Šiandien atsakymą į visus šiuos klausimus gausite vos pažvelgę į savo išmanųjį telefoną. Plačiau apie tai pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profai“.

„Natūralu, kad pirmosios savarankiškos vaikų kelionės visuomet kelia daug nerimo tėveliams. Nuolat norime būti tikri, kad bet kada galėsime susisiekti su vaiku ir įsitikinti, kad jam viskas gerai. Čia į pagalbą ateina išmaniosios technologijos, leidžiančios lengvai stebėti mažųjų buvimo vietą ir prireikus greitai su jais susisiekti“, – sako „Bitės Profė“ Agnė Adomaitytė.

Pagalba stebint vaikus

Jei vaikas jau turi išmanųjį telefoną, stebėti jo buvimo vietą padės išmaniosios programėlės. Viena tokių – mums visiems puikiai pažįstama žemėlapių programėlė „Google Maps“ („Android“ ir „iOS“).

„Norint stebėti vaiko buvimo vietą, iš atžalos telefono turėsite gauti kelionės maršruto nuorodą. Tad prieš vaikui paliekant namus, „Android“ įrenginiuose spustelėkite buvimo vietą žymintį mėlyną burbuliuką ir pasirinkite „Vietovės bendrinimas“, o „iPhone“ – „Location Sharing“. Tuomet išsisiųskite sau nuorodą ir stebėkite vaiko kelionės maršrutą“, – teigia išmaniųjų įrenginių ekspertė.

Ši programėlė taip pat pasiūlo patogiausią maršrutą iki vaiko buvimo vietos ir parodo, kiek laiko truks kelionė. Tad visuomet žinosite, kuriuo metu vaikas sugrįš iš mokyklos ar darželio. Pasidalinti savo buvimo vieta patogu ir per programėlę „Facebook Messenger“ („Android“ ir „iOS“), kurią, tikėtina, turi didžioji dalis tėvų ir jų atžalų. Kai vaikas pasidalins savo buvimo vieta, jūsų susirašinėjimo lange atsiras žemėlapis, kuriame galėsite stebėti jo judėjimą.

Dar daugiau programėlių

Viena populiariausių programėlių, leidžiančių ne tik stebėti vaiko lokaciją, bet ir kontroliuoti prieigą prie programėlių ir žaidimų, stebėti naudojimosi telefono laiką – „Google Family Link“ („Android“ ir „iOS“). Ji taip pat leis užrakinti vaiko telefoną nuotoliniu būdu, kad juo nebūtų galima naudotis pamokų metu ar naktį.

„Įjungę vietos rodymą, žemėlapyje matysite, kur jūsų vaikas. Be to, „Google Family Link“ pravers ir tada, jei atžalos dažnai pamiršta, kur paliko telefoną. Speciali įrenginio radimo funkcija leis įjungti garso signalą vaiko įrenginyje ir taip jį surasti“, – sako specialsitė.

Dar viena naudinga programėlė vaiko buvimo vietai stebėti – „Life360“ („Android“ ir „iOS“). Ji leidžia matyti vaiko buvimo vietą realiu metu ir pastarųjų dviejų dienų keliavimo istoriją. Taip pat specialiu signalu praneša, kai vaikas grįžta namo ar pasiekia mokyklą, tad nereikia jo judėjimo stebėti nuolat.

Jei išmaniajam vaikas – per mažas

Jeigu jūsų mažasis dar nepasiruošęs išmaniajam telefonui – vienas iš geriausių sprendimų rūpintis jų saugumu – išmanusis laikrodis-telefonas „Gudrutis“.

„Parsisiuntę programėlę „Gudrutis“ („Android“ ir „iOS“) į savo išmanųjį ir susieję jį su vaiko laikrodžiu, visuomet matysite, kur yra jūsų atžala. Be to, iš anksto galėsite nubrėžti geografines ribas, kur jis gali lankytis. Kai vaikas išeis už jų, laikrodis automatiškai išsiųs jums pranešimą. Tad visuomet žinosite, kai atžala neįprastu metu paliks darželio ar mokyklos teritoriją“, – pasakoja ekspertė.

Su vaiku galėsite bendrauti balso, tekstinėmis žinutėmis ir skambučiais. Svarbu paminėti ir laikrodyje esantį pagalbos mygtuką, kuris vaikui leis pranešti, kad jam iškilo pavojus. Tuo metu galėsite aktyvuoti klausymosi funkciją ir kol vyksite pas vaiką, sužinoti, kas vyksta aplink jį.

A. Adomaitytė priduria, kad net ir su mažu vaiku pravartu pasikalbėti ir paaiškinti, kodėl stebėti jo buvimo vietą svarbu. Ir nors tai daroma siekiant gerų tikslų, net ir vaiko buvimo vietos monitoringas neatleidžia mažojo nuo pareigos elgtis apdairiai ir atsakingai.

Daugiau apie tai, kaip išmaniosios technologijos gali padėti užtikrinti vaikų saugumą, galite sužinoti iš didžiųjų miestų „Bitės“ salonuose įsikūrusių „Bitės Profų“. Išmaniųjų technologijų ekspertai konsultuoja nemokamai, nepriklausomai nuo to, kokio tinklo paslaugomis naudojatės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)