„Mamų mugę“ pamėgę tėvai labiausiai džiaugiasi galimybe čia savo vaikų išaugtus drabužius ir nebereikalingus kitus daiktus parduoti arba atėjus viską susipirkti vienu ypu. Mugės statistika rodo, kad vidutiniškai per vieną apsipirkimą įsigyjama iki 100 vnt. prekių, o parduoti pristatoma net iki 180 vnt.

Susiruošus pardavinėti savo daiktus pirmą kartą gali pasirodyti, kad tai sudėtinga, tačiau iš tiesų sistema gana paprasta. „Mamų mugės“ sumanytoja Jurga Barbora Jauniškienė patikina, kad viskas, ką jums reikia padaryti, – tai keliais paspaudimais užsiregistruoti platformoje mainai.eu, paruošti kokybiškus daiktus parduoti ir pristatyti šiuos į prekydienių vietą. Šitaip atsikratant savo daiktais nereikia sukti galvos dėl jų pardavimo, nes šiuo procesu pasirūpina organizatorius.

„Turint kelis mažus vaikus, nebereikia apsikrauti slegiančia daiktų gausa ir, tarkime, laikyti drabužėlius ateičiai, kol jaunėlis priaugs tai, ką nešiojo vyresnysis. Išaugtą drabužį parduodi, o atėjus laikui nusiperki kitą, todėl viskas tarnauja čia ir dabar“, – sako J. B. Jauniškienė.

Pinigus už parduotas prekes galima gauti į savo sąskaitą arba paaukoti. Pirkėjų nesulaukusius daiktus taip pat galima atiduoti labdarai, primena J. B. Jauniškienė. Anot jos, galimybė dalyvaujant mainuose paaukoti tiems, kurie stokoja finansinės gerovės, mumyse ugdo bendruomeniškumo, empatijos jausmą.

4 batų poros – už 1 poros kainą

Visus išaugtus savo sūnaus rūbus ir nebereikalingus žaislus „Mamų mugėje“ kiekvieną sezoną parduodanti ir čia pat vėl apsiperkanti Akvilė, „Instagram“ kurianti paskyrą „Ateities ūkis“, sako, kad tokiu principu atsinaujinti itin patogu ir nebrangu.

„Nekaupiu nebereikalingų daiktų. Mugėje kaskart parduodu apie pusę visų nuneštų prekių, o neparduotas palieku labdarai. Prie gautos sumos pridėjusi dar šiek tiek pinigų, vėl apiperku visko, ko reikia, – patirtimi dalijasi ji. – Pastebėjau, kad daugiausia nuperka gerai žinomų firmų rūbų, taip pat naujų, jei parduodu tokius, kurių vaikas net nespėjo panešioti. O lyderiai – tai knygos ir žaislai. Juos visada nuperka visus.“

Akvilė paskaičiavo, kad šioje mugėje išleido 220 Eur. Už šią sumą ji nupirko visko, ką ir buvo numačiusi: lauko drabužių rudeniui ir žiemai, kitų rūbų, keturias poras batų, kepurių, pirštinių, žaislų, knygų. Brangiausiai kainavo žieminiai kombinezonai.

„Vienas, visiškai naujas, kainavo 30 Eur, kitas žieminis – 23 Eur, rudeninis kombinezonas atsiėjo vos 8 Eur. Visa kita, sakyčiau, buvo įkainota tikrai sąžiningomis kainomis – po 3–5 Eur. Labai džiugino batų kainos, mokėjau nuo 9 iki 14 Eur, tad už keturias poras išleidau iki 60 Eur, kai tiek parduotuvėje kainuoja tik viena pora.

Pasirinkimas, mano akimis, buvo labai didelis, nemažai visiškai naujų daiktų, o kainos tikrai prieinamos. Manau, jei viską būčiau pirkusi parduotuvėse, už šią sumą tebūčiau galėjusi įsigyti vieną kombinezoną ir daugių daugiausia dvi poras batų“, – skaičiuoja mugės dalyvė.

