Situacijai kiek atlaisvėjus, tačiau vis dar esant įvairių suvaržymų pasidomėjome, kokiomis nuotaikomis gyvena šią vasarą vestuves atšokti planuojančios poros.

Vestuves atidėjo metams

Vilnietė Dovilė nekantriai laukia šios liepos pradžioje pagaliau įvyksiančių ilgai planuotų savo vestuvių. Planuoti savo šventę pora pradėjo dar prieš trejus metus – kai 2018 m. rudenį Dovilei pasipiršo jos mylimasis. Mergina sako visada svajojusi apie pasaką primenančias vestuves, tad kruopščiai rinkosi kiekvieną šventės atributą.

„Jau iš pradžių žinojome, kad mums šventės niekas kitas nepakels, tad turėsime susitaupyti patys. Todėl taip ilgai ir išėjo – abu dirbom, taupėm ir po truputį pirkomės, – pasakojo Dovilė ir atskleidė, kad dėl finansų su sužadėtiniu neišvengta ir barnių: – Kai pradėjome domėtis, kiek viskas kainuoja, mano vyras sakė, kad geriau už tuos pinigus dviese kur pakeliautume, o šventę galėtume surengti kuklią. Tačiau aš nepasidaviau (juokiasi).“

Poros vestuvės turėjo įvykti praėjusių metų liepą, tačiau planus skubiai teko keisti dėl pasaulinio viruso. „Jau buvome ramūs, kad viską suspėjome, viskas užsakyta – telieka tik sulaukti gražiausios gyvenimo akimirkos, tačiau visai netikėtai abu susirgome korona. Bam – ir šventės nebėra. O ką daryt? Persirgome gana lengvai, tačiau vis tiek visi planai žlugo. Po saviizoliacijos dar bandėme šventę perkelti į kitą datą, tačiau greit supratome, kad nieko nebus. Norima vieta jau buvo užsakyta visai vasarai, be to, būtų atkritę ir dalis svečių“, – praėjusią vasarą prisiminė būsima nuotaka.

Galiausiai pora nusprendė vestuves atšokti po metų. Dovilė džiaugiasi, kad dėl šventės atidėjimo nepatyrė didelių nuostolių, avanso negrąžino tik maisto tiekėjai. „Sodybą ir fotografą užsakėme tuos pačius, rūbai liko tie patys, nors dabar gal jau norėčiau ir kitokio modelio suknelės, tik mano vyrui nesakykit (juokiasi), na viskas tas pats“, – telefonu sakė ji.

Mergina paskaičiavo, kad iš viso vestuvių šventė porai atsieis apie 15 tūkst. eurų, o puotoje dalyvaus apie 40 žmonių.

Norėdami švęsti kartu – skiepijasi

Praėjusiais metais Rokiškyje savo vestuves planavo švęsti ir Giedrė, tačiau dėl užsitęsusio karantino šventę nutarė nukelti. „Mes dar nieko nebuvom suplanavę, tik dairėmės ir vis laukėm, kaip čia bus toliau su tuo karantinu. O po šių Naujųjų nusprendėme, kad kaip bus, taip, bet švęsim jau šią liepą“, – pasakojo ji.

Gimtajame mieste vestuves iškelti suplanavusiai porai didžiausias iššūkis tapo surasti patinkančią sodybą ir muzikantus. „Buvo labai sunku rasti sodybą. Kiek susisiekėme, nė viena nenorėjo nieko žadėti, neėmė ir užstatų. Sako – mus pirma uždaro, o paskutinius atidaro. Su muzikantais tas pats – visi nežinioje, niekas nenorėjo nieko žadėti. Iki šiol nesam pasirašę nė vienos sutarties, niekas nesutiko paimti ir užstato. Todėl, žinoma, mums neramu. Stengiamės palaikyti ryšį, vis pasiskambinam į sodybą, paklausiam, ar viskas gerai. Viską tiksliai sužinosim tik liepos pradžioje, nors vestuvės numatytos vos po kelių savaičių“, – sakė Giedrė ir atskleidė, kad jei vis dėlto nutiktų nenumatytų trukdžių, eitų tuoktis tik dviese su liudininkais, o šventę su daugiau svečių atidėtų geresniems laikams.

