Šių metų pradžioje Vilniaus universiteto mokslininkų komandos atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad daugiau nei trečdalio mokyklinio amžiaus vaikų emocinė būsena ir elgesys pirmojo karantino (2020 m. pavasarį) metu pablogėjo.

„Vaikai daugiau laiko leido prie ekranų, neturėjo nuoseklios dienotvarkės ir miego režimo. Taip pat buvo mažiau fiziškai aktyvūs, mažiau laiko praleido lauke, o jų tėvai jautė didesnę įtampą“, – teigiama tyrimo išvadose.

Padariniai – nervingumas ir antsvoris

„Tikrai pastebėjome, kad pradinukai, po nuotolinio mokymo atėję į darželio organizuojamas papildomas veiklas sodyboje, yra kitokie – jiems reikia bent pusvalandžio, kad atsikratytų susikaupusio streso. Leidžiame jiems išsirėkti, išsilakstyti ir nusiraminti. Tik tada jie gali susikaupti bendram darbui“, – sako darželio vadovė.

Anot jos, iki pandemijos, vaikai vos išlipę iš automobilio sugebėdavo įsijausti į aplinką, o dabar būtinas papildomas laikas „persijungti“.

Kitas nedžiuginantis karantino padarinys, pasak I. Lauciuvienės, – vaikų antsvoris. „Reikia gerai atsirinkti, ką valgyti, kad savęs ir vaikų „neužturbintumėte“ dar labiau. Taip pat visada kartoju, kaip svarbu vengti ekranų ir kuo daugiau būti gamtoje. Žiemą mano vaikai kasdien 14 valandą išjungdavo kompiuterius ir lėkdavo į mišką čiuožinėti nuo kalniukų. Dabar, kai atsivežame mokyklinukus į mūsų darželio veiklas, matome, kad vaikai yra gerokai papilnėję...“ – sako I. Lauciuvienė.

Ingrida Lauciuvienė

Kovai su įtampa – laukas ir miškas

Daugiau nei dešimtmetį savo darželyje eterinius aliejus dėl jų raminamojo ir antimikrobinio poveikio naudojanti I. Lauciuvienė pastebėjo, kad karantino metu daug streso patyrė ir vaikų tėvai. Jie ėmė teirautis, kokius raminamąjį poveikį turinčius eterinius aliejus naudoja darželio personalas ir ką patys galėtų pritaikyti namie – ką naudoti norint nusiraminti, susikaupti darbui ar prieš miegą.

„Stengiamės su vaikais kuo daugiau būti lauke, gryname ore, keliaujame į mišką – natūralūs miško kvapai veikia labai efektyviai. Ką reiškia kvapas ir uoslė, ypač išryškėjo per pandemiją ir karantino laikotarpį. Juk kai neužuodi, jautiesi kaip kosmonautas – negali mėgautis maistu, sunku orientuotis aplinkoje. Juk taip gera, kai mus, suaugusiuosius, rytais pažadina kavos kvapas. O nejaučiant kvapo ir kava nebeskani“, – pasakoja ji.

Neapsieina be eterinių aliejų

Darželio vadovė teigia, kad vaikams nurimti ir geriau išsimiegoti labai padeda eteriniai aliejai ir jų mišiniai.

„Mūsų vaikai jau yra įpratę naudoti „Miego dulksną“ ir, esu tikra, toks įprotis labai geras – jie ir namuose gali naudoti tas pačias priemones, kad nusiramintų ir geriau miegotų. Juk psichologiškai ir fiziškai atsigauti naktį vaikams yra itin svarbu“, – sako I. Lauciuvienė.

Moteris pasakoja, kad darželyje jau seniai yra įkurdinta eterinių aliejų „vaistinėlė“. „Mums patinka aromaterapijos žinovų paruošti eterinių aliejų mišiniai, padedantys vaikams ir nurimti, ir apsisaugoti nuo peršalimo ligų.

Auklėtojos, atrodo, be kai kurių eterinių aliejų net nebemoka gyventi – atbėga skųsdamosi, kad baigėsi. Anksčiau sakydavau, kad eteriniai aliejai kone stebuklingai padeda nuo peršalimo ligų, o dabar kartoju, kad gelbsti ir nuo negatyvių nuotaikų – vaikai pakvėpuoja eterinių aliejų kvapais, nurimsta ir toliau jau galima „žmogiškai“ su jais kalbėtis“, – juokiasi darželio vadovė.

Anot I. Lauciuvienės, kai vaikai susierzinę, jiems geriausiai padeda citrusiniai kvapai – mandarinų, greipfrutų, bergamočių eteriniai aliejai, kovai su sloga pasiteisino mairūnų, peršalimo ligoms – pušų, eukaliptų, čiobrelių eteriniai aliejai.

„Vaistinėlėje turime ir sviestmedžio aliejaus – tepame odelę, kad nenušaltų, sumušimus. Puiklapiai labai tinka žaizdoms, nudegimams, nutrynimams. O geresniam miegui naudojame dulksną su beržų vandeniu, šaltmėčių, bergamočių eteriniais aliejais“, – pasakoja pašnekovė.

Nusiraminti padės ritualai

„Kvapų namų“ aromaterapeutė Irma Vyšniauskienė patvirtina, kad aplinkoje užuodžiami kvapai mums turi didžiulę įtaką: malonūs, patinkantys aromatai atpalaiduoja, gerina nuotaiką, tarpusavio santykius, net darbingumą, o nepatinkantys kvapai, priešingai, kelia susierzinimą.

„Kartais galime net nesusimąstyti, kad suirztame dėl aplinkoje tvyrančio kvapo. O juos gebame užuosti net esant mažai koncentracijai“, – teigia I. Vyšniauskienė.

Suirzusių ir pavargusių vaikų tėvams aromaterapeutė pataria eterinių aliejų naudojimą paversti atsipalaidavimo ir ramybės ritualais. „Prieš miegą 5–20 minučių pagarinkite arba užlašinkite ant pagalvės raminančių, vaikų mėgstamų apelsinų, mandarinų, bergamočių ar levandų eterinių aliejų.

Pasak I. Vyšniauskienės, kiekvienas esame sukaupęs „kvapų biblioteką“ – užuodus kvapą, neretai iškyla prisiminimai, įvykusios istorijos. „Tai mums gali kelti teigiamus arba neigiamus jausmus. Vieniems ramunėlės primena močiutės gėlynus, kitiems – vaikystės peršalimus, kai tėvai siūlydavo gerti ramunėlių arbatą, – kalbėjo aromaterapeutė. – Netgi jei eterinio aliejaus kvapas erzina, jis vis tiek pagelbės mums fiziologiškai (pavyzdžiui, levandų aliejus regeneruoja odą), tačiau, jei norime poveikio emocijoms, verčiau naudoti mėgstamus kvapus – efektas bus daug geresnis.“
Olgos Posaškovos nuotraukos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)