Vaikų darželiai įvairiose pasaulio šalyse skiriasi. Štai Japonijoje yra cilindro formos darželis, į kurį vaikai įlipa per medžius. Tuo metu Vokietijoje ir Kanadoje kai kuriose mokyklėlėse pamokos vyksta parkuose ir miškuose.

JAV darželiuose vaikai mokomi anglų kalbos, matematikos pagrindų ir bendravimo – taip jie ruošiami pirmai klasei.

Darželiai Kinijoje skirti vaikams iki 6 m. amžiaus. Čia, kaip ir JAV darželiuose, vaikai prižiūrimi auklėtojų ir mokomi. Mažieji mokosi kinų kalbos ir rašto, matematikos pradmenų, daug laiko skiriama dainavimui, šokiams, vyksta vaikų koncertai. Nemažai laiko vaikai praleidžia gryname ore.

Prancūzijoje darželiai vadinasi ecole maternelle, jie skirti 3–5 m. amžiaus vaikams. Vaikus moko skaityti, rašyti, skaičiuoti. Vienas iš esminių darželio tikslų – kad vaikai pradėtų socializuotis. Jaunesnieji miega darželyje pietų, o visi vaikai užsiima įvairių dirbinių kūrimu, dalyvauja menų pamokėlėse, dainuoja ir žaidžia.

Vienas garsiausių darželių Prancūzijoje – „Creche de la Girafe“, į jį įkomponuota didžiulė žirafos skulptūra.

Vokietijoje darželius lanko apie 80 proc. vaikų, jų tėvai gauna tam skirtą valstybės išmoką (kindergeld), kuri yra beveik 200 eurų per mėnesį kiekvienam vaikui. Daugelis tėvų už šią išmoką perka įvairias priemones mokymuisi. Vokietijoje trūksta vietų darželiuose, neretai tenka užsirašyti į eilę ir laukti. Populiariausi darželiai, kuriuose mokoma vokiečių ir anglų kalbos pradmenų.

Vokietijos darželiai išsiskiria ir tuo, kad daugelis turi programų lauke. Pavyzdžiui, Robino Hudo darželiuose vaikai mokomi parkuose ir miškuose, kad ir koks būtų oras.

Kanadoje, kaip ir Vokietijoje, daugelyje darželių teikiamas prioritetas buvimui lauke. Šalyje yra tradicinių vaikų darželių, bet sparčiai daugėja ir naujos pakraipos darželių, kuriuose manoma, kad 20–30 min. pertraukos nepakanka, jų auklėtiniams leidžiama visą dieną būti lauke. Pavyzdžiui, holistinėje alternatyvioje mokyklėlėje „Equinox“ Toronte vaikai nuolat sąveikauja su gamta.

Japonijoje nėra privaloma vesti vaikų į darželius, vis tik šalyje yra puikių darželių. Tokijuje esantis „Fuji“ darželis garsėja unikaliu dizainu – ant cilindro formos pastato plokščio stogo įrengtas stadionas vaikams bėgioti ir žaisti, nuo stogo vaikai gali nušliuožti į pirmą aukštą, kuriame – žaidimų aikštelė po dangumi. Negana to, vaikai į klases gali įlipti iš greta augančių medžių.

Kitas Tokijo darželis „Buddy Sports“ veikia tarsi stovykla. Čia daugiausia dėmesio skiriama fiziniam vaikų lavinimui, tad kiekvieną rytai vaikai nubėga 2 kilometrus. Įstaigos moto – „įdėk maksimaliai pastangų“, tiesa, jei fizinių veiklų metų vaikai ima verkti, auklėtojai nurodo jiems pailsėti.

Jungtinėje Karalystėje darželiai vadinami „žaidimų grupėmis“. Įprastai tai miestų ir miestelių vietos valdžios remiamos įstaigos, tiesa, jos turi atitikti šalyje galiojančius Sveikatos ir socialinio fondo standartus. Pavyzdžiui, aštuoniems vaikams turi būti vienas auklėtojas, o mokymosi programa darželyje trukti apie keturias valandas.

Londone esanti žaidimų grupė „Sunshine“ siūlo darželinukams įvairių pamokėlių – valgio gaminimo, dramos, prancūzų kalbos ir netgi jogos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)