Mergina telefonu pasakojo, kad šventės išsiilgę linksmybių dėl užsitęsusių karantino ribojimų jau nekantriai laukia ir visi svečiai. Dėl šių vestuvių dauguma jų ir pasiskiepijo. „Kol kas kalbama, kad bus galima švęsti tik su Galimybių pasu. Kiek skaičiau, su jais viduje žmonių skaičius nėra ribojamas, – kalbėjo ji. – Mūsų vestuvių labai laukia visi artimieji, todėl dalis svečių dėl mūsų šventės ir pasiskiepijo. Mes patys žadam darytis testus, todėl kiek įmanoma saugomės, kad nesusirgtume.“

Daugiausia pinigų planuodama vestuves pora skyrė sodybos salės nuomai (apie 1000 Eur) ir fotografui – 3 valandų fotosesija atsieis apie 400 Eur.

Viską suspėjo pačiu laiku

„Numatyta sodybos, t.y. jos kiemo ir čia tiekiamo maisto, kaina – apie 1300 Eur, fotografės paslaugos – apie 350 Eur, išvažiuojamoji ceremonija – 60 Eur, suknelė su visais pataisymais ir bateliais bei aksesuarais – iki 600 Eur, vyro kostiumas su marškiniais, batus jis turėjo savo, – iki 300 Eur, dovanos tėvams ir liudininkams – apie 150 Eur, pakvietimai – keliasdešimt eurų ir povestuvinė sodyba – 6 naktys su maistu dar apie 800 Eur“, – skaičiavo taip pat liepą įvyksiančioms vestuvėms besiruošianti Rasa.

Savo šventę Kauno rajone ji pradėjo planuoti nuo gruodžio. Nutarę tuoktis šią vasarą pirmuosius kvietimus savo tėvams įteikė jau per Kalėdas, likusius išdalino po Naujųjų. Iš viso su jaunaisiais vestuvėse dalyvaus 32 žmonės.

Mergina džiaugiasi, kad viskas iki šiol sekėsi sklandžiai ir dėl pandemijos didesnių iššūkių patirti neteko. „Viską planuoju viena, mano sužadėtinis nesikiša, – kalbėdama juokėsi ji. – Sodybą susiradome labai greitai, gal vos per porą savaičių. Tuomet iškart susitarėme dėl ceremonijos, nes nenorėjome tuoktis nei Metrikacijos skyriuje, nei bažnyčioje. Dabar net galvojame, kad pasirinkę ceremoniją lauke išlošėme, nes čia išvis nebelieka jokių apribojimų. Kiek žinau, problemų kyla tiems, kurie ruošiasi tuoktis Rotušėje arba Santuokų rūmuose. Ten įleidžiama tik iki 5 žmonių, tad dalyvauja tik jaunieji, liudininkai ir fotografas.“

Didžioji dalis pakviestų svečių, net ir iš užsienio atvyksiantys draugai bei pati pora iki šventės jau turėtų būti pasiskiepiję, dar 6–7 žmonės, norėdami dalyvauti šventėje, ketina pasidaryti testus.

„Sekdami pandemijos situaciją vis tikėjomės pagerėjimo, tačiau tikrai nebuvo jokios didelės panikos. O kai atsirado tie Galimybių pasai, išvis atsipalaidavome“, – sakė Rasa.

Didžiausi keblumai, anot jos, iš viso pasiruošimo buvo tai, kad iš pradžių beveik viskas buvo uždaryta ir nebuvo galima niekur nuvykti apsižiūrėti gyvai. „Iš pradžių buvo sudėtinga, nes negalėjome nuvažiuoti patikrinti nei jokių kavinių, nei restoranų ar sodybų. Paskui jau mūsų sodybos šeimininkai leido atvažiuoti ir apžiūrėti vietą, taigi nuvykom, ir įsivaizduodami, kad vasarą čia bus dar gražiau, iškart pasirašėme sutartį, – prisiminė ji. – Su fotografe taip pat turime sutartį. Man patiko tai, kad joje yra punktas, jog jei kas nors nutiktų ir ši fotografė nebegalėtų įamžinti mūsų vestuvių, ji įsipareigoja tai datai surasti kitą fotografą ir netgi grąžinti depozitą.“

Tas pats buvo ir su poros rūbais – iš pradžių niekas neleido jokių gyvų primatavimų, tad vos tik atlaisvinus drabužių nuomos ir siuvimo salonus, Rasa jau tą pačią savaitę nuėjusi išsirinko ir nusipirko savo vestuvinę suknelę. „Suspėjau pačiu laiku, nes pasiuvimo terminas – keturi mėnesiai, atsiimsiu ją prieš pat vestuves“, – džiaugėsi ji.

