Kad ir kokios temos jų metu bebūtų gvildenamos, visgi svarbiausia paprasčiausiai kuo dažniau savo dukrai priminti, kaip ją mylite, ir kokia ji jums svarbi. Wehavekids.com primena kai kuriuos esminius dalykus, kuriuos kiekviena mama privalo pasakyti savo dukrai prieš princesei virstant tikra karaliene.

Dukra, tau nebūtina antroji pusė, bet nusipelnei geriausios iš geriausių

Ji gali būti lydima sėkmės, laiminga bei patenkinta gyvenimu ir neturėdama šalia antrosios pusės. Tai faktas. Tik nereikia įteigti, kad vyrų reikia bijoti. Svarbu įvardyti, koks žmogus galėtų būti šalia – gerbiantis ją, jos siekius ir gyvenimo būdą, svajones ir ambicijas, jos šeimą ir draugus. Turi ieškoti skatinančios ir padrąsinančios antrosios pusės. Neskubėti. Nesirinkti žmogaus, akivaizdžiai neatitinkančio lūkesčių, viliantis, kad vieną dieną jis pasikeis. Normalu laukti tinkamo žmogaus ir laukti vienai.

Dukra, ar su sportbačiais, ar avėdama aukštakulnius – esi graži

Mergaitėms labai svarbu nuo pat mažų dienų įdiegti, kad ji gali išsiskirti iš kitų ir vis tiek būti graži, pasitikėti savimi. Tikrajam grožiui nesvarbu, ar ji mūvi sportines kelnes, ar yra be makiažo, ar pasipuošusi išleistuvių suknele ir su grožio salone darytu makiažu. Tai reikia kartoti dažnai – labai dažnai. Kai bus paauglė ir rytais tarpduryje pasirodys suveltais plaukais ir spuogeliais išmargintu veidu, nepamirškite pasakyti, kokia ji graži. Tik taip mergaitė augs suprasdama, kad nereikia bijoti būti savimi, dėl to reikia jaustis gerai. Ir taip pakanka aplinkui vaikštinėjančių nuostabių jaunų moterų, persistengiančių su grožio procedūromis ir stiliumi, nes mano, kad tai vienintelis būdas palikti įspūdį ar atrodyti gražiai. Būti savimi pakanka.

Dukra, niekada nebijok manęs nuliūdinti

Priminkite dukrai, kad į šį pasaulį ją atvedėte ne tam, kad nuolat auklėtumėte ir bartumėte, o tam, kad padėtumėte tapti savimi. Mergaitė turi žinoti, kad mamai visada gali išsipasakoti ir sulaukti logiško ir padrąsinančio, suprantančio ir palaikančio atsako. Žinoma, kartais be bausmių išsisukti nepavyks, bet atminkite – dukra neturi jūsų bijoti. Juk jūs to nenorite, nenori ir ji. Dukra norėtų, kad mama skirtųsi nuo visų kitų, nes mama visada supranta. Neteiskite ir nekritikuokite. Tiesiog įdėmiai klausykitės visko, ką ji nori jums pasakyti, priimkite naštą, kurią nori nusimesti nuo krūtinės.

Dukra, nebijok rizikuoti

Mamos savo dukras norėtų apsaugoti nuo absoliučiai visko. Norėtųsi, kad mergaitėms netektų rizikuoti, norėtųsi, kad jos visada ir visur būtų saugios. Svarbu, nors ir būtų be proto sunku, paraginti, padrąsinti dukrą nebijoti rizikuoti. Pastūmėti į laimės paieškas, kad ir kokios neapibrėžtos jos atrodo. Galbūt viduje klyksite iš siaubo ir nerimo, bet niekada nebandykite dukros įkalbinėti rinktis saugiausią kelią, nes ji gali niekada taip ir nepabandyti įgyvendinti savo svajonių.

Dukra, mokėk linksmintis

Kartais mamos užsižaidžia su tokiais dalykais, kaip pažymiai, statusas ir panašūs dalykai. Taip nutinka, ir dukros ima manyti, kad iš jų gyvenime tik to ir tikimasi. Svarbu priminti, kad būtina ir linksmintis, juoktis, kartais padaryti kvailokų pasirinkimų. Jeigu to nepasakysite dabar, mergaitė gali užaugti ir dirbti nekenčiamą darą. Jeigu išmokysite dukrą atsipalaiduoti, ji žinos, kad net didžiausių sunkumų akivaizdoje visada yra vietos juokui. Kai kitą kartą matysite, kad ji vargsta ruošdamasi kontroliniam, prajuokinkite ir akimirkai nukreipkite mintis nuo mokslų. Tos kelios akimirkos suteiks daug naudos.

Dukra, mokėk užsidirbti

Kiekviena mama savo dukrą turėtų išmokyti būti nepriklausoma. Tik taip galima mergaitę apsaugoti nuo didžiulių problemų ir tapatybės praradimo. Ji nusipelno žinoti, ką reiškia kontroliuoti situaciją ir jaustis galinga. Privalu mergaitę išmokyti darbo etikos sąvokos ir supratimo, kaip tai svarbu tiek jai, tiek jos būsimai antrajai pusei. Galbūt po vestuvių ji ir galės nedirbti, tačiau gebėjimas pasirūpinti savimi finansiškai apsaugo nuo galimų krizių ir suteikia daugiau galimybių. O kas svarbiausia – saugumo.

