Tai reiškia, kad kartais teks priimti sunkius sprendimus, ir jie gali tapti mūsų pačių psichologinės stiprybės išbandymu.

Kad suteiktume savo vaikams galimybę susikurti laimę ir sulaukti sėkmės, psichoterapeutė Amy Morin savo nuostabioje knygoje „13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do“ („13 dalykų, kurių nedaro psichologiškai stiprūs tėvai“) tvirtina, kad turime laikytis šių taisyklių:

1. Neskatinkite aukos mentaliteto.

Kažkuriuo etapu mūsų vaikai neišvengiamai susidurs su atstūmimu, nesėkme ir neteisybe. Tokiu atveju tėvams labai norisi užjausti savo vaiką ir parodyti gailestį, bet psichologiškai stiprūs tėvai skatina savo atžalą kovoti su nesėkme pozityviais veiksmais. Jūsų vaiką išmetė iš atletikos komandos? Jis tikrai neturėtų pasiduoti. Psichologiškai stiprūs tėvai skatins jį dar daugiau treniruotis ir atsikovoti savo vietą komandoje.

2. Nepasiduokite kaltės jausmui.

Kalbant apie vaikus, labai lengva pajusti kaltės jausmą – galbūt mes per ilgai dirbame ar neišgalime nupirkti jiems to, ko jie labai trokšta. Taigi pasiduoti blogiems įpročiams būna dar lengviau, pavyzdžiui, nusileisti, kai prieš tai pasakėme „ne“, ar perlenkti lazdą perkant brangias Kalėdų dovanas. Psichologiškai stiprūs tėvai taip nesielgia. Jie bando susidoroti su savo kaltės jausmu, nes žino, kad daryti išmintingus sprendimus yra svarbiau.

3. Jūsų vaikas neturi tapti visatos centru.

Jeigu jūsų pasaulis sukasi tik aplink vaiką, jis užaugs manydamas, kad visi yra jam „skolingi“. Jis bus egocentriškas ir savanaudiškas, o šie bruožai nepadės jam žengiant gyvenimo keliu. Mokykite vaiką skirti dėmesį tam, ką jis gali pasiūlyti, o ne ką gali gauti.

4. Neleiskite, kad sprendimus nulemtų baimė.

Išleisti vaikus į pasaulį yra baisu, ir tėvams dažnai kyla pagunda įvynioti juos į vatą. Paleisti savo vaiką yra nelengva, bet stiprūs tėvai būna vedliais, o ne sargybiniais. Turime leisti savo vaikams patirti visą gyvenimo svorį – ne tik gražiąją, bet ir sunkiąją jo pusę.

5. Nesitikėkite tobulybės

Mes visi norime, kad mūsų vaikams sektųsi kuo geriau, bet pernelyg aukšti reikalavimai daro žalą jų vystymuisi. Kiekvienas vaikas turi savų stipriųjų pusių, ir nereikėtų tikėtis, kad jie bus geriausi visose srityse. Psichologiškai stiprūs tėvai tai žino ir padeda vaikams stiprinti tai, kas juose yra geriausia.

6. Neleiskite jiems vengti atsakomybės.

Netgi maži vaikai gali atlikti aktyvų vaidmenį užtikrinant sklandų šeimos gyvenimą – ir daugumai tai patinka. Leiskite vaikams būti kasdienės buities dalimi – skirkite jiems konkrečius darbus ir stebėkite, kad jie būtų atsakingai užbaigti, arba numatykite pasekmes, jeigu jie nebus padaryti.

7. Jūs nesate atsakingi už jų emocijas.

Žinoma, jūs nenorite, kad jūsų vaikas liūdėtų ar pyktų, bet pakeisti jo nuotaiką nėra jūsų pareiga. Mokėjimas susidoroti su savo paties emocijomis yra svarbi asmenybės formavimosi dalis – tai padeda mums išlavinti vertingus socialinius įgūdžius. Psichologiškai stiprūs tėvai moko savo vaikus tai daryti – ir neatlieka to už juos.

8. Leiskite jiems klysti.

Nėra abejonių, kad tai vienas sudėtingiausių dalykų. Ar esate įpratę kiekvieną rytą tikrinti savo vaiko kuprinę, kad pažiūrėtumėte, ar jis įsidėjo jūsų suruoštus priešpiečius? Jeigu jis pernelyg vėlai atsikėlė ir pavėlavo į autobusą, ar šokate jį vežti automobiliu ten, kur reikia? Psichologiškai stiprūs tėvai supranta klaidų vertę ir leidžia savo vaikams suklysti, kad jie patirtų pasekmes.

9. Disciplina nėra tas pats, kas bausmė.

Disciplina reiškia vaikų mokymą prisitaikyti prieš elgesio kodo ateityje, o bausmė sukelia kančias už veiksmus praeityje. Nors kartais vaikas privalo pajusti pasekmes, kur kas svarbiau jį mokyti, kaip kitą kartą priimti geresnius sprendimus.

10. Neikite lengvesniu keliu, kad išvengtumėte diskomforto.

Paprašėte vaiko kažką padaryti, pavyzdžiui, iškraustyti indaplovę. Jis dirba lėtai, dejuoja, be to, padeda indus ne ten, kur reikia. Sunku atsispirti pagundai patiems perimti šią užduotį. Nedarykite to! Tai siunčia blogą signalą, kad jis gali išsisukti nuo atsakomybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)