yra tavo siekis, svajonė, visada įmanoma derinti motinystę ir verslą. Viskas įmanoma, kai labai to nori, turi žinių ir komandą tiek šeimoje, tiek ir versle.

Family LAB

Bendri patarimai, kaip suderinti darbą ir motinystę:

1. Laiko planavimas ir gebėjimas rasti alternatyvas, kai viskas vyksta ne pagal planą. Turbūt pats svarbiausias dalykas bandant suderinti šias abi sritis yra dienotvarkės planavimas ir prioritetų dėliojimasis. Reikia suprasti ir suvokti, kad neįmanoma perfekcionistiškai padaryti visų darbų, todėl reikia neturėti tokių nuostatų. Kai žinai, ką kuriuo metu turi daryti, kur būti ir jeigu viskas einasi pagal planą, supranti, kad spėsi atlikti visus suplanuotus darbus. Žinoma, būna ir nenumatytų situacijų, užsitęsusių darbų, tad svarbu dirbti ir su savo mintimis, neteisti savęs, bet pabandyti pakoreguoti kitos dienos planą. Mamų gyvenime būna taip, kad dėl vaiko planai gali bet kada pasikoreguoti, todėl būtina kūrybiškai ieškoti sprendimo dalinantis atsakomybėmis su kitais šeimos nariais ir kolegomis.

2. Individualus laikas kitiems šeimos nariams. Raskite laiko dienoje, kuris bus skirtas tik jūsų vaikui, jūsų vyrui ar kitiems šeimos nariams. Atsitraukite nuo išmaniųjų įrenginių, duokite visą dėmesį tik jiems individualiai ir žaidimams kartu. Kokybiškas laikas drauge pripildo vaiko meilės indą ir vėliau lengviau atsitraukti.

3. Šeimos dienos. Savaitgalis – puiki proga pabūti su šeima, rasti laiko visiems drauge, pakalbėti ne tik apie rūpesčius, bet ir pasidžiaugti drauge, aplankyti muziejų, teatrą ar tiesiog parką visiems kartu. Kurkite šeimų ritualus, kurie stiprins tarpusavio ryšį. Tokio laiko metu pasikraukite energija, idėjomis darbams.

4. Griežtai numatytos darbo valandos. Kodėl griežtai? Jeigu būsite pasiekiama 24 valandas per parą ir septynias dienas per savaitę, tuomet bus sunku atsiriboti nuo darbų, visų susijusių darbinių reikalų ir apskritai minčių apie darbą, galiausiai perdegsite. Poilsio reikia ir jūsų kūnui, ir smegenims.

5. Laikas sau. Visame šiame procese nepamirškite savęs. Dienos pabaigoje, savaitgaliais raskite laiko tik sau, savo ritualams, kurie jums suteikia energijos ir pripildo teigiamų emocijų. Laiminga mama, žmona – laiminga visa šeima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)