Dukra, išmok grožį įžvelgti visuose ir visur

Svarbu išmokyti dukrą nebandyti taikytis prie kitų, aukojant tapatumą. Svarbu kantrybė ir geranoriškumas. Dar svarbiau – paaiškinti, kodėl niekada nevalia teisti kito, kol nežinai tikrosios jo istorijos. Jaunas žmogus kartais labai skuba tai daryti. Mamos pareiga išmokyti dukrą niekam nejausti neapykantos. Visada pateikti priežasčių, kodėl nevalia taip elgtis. Tai raktas į kiekvieno žmogaus vidinę ramybę. Juk būtent to ir linkime savo dukroms, tiesa?

Dukra, atsiprašau

Tai vienas iš svarbiausių dalykų. Mokome savo vaikus atsiprašyti, o ar gebame tai prireikus padaryti patys? Kad ir kaip būtų gėda, kad ir kaip kvailai dėl kažkokio poelgio jaučiatės, jeigu padarėte kažką, dėl ko turėtumėte atsiprašyti dukters, būtinai tą ir padarykite. Tuojau pat. Tai žymiai svarbiau nei gyvenimo pamoka. Toks poelgis jai parodys nuolankumo ir atlaidumo svarbą. Neleiskite dukrai manyti, kad klysta tik ji.

Dukra, pažiūrėkime filmą

Kartais viskas, ko reikia jūsų dukrai – gera kompanija pasižiūrėti jausmingą filmą. Kaip smagu kartais iš širdies paverkti, nusijuokti, o vėliau aptarti, ką matėte. Leiskite dukrai pačiai išsirinkti juostą, kokią nori pamatyti. Parodykite, kaip kartais svarbu atsipalaiduoti ir lengviau vertinti kai kurias situacijas. Žinoma, filmas tikrai neišspręs kažkokių rimtesnių problemų, tačiau gali padėti pasijusti geriau. Jeigu filmą žiūrėsite kartu, dukrai gali likti labai gražių prisiminimų, o ir jausmas, kad mama gali būti geriausia draugė.

Dukra, neprivalai studijuoti, jeigu to nenori

Tėvai savo vaikus paskutiniais vidurinės mokyklos metais neretai pradeda kaip reikiant spausti stoti į universitetą. Kokie tavo planai? Ką ketini studijuoti? Tokie klausimai kaip reikiant glumina kiekvieną apie svarbius gyvenimo pasirinkimus galvojantį žmogų. Geriau dukrai duoti suprasti, kad galima palaukti. Neverta skubėti rinktis, kai toks pasirinkimas gali lemti visą gyvenimo kelią. Svarbu, kad vaikas jaustų palaikymą, net jeigu sugalvos po mokyklos metus ar dvejus padirbėti už minimalią algą.

Dukra, puoškis tik dėl savęs

Puoštis labai smagu, bet svarbu dukrą išmokyti puoštis dėl savęs, o ne dėl kitų. Ne dėl patinkančio vaikino ar draugių, nuo kurių nesinori atsilikti. Svarbiausias žmogus, kuriam reikia daryti įspūdį – tik ji pati. Žiūrėdama į veidrodį, dukra neturėtų matyti šalia vaikino. Tik save ir nuoširdžią savo šypseną, nes puikiai supranta, kad jos grožiui nebūtinas kieno nors patvirtinimas.

Dukra, niekada neslėpk savo asmenybės

Niekada neskatinkite dukters slėpti savo asmenybės. Labai svarbu vaikui išaiškinti, kad tai, koks jis yra, yra geriausia, kas galėjo nutikti pasauliui, o būti kitokiu nei kiti – tikrų tikriausia dovana. Dauguma žmonių – pilkos vidutinybės. Aplinkiniai jos gali nesuprasti, o jus, kaip motiną, gali bauginti, ką galvoja kiti žmonės. Kaip ten bebūtų, tai sprendimas, kurį gali priimti tik ji pati. Leiskite jai jaustis laisvai. Kas žino, galbūt vieną dieną dėl to ją pažinos visas pasaulis.

Dukra, niekada nežemink kitos moters

Moterys privalo palaikyti viena kitą. Svarbu paaiškinti dukrai, koks svarbus dalykas yra moterų solidarumas. Šiandieninė moteris stipri ir savarankiška, tačiau ir jai būtinas palaikymas. Mokykite dukrą kitų moterų nevadinti bjauriais žodžiais, nes toks elgesys atriša rankas taip elgtis vyriškai lyčiai. Mokykite skatinkite draugauti su tos pačios lyties atstovėmis, o ne pyktis ir konkuruoti. Visuomenėje ir be to per daug neapykantos ir toksiškų santykių.

Dukra mamos ranką gyvenime laiko labai trumpai, tačiau širdį – visą gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)