Parodoje „Ežeras pilnas žvaigždžių“ vaikų laukia žaidimai, interakcijos bei naujos galimybės pažinti ir patirti meną – bandant, patiems improvizuojant bei eksperimentuojant, kviečiama atsiųstame pranešime. Muziejaus atstovai šiai parodai sukūrė ir vaikams skirtą audio pasakojimą, o muziejaus antrasis aukštas savo architektūra nustebins ir vaikus, ir suaugusiuosius.

Suprasti meną, žaisti ir mokytis

„Menas išlieka menu – ar į jį žiūrėtų vaikas, ar suaugęs. Tik vaikai kūrinio prasmę atranda pasitelkdami kitus įgūdžius: labiau kliaujasi vaizduote nei analize, labiau atkreipia dėmesį į detales, nei vertina kontekstą. Šioje parodoje kviečiame vaikus pažinti ir suprasti meną per žaidimą – per veiklą, į kurią jie mielai įsitraukia“, – teigia MO muziejaus vadovė Milda Ivanauskienė.

„Kadangi visame pasaulyje ateities švietimo sistemos yra paremtos įtraukaus ir patirtinio ugdymo metodais, emocinio intelekto lavinimu, šios MO parodos koncepcija greitai atkreipė mūsų dėmesį. Norėjome palaikyti tokią iniciatyvą. Mokymo(si) ir ugdymo(si) aplinkos kūrimas yra ypač svarbus naujoms vaikų edukacijų programoms. Tikime, kad ši paroda taps originaliu reiškiniu jungiat naujas ugdymo vertybes su meno pažinimo inovacijomis“, – parodos atidarymo proga sakė parodos partnerio „Erudito licėjaus“ įkūrėjas ir vadovas doc. dr. Nerijus Pačėsa.

MO muziejus pirmą kartą pristato parodą vaikams

Įtraukti į dialogą

Parodos kuratorė, daugiau nei 15 metų Europoje organizuojanti patyrimines edukacijas muziejuose, į Lietuvą iš Belgijos atvykusi Karen Vanhercke pabrėžia, kad meno muziejai gali tapti savotiška žaidimų aikštele ir padėti vaikams atrasti savo jusles, įkvėpti kūrybiškumui ir pažadinti vaizduotę.

„Vaizdinis raštingumas taip pat yra susijęs ir su kognityviniu vystymusi bei emociniu tvirtumu. Muziejai yra viena iš nedaugelio visuomenėje likusių vietų, kur vaikai gali tiesiog žiūrėti į atvaizdą ir mokytis atrasti autentišką ryšį su juo“, – priduria K. Vanhercke.

Dauguma parodoje eksponuojamų kūrinių nėra sukurti specialiai vaikams – visas menas vaikams yra prieinamas, tiesiog jiems reikia tam tikrų įrankių ir laisvės jį interpretuoti. Vaikai mokosi stebėdami, eksperimentuodami, kurdami, įsitraukę į dialogą. Būtent dialogas ir pokalbiu grįstas meno pažinimas – MoMA edukatoriaus ir psichologės kurtas vizualinio mąstymo strategijos metodas – yra labai svarbus šioje parodoje. Su juo bus galima ir susipažinti, ir patiems jį išbandyti.
Pasakodama apie dialogo ir pokalbio svarbą tiek muziejuje, tiek ir gyvenime, parodos kuratorė apibendrina: „Kūrybiškumas (žaidimas) yra variklis, o dialogas – vairas, kai mokomasi visko, ko verta išmokti: faktų, emocijų, estetikos, socialinių įgūdžių, inovatyvumo ir kritinio mąstymo.“

MO muziejus pirmą kartą pristato parodą vaikams

Žaidimai ir specialus vaikams kurtas e. gidas

Šiai parodai kūriniams iš MO kolekcijos buvo specialiai kurti interaktyvūs objektai. Jie leis įdėmiau ir kūrybingiau pažvelgti į meno darbus. O pritaikyti nauji erdviniai sprendimai muziejuje skatins vaikus visomis juslėmis patirti parodą.

„Parodos lankytojai galės autentiškai patirti parodą: piešti, atrasti paslėptus parodos eksponatus, smėlyje nupiešti emocijas, įsivaizduoti, kokių spalvų galėtų būti draugystė. Tai tik dalis veiklų ar žaidimų, kurios pratęsia parodos patyrimą“, – pasakoja parodos koordinatorė Iveta Jaugaitė.

Parodoje yra ir kelios garsinės patirtys. Vladislovo Žiliaus kūriniui „Vasara“ yra sukurta speciali garsinė instaliacija, kurią bus galima išklausyti parodoje. Šį gamtos garsų takelį kūrė filmo „Sengirė“ režisierius Mindaugas Survila.

Tradiciškai muziejaus atstovai kiekvienai parodai kuria ir audio pasakojimus – e. gidus. Šįkart e. gidas taip pat skirtas vaikams – jame veikiantys personažai savo istorijomis ir nutikimais pratęsia galimybę susipažinti su parodoje eksponuojamais kūriniais.

MO muziejus pirmą kartą pristato parodą vaikams

Šventinis Šeimų sekmadienis

Parodą pamatyti galima nuo sekmadienio, birželio 6 dienos. Tą dieną tradicinis Šeimų sekmadienis bus šventinis.

Vaikai kaip ir anksčiau galės nerti į terapinių pasakų pasaulį ir pagal jas kurti spektaklius. Šiuos užsiėmimus 3–8 m. vaikams veda teatro vaikams „Pradžia“ aktoriai. Vyks du užsiėmimai: nuo 11 val. ir nuo 12 val.

Taip pat bus galima išbandyti ir sudalyvauti orientaciniame žaidime – „Meno troškulys“. Slapto paveikslo paieška, spalvų medžioklė, raidžių dėlionė ir kitos užduotys laukia 8–12 m. smalsuolių.

Vaikai kviečiami ir į kitas veiklas MO muziejaus hole. Čia jie susipažins su nauja ekspozicija – menininkės Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės instaliacija „DONALDO nuotykiai“. Menininkės surinkti ir išsaugoti 182 kramtomosios gumos „Donald“ popierėliai vaikus kvies pasinerti į smagų nuotykį, o ir ne vienam suaugusiajam sužadins nostalgiškus prisiminimus.

Šventinį Šeimų sekmadienį vaikai taip pat kviečiami išbandyti MO muziejaus paruoštą vaikišką užduočių knygelę „MOmukas“ ir leistis į didžiosios parodos „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“ atradimą. O po meno nuotykių pasistiprinti bus galima MO bistro, kurie parengė specialų meniu vaikams ir pietų dėžutę išsinešti.

Parodą kūrė ir MO savanoriai

Parodą kuruoja ilgametę patirtį vaikų ir suaugusiųjų edukacijoje turinti Karen Vanhercke, parodos išskirtinę architektūrą kūrė „Šilta šiaurė“. Parodą įrengė parodos technikas Dominykas Šavelis, o parodos koordinatorė – Iveta Jaugaitė.

Specialią parodos tekstilę paruošė ir muziejaus antrajame aukšte vaikus pasitinkančią kiliminę upę sukūrė Justina Gražytė, Eglė Lekevičiūtė, Šarūnė Pečiukonytė („Kaltūnas“) ir MO muziejaus savanoriai. Ši tekstilinė grindų danga yra vientisa parodos patyrimo dalis. Tai yra saugi vieta vaikams žaisti ir tyrinėti, o vaizduojama upė nuves prie parodos finalinio momento – ežero, pilno žvaigždžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)