„Jeigu vaikas mokykloje ar darželyje valgo pietus, užkandžių dėžutės turinys gali būti lengvesnis, jei maistą iš namų nešasi pietums, turinys atitinkamai turėtų būti sotesnis, subalansuotas: gausus lėtai skaidomų angliavandenių, baltymų, riebalų, kad užtektų energijos iki kito sotaus valgymo. Jei vaiko dienotvarkė labai ilga ir po mokyklos dar skuba į būrelius, įvertinkite likusį laiką iki vakarienės namuose ir pasirūpinkite sveiku užkandžiu ar pavakariais“, – atsiųstame pranešime sako tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė.

Auksinė formulė

Kasdienį galvos skausmą „ką šįkart dėti į priešpiečių dėžutę“ nuvyti padės paprasta maisto dėžutės formulė: pagrindinis patiekalas arba užkandis + vaisiai + daržovės + lengvas užkandis arba desertas.

E. Juzumas sako, kad svarbiausia įvertinti vaiko amžių bei valgymo įgūdžius ir produktus paruošti taip, kad valgytojas atsidaręs dėžutę, galėtų iškart užkandžiauti.

„Mažiesiems pageidautina vaisius ir daržoves supjaustyti mažesniais, vieno kąsnio gabaliukais: obuolius ir kriaušes – skiltelėmis, didesnius kaulavaisius – per pusę, agurkus riekelėmis ar šiaudeliais ir pan. Jei reikia, nulupkite vaisius, pavyzdžiui mandariną. Taip pat įvertinkite vaiko galimybes ir gebėjimus valgyti paruoštą maistą švariai – greičiausiai retam dvimečiui bus patogu neišpilsčius ar neišsitepus valgyti troškinį ar birias smulkias kruopas, o vyresnių klasių ar net pradinukai vaikai tokį maistą suvalgys be problemų“, – sako tinklaraštininkė, nors priduria, kad į užkandžių dėžutę geriausiai tinka neteplūs maisto produktai, kuriuos patogu valgyti rankomis.

Sutaupytas laikas

Procesą palengvins ir sutaupyti laiko padės susikurta paprasta sistema. Jeigu turite priešpiečių dėžutę su skyreliais, kasdien pildykite ją tuo pačiu principu, pavyzdžiui, daržoves dėkite kairėje viršuje, vaisius kairėje apačioje, pagrindinį patiekalą dešinėje viršuje, o desertą – dešinėje apačioje. Taip niekuomet nepamiršite, ko dar trūksta.

Priešpiečių dėžutės variantas

Ta pati logika galioja ir apsiperkant. Maisto ir kasdienių prekių e. parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė sako, kad apsipirkimas internetu gali padėti patogiai susiplanuoti priešpiečių dėžutės turinį, nes paprasta aiškiai matyti visą pirkinių krepšelį ir pasitikrinti, ar tikrai visos maisto dėžutės formulės dalys sudėtos.

„Inicijavome reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą, kuri parodė, kad, taupydami laiką, net 2 iš 5 žmonių renkasi paprastesnes kasdienes veiklas, reikalaujančias mažiau laiko. Tai matome ir iš internetu perkančiųjų įpročių: pirkinių krepšeliai yra mažiau planuoti, tačiau užsakomi dažniau – tai, ko reikia artimiausioms dienoms. Suprasdami, kad tėvai rytais skuba, tačiau nori spėti vaikams sudėti kuo vertingesnę priešpiečių dėžutę, ir paprašėme Eglės pasidalyti naudingomis idėjomis“, – sako ji.

Indelis – kaip pasirinkti

Renkantis indelį užkandžiams, svarbu, kad jis būtų sandarus ir kuprinėje ar krepšyje netyčia neatsidarytų ir maistas neišvirstų prie sąsiuvinių ir knygų. E. Juzumas taip pat pataria ieškoti dėžutės su skyreliais maistui. Tai itin svarbu ne tik išrankiems vaikams, kuriems nepatinka, kai maistas liečiasi, bet atskiruose skyreliuose sudėtas maistas ilgiau išlieka šviežias ir nepraranda savo išvaizdos.

„Tarkime, įdėjote pjaustytų pomidorų, kurie liečiasi su sumuštinio duona ar džiūvėsėliais, kol ateis priešpiečių metas, duona bus sudrėkusi, krekeriai sutižę ir nemalonūs valgyti. Toks maistas pasmerktas keliauti į šiukšliadėžę“, – vardija E. Juzumas.

Vaikams patinka įvairiomis formelėmis supjaustytos daržovės ar vaisiai

Taip pat svarbu pasidomėti, iš ko pagaminta dėžutė: nerūdijančio plieno dėžutės yra ilgaamžiškesnės, ne taip greitai susidėvi, rečiau lūžta dangteliai. Tačiau plastikinių dėžučių pasirinkimas daug didesnis ir jos paprastai būna vaikams patrauklesnės – spalvingos, su paveikslėliais.

Renkantis plastikinę dėžutę, reikia pasidomėti, iš kokio plastiko ji pagaminta – svarbu, kad būtų be sveikatai kenksmingos medžiagos BPA (bisfenolis A) ir, jeigu yra galimybė, tvariau rinktis iš perdirbtų medžiagų pagamintą dėžutę.

Besišypsanti širdelė ar tiesiog sumuštinis?

Vaikams subalansuoto maisto tinklaraštininkė E. Juzumas sako, kad gražiai pjaustytos daržovės yra miela, nors ir nebūtina papildoma pastanga. Žinoma, vaikams patinka įvairiomis formelėmis supjaustytos daržovės ar vaisiai, sumuštiniai su besišypsančiu veideliu – valgyti iškart smagiau, apetitas pagerėja.

