Egzistuoja nedaug žodžių, kurie visose kalbose skambėtų vienodai. Tačiau vienas žodis, kurį išgirsime beveik kiekvienoje pasaulio kalboje, yra „mama“. Nepaisant to, kurioje šalyje yra gimęs kūdikis, „mama“ yra universalus žodis, į kurį atsiliepia visos motinos. „Mama“ taip pat dažnai būna pirmasis žodis, kurį išmoksta tarti jų mažyliai, rašo babygaga.com.

Kai vaikai pradeda kalbėti, į savo motinas jie dažniausiai kreipiasi „mama“. Šnekamojoje kalboje daugiau nerasime kito tokio kreipinio, kuris kiekvienoje kalboje skambėtų taip panašiai. Nors su „mama“ galėtų šiek tiek konkuruoti „dada“, kreipinių į tėtį įvairovė yra kur kas didesnė ir kartais jie skamba labai skirtingai. Žodis „mama“ pats vienas sudaro atskirą klasę. Kodėl šis žodis yra toks universalus?

Iš kur kilo universalus žodis „mama“?

Žodį „mama“ galima atsekti iki XVI amžiaus, pažymi „Today I Found Out“. Tais laikais šis žodis lotynų kalba reiškė spenelį arba krūtį. Tačiau „mama“ nebuvo vartojamas motinai įvardyti iki pat XVII – XVIII amžiaus.

Tuo laikotarpiu europietiškose kalbose žodis „mama“ pasirodo vaikiškuose eilėraštukuose, juo pradedama įvardyti ir pati motina, nurodo dictionary.com.

Pirmąjį „mamos“ paminėjimą anglų kalboje galima aptikti arčiau XVIII amžiaus, pažymi „Online Etymology“. Tokios šio žodžio variacijos kaip „mum“, „mommy“ ir kitos pirmą kartą pastebimos XVIII amžiuje ir vėliau.

Kaip kūdikiai išmoksta tarti „mama“?

Prieš pradėdami kalbėti, kūdikiai daug guguoja ir krykštauja. Vienas dažniausių garsų, kuriuos skleidžia kūdikiai, yra „ahh“, nurodo „The Conversation“. Maždaug tarp šešto ir devinto mėnesio kūdikių gugavime atsiranda priebalsių, dažniausiai m, b ir p.

Anot „Healthline“, kūdikiai pirmiausia pradeda tarti šiuos priebalsius, nes juos ištarti yra lengviausia. Jiems jau pakanka koordinacijos, kad pasirinktų šiems garsams reikalingą liežuvio padėtį bei teisingai laikytų burną. Išmokę atitinkamai sudėti liežuvį ir burną, kad ištartų m, b ir p, kūdikiai įtraukia ir kitus garsus – taip jie galiausiai ištaria visą žodį.

„Mama“ arba nežymios šio žodžio variacijos, nelygu šalis, labai dažnai būna pats pirmasis kūdikių ištartas žodis, pažymi „LiveScience“. Taip yra dėl to, kad šį žodį sudaro du vienodi skiemenys „ma“, kurių pasikartojimas palengvina šio žodžio tarimą. Taigi skiemenys, kurie prieš tai skambėjo kaip bereikšmis šūkčiojimas, vieną dieną virsta pirmuoju žodžiu.

Žodžio „mama“ paskatinimas

Dauguma tėvų savo kūdikiams nuolat kartoja savo vardą, tikėdamiesi, kad tai bus pirmasis žodis, kurį ištars jų atžala. Ir nors toks kartojimas tikrai padeda vaikams suprasti, kaip jie turėtų kreiptis į savo tėvus, pirmą kartą iš kūdikio lūpų nuskambėjęs „mama“ retai reiškia kreipimąsi į savo motiną.

Galbūt kūdikis daugybę kartų kartojo skiemenį „ma“, bet kai pagaliau jis ištaria „mama“, motinos veide nušvinta šypsena – ji nudžiunga, kai mažylis ją pavadina mama. Kai tai pasikartoja kelis kartus, kūdikis pastebi, kad „mama“ priverčia jo motiną šypsotis, o kūdikiai, anot
sleepbaby.org, trokšta matyti savo motinos šypseną. Taigi, jeigu kūdikis turi tikslą kuo ilgiau matyti besišypsančią mamą, ir regėdamas, kad žodis „mama“ padeda tai pasiekti, per tokį paskatinimą jis išmoksta kartoti „mama“. Taip, galiausiai, motina pradedama vadinti mama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)