Nepatyrusioms pirkėjoms Akvilė pataria čia vykti tikslingai susidarius reikalingų daiktų sąrašą, kitaip rizikuojate išleisti gerokai daugiau, mat mažos kainos, anot jo, tikrai gali susukti galvą.

Prekes gerai apžiūri

Dvi dukras auginanti Jūratė – taip pat nuolatinė šios mugės dalyvė. Moteris juokiasi, jau pasimokiusi iš ankstesnių metų ir dabar čia vyksta tik su kruopščiai sudarytu reikalingų pirkinių sąrašu.

„Anksčiau grįždavau su 10 suknelių, net nebūdavo kada tiek dukroms aprengti. Tokioje prekių gausybėje tikrai gali pasimesti, atrodo, dar šitą prigriebsiu, dar šitą...“ – juokiasi ji.

Šiemet moteris mugėje išleido apie 300 Eur. Daugiausia jai taip pat atsiėjo kombinezonai – po 30 Eur.

„Abiem dukroms kiekvieną sezoną perku po du kombinezonus – vieną į darželį, o kitą turime namuose. Tai labai pasiteisina, nes nubudęs ryte žinai, kad į darželį tikrai turėsi sausą drabužį, nereikės laukti, kol išdžius po vakarinių žaidimų kieme. Bėda tik ta, kad nepataikiau su vieno kombinezono dydžiu, nupirkau per didelį. Tikriausiai teks jį atidėti kitiems metams ir ieškoti dar vieno“, – dalijasi Jūratė.

Nuolatinė mugės dalyvė prisipažįsta čia niekada neieškanti batų ir apatinio trikotažo – juos perka tik naujus. Taip pat į jos pirkinių krepšelį nepatenka ir vaikiški džinsai, kurių čia – devynios galybės. Manydama, kad jie vaikams tiesiog labai nepatogūs, savo dukroms ji mugėje ieško tamprių pašiltintų kelnių.

„Puošnesnių rūbų nuperku ir parduotuvėse, o mugėje ieškau paprastesnių, juk juos darželiuose vaikai taip greit sunešioja. Man čia taip patogu, nes viskas vienoje vietoje. Visus kitus reikalingus rūbus, pėdkelnes, kepures, pirštines aš randu čia. Būna ir visiškai naujų daiktų. Be drabužių, šįkart nupirkau ir stalo žaidimų, knygų“, – pasakoja ji.

Jūratė sako, kad visas prekes prieš einant prie kasos būtina kruopščiai patikrinti. „Apmaudu, kai pamatai suplėšytų ar suteptų drabužių, ypač besislepiančių sudarytuose rinkinukuose tarp tvarkingų rūbų. Nepatikrinęs gali nusipirkti ir dėlionių, neturinčių visų detalių, kitų ne pilnos komplektacijos žaislų.

Pastebėjau, kad kuo didesnių rūbų reikia, tuo jie prastesnės būklės. Matyt, jie keliauja iš mugės į mugę. Mažesnių dydžių rūbų – daugybė, o jau vyresnei dukrai teko labiau paieškoti. Jaunėlei rūbų pripirkau po 1,5–3 Eur, vyresnėlei – ir iki 5 Eur.“

Moteris norėtų, kad ši mugė vyktų dažniau nei tik dukart per metus – gal tuomet būtų lengviau. Šįkart apipirkti du vaikus nuo galvos iki kojų Jūratė turėjo 4 valandas, bet sako, kad viskam apžiūrėti tiek laiko tikrai neužtenka.

Šio sezono visiems atviros „Vilniaus mamų mugė“ ir „Vilniaus mugė plius“ sostinėje vyks rugsėjo 10–19 d. nuo 9 val. Gariūnų verslo parke (Gariūnų g. 70). „Kauno mamų mugė plius“ lankytojus pasitiks „Žaliojoje galerijoje“ (Pramonės per. 14).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)