Po vestuvių pora savaitę ilsėsis vienoje Zarasų rajone esančioje sodyboje ant ežero kranto. Šį kartą minties vykti į užsienį jiedu su būsimu vyru atsisakė pabijoję, kad to padaryti dėl pandemijos gali ir nepavykti.

Populiariausi laikai jau užimti

Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jolanta Kuzmienė primena, kad nuo birželio 1 dienos pasikeitė LR Vyriausybės nutarimo dėl karantino nuostatos, susijusios su asmenų galimybe būriuotis. Be to, santuokos yra organizuojamos ne tik civilinės metrikacijos įstaigos patalpose, bet ir sutuoktinių pasirinktoje vietoje – uždaroje ar atviroje erdvėje. Kai santuokos ceremonija organizuojama atviroje erdvėje, joje dalyvaujančių asmenų skaičius nėra ribojamas.

„Privačiose ir viešose uždarose vietose asmenys gali būti ne didesnėmis nei 10 asmenų, dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narių grupėmis, išskyrus atvejus, kai kartu būna tik asmenys, turintys Galimybių pasą. Taigi uždaroje patalpoje santuokos registravimo ceremonijos dalyvių skaičius nėra ribojamas, jeigu joje visi dalyvaujantys asmenys turi Galimybių pasą. Jei bent vienas ceremonijos dalyvis šio dokumento neturi, tokiu atveju ceremonijoje gali dalyvauti 10 asmenų iš jaunųjų pusės“, – dėstė pašnekovė.

Ji priminė, kad tokiu atveju, kai santuokos registravimo ceremonija organizuojama uždaroje erdvėje, ceremonijos dalyviams būtina dėvėti veido apsaugos priemones. Tuo metu ceremoniją organizuojant atviroje erdvėje, jeigu ceremonijos dalyviai stovi saugiu atstumu vieni nuo kitų, reikalavimas dėvėti veido apsaugos priemones nėra privalomas.

„Suprantama, kad karantinas pakoregavo santuokų skaičių, tačiau atsižvelgiant į pateiktų prašymų skaičių – daug jaunųjų planuoja susituokti šiemet. Šiuo metu populiariausi vasaros laikai jau užimti. Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriuje šiemet iki vasaros jau susituokė 719 porų, jaunųjų pasirinktoje vietoje santuoką įregistravo 22 poros. O tuo pat metu 2020 m. susituokė 608 poros, pasirinktoje vietoje – 37 poros“, – palygino J. Kuzmienė.

Svečius kviečia būti sąmoningus

Vienoje populiariausių tarp vestuvininkų sostinės Šv. Kryžiaus bažnyčioje šiais metais numatytos 22 vestuves, panašiai, kaip buvo ir pernai. Tuo metu dar prieš dvejus metus čia susituokė dvigubai daugiau porų, telefonu sakė šios bažnyčios kunigas. Jo teigimu, net 90 proc. vestuvių vyksta nuo gegužės iki rugsėjo pabaigos, o šaltuoju metų laiku būna vos vienos–dvejos. „Nemažai porų šių metų vestuves atidėjo dar metams. Daugiausia tai poros, atvyksiančios iš užsienio – žmonės nusprendė palaukti, kol pandemija pasibaigs“, – sakė kunigas.

Bažnyčioje vestuvių svečiai kaip ir per įprastas pamaldas turi dėvėti kaukes ir laikytis vieni nuo kitų saugaus 2 metrų atstumo. Patiems jauniesiems ir kunigui kaukių dėvėti nereikia, tiesa, kunigas kaukę užsideda per komuniją. Po ceremonijos čia leidžiama labai trumpai kaukes nusiimti nusifotografuojant bendrai nuotraukai.

„Dabar visą vasarą mes plačiai atveriame bažnyčios duris, yra ir garsiakalbiai, tad dalis svečių ceremonijoje gali dalyvauti ir būdami lauke. Žiemą turėjom vienas vestuves, kai artimieji taip ir padarė. Tuomet dar buvo labai griežti apribojimai ir giminaičiai jaunuosius pasveikino iš tolo“, – kalbintas telefonu pasakojo kunigas.

Atsiradusia galimybe patikrinti Galimybių pasus Bažnyčia kol kas nesinaudoja. „Gal ateityje jų ir prireiks, bet dabar mes atsakomybę perleidžiame patiems žmonėms. Matome, kad jie bendrauja draugiškai, bet atsargiai. Taip ir gyvenam – žymiai geriau, nei kad tuo metu, kai nebuvo jokių pamaldų“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)