„Vaikai, kaip ir suaugusieji, valgo akimis, todėl estetika ruošiant priešpiečių dėžutę yra svarbu. Tačiau nebūtina kiekvieną rytą praleisti papildomų 15 minučių pjaustant širdeles ar žvaigždeles iš agurkų. Tiesiog stenkitės parinkti įvairiaspalvį maistą, mažus pomidoriukus ar morkytes, sudėkite viską patraukliai. Mokantiems skaityti įdėkite mielą ir jaukų raštelį, pavyzdžiui „Myliu tave“, „Linkiu gražios ir smagios dienos“, „Gal vakare nuveikime ką nors smagaus?“ ir pan. Taip pradžiuginsite valgytoją ir priminsite, kad apie atžalą galvojate net ir tada, kai nesate kartu“, – pagalvoti apie mažas, bet mielas smulkmenas ragina Eglė.

Priešpiečių dėžutės variantas nr. 2

Dėžutės turinys

Anot E. Juzumas, žinant auksinę formulę, kaip subalansuotai sukomplektuoti priešpiečių dėžutę vaikui, belieka pasitelkti fantaziją. Į procesą galite įtraukti ir vaikus – galbūt jie padės suruošti maisto dėžutę ar bent pasakyti, ką norėtų joje matyti.

Štai kelios Eglės idėjos, kaip skaniai, sveikai ir išradingai užpildyti priešpiečių dėžutę:

Pirmas variantas

  • keksiukai su daržovėmis ir sūriu
  • paprikų šiaudeliai ir agurkų žvaigždutės
  • mandarinas, vynuogės, migdolai
  • Mandariną nulupkite, vynuogės perpjaukite pusiau, kad būtų patogiau valgyti.

Antras variantas

  • keksiukai su cukinijomis, kukurūzais ir sūriu
  • mocarela sūris + vyšniniai pomidorai
  • avietės + šilauogės
  • džiovintos vyšnios

Trečias variantas

  • keksiukai su vyšniniais pomidorais ir feta sūriu
  • agurkų lazdelės, mažos morkytės, alyvuogės
  • kriaušė + graikiniai riešutai
Priešpiečių dėžutės variantas nr. 3


Vaikai mėgsta keksiukus – jie ne tik skanūs, bet juos patogu imti į rankas ir valgyti. Taigi E. Juzumas siūlo keksiukus ruošti ne tik saldžius, bet ir kaip pagrindinį patiekalą, kurį galima valgyti šiltą arba atvėsusį. Be to, jeigu priešpiečių dėžutėje nėra papildomo skyrelio, popierines keksiukų formeles galima panaudoti riešutams, džiovintiems vaisiams, uogoms, sūriui ar pan. sudėti.

Keksiukai su cukinijomis, kukurūzais ir sūriu

Maisto tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė siūlo kiaušinių ir daržovių keksiukus su trimis skirtingais įdarais.

Receptas

PAGRINDAS:

  • 6 kiaušiniai,
  • 125 ml pieno,
  • 2 šaukštai kvietinių arba šviesių speltos miltų,
  • žiupsnelis druskos ir pipirų.

1. POMIDORŲ IR FETOS ĮDARAS:

  • 150 g vyšninių pomidorų,
  • 150 g fetos sūrio,
  • 2 šaukšteliai šviežių čiobrelių.

2. DARŽOVIŲ IR SŪRIO ĮDARAS:

  • 100 g brokolio žiedynų,
  • 1 morka,
  • sauja šaldytų žirnių,
  • sauja tarkuoto Čederio sūrio.

3. CUKINIJŲ, KUKURŪZŲ IR MOCARELOS ĮDARAS:

  • 1 cukinija,
  • 200 g konservuotų kukurūzų,
  • 1 rutuliukas mocarelos sūrio.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Į keksiukų formą įtieskite 6 popierines formeles. Jas papildomai galite patepti plonu sviesto arba aliejaus sluoksniu.

Dubenyje gerai išplakite kiaušinius, pieną ir miltus. Pagardinkite druska ir šviežiai grūstais pipirais. Į paruoštas keksiukų formeles dėkite po kupiną šaukštą paruošto įdaro (žr. žemiau), užpilkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 20–25 minutes arba kol keksiukai išsipūs ir gražiai pagels.

Iškepusius perkelkite ant aušinimo grotelių, kad pravėstų. Patiekite šiltus arba atvėsusius dėkite į užkandžių dėžutę. Nesuvalgytus keksiukus apvyniokite plastikine plėvele. Supakuotus sudėkite į užspaudžiamus maišelius arba sandarius indelius, laikykite šaldytuve iki 3 dienų arba dėkite į šaldiklį iki 2 mėnesių.

Pomidorų ir fetos įdaras: pomidorus perpjaukite pusiau (arba ketvirčiais, jei didesni), sumaišykite su trupintu fetos sūriu ir čiobrelių lapeliais.

Daržovių ir sūrio įdaras: susmulkintus brokolius, morkas ir žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu, palaikykite 2 minutes, išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu. Gerai nusausinkite, sumaišykite su tarkuotu sūriu.

Cukinijų, kukurūzų ir mocarelos įdaras: cukinijas sutarkuokite ir rankomis iš cukinijų išspauskite kuo daugiau skysčio. Sumaišykite su nusausintais konservuotais kukurūzais ir tarkuotu mocarelos sūriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)