Šią tendenciją paskatino ir stipriai išsiplėtusios nuotolinio mokymosi galimybės – mažylius auginančius mamos žinias imasi gilinti savarankiškai, kasdien tam skirdamos po dalelę laisvo laiko. Anot jų, tokį sprendimą skatina noras sėkmingai sugrįžti į darbo rinką, o taip pat – motinystės atostogų metu aplankiusi mintis keisti karjeros kryptį.

Persikvalifikavimą į technologijų sritį skatinančios programos „Women Go Tech“ vadovė Ūla Pociūtė atsiųstae pranešime pastebi – tarp dalyvių kasmet taip pat auga karjerą pakeisti nusprendusių, vaiko priežiūros atostogose esančių moterų skaičius.

„Šiandien grįžti į darbo rinką net ir po metų pertraukos nėra paprasta. Kai taip sparčiai keičiasi specialistų poreikis, svarbu nuolat lavinti įgūdžius ir gilinti turimas kompetencijas. Nors derinti mamos atsakomybes bei tuo pat metu ugdyti profesinius gebėjimus – ne pati lengviausia užduotis, ją ryžtasi įveikti nemaža dalis programos „Women Go Tech“ dalyvių,“ – teigia Ū. Pociūtė. Anot jos, tarp 260 šiemet programoje dalyvaujančių moterų keliasdešimt ugdytinių naujų karjeros tikslų siekia būtent būdamos vaiko priežiūros atostogose.

Po penkerių metų auginant vaikus – duomenų analitikės karjera

Toks karjeros posūkių kelias puikiai pažįstamas Renatai Gvozdovič, ilgą laiką dirbusiai apskaitos bei fondų administravimo srityse, šiuo metu užimančiai duomenų analitikės poziciją „Danske Bank“. Per penkerius metus, praleistus vaikų priežiūros atostogose, Renata susidomėjo visiškai nauja sritimi. „Dirbau kruopštų, atsakingą, su visos įmonės operacijomis susijusį darbą. Tačiau dar iki motinystės atostogų svarsčiau, kad po jų norėčiau grįžti į kitą sritį. O tada susidomėjau duomenų analitika“, – pasakoja moteris. Jau augindama mažylius, tikslo link ji ėjo reguliariai atnaujindama žinias specialiuose kursuose.

„Tiek pagimdžiusi pirmąjį, tiek antrąjį vaikelį lankiau duomenų analitikos mokymus. Juos kartoti buvo išties naudinga, ši sritis per praėjusį laiką pasikeitė gana smarkiai – atsirado naujų programų, būdų apdoroti duomenis. Tiesa, mano mokymasis vyko dar prieš karantiną, ne nuotoliniu būdu, tad buvo paprasčiau – nuolat būnant namie kartu su vaikais gilinti žinias būtų išties sudėtinga“, – svarsto dviejų vaikų mama.

Tolimesnių tikslų Renata siekė padedama mentorės, kuria tapo analitikos skyriaus vadovė iš „Danske Bank“. Būtent šiame banke prieš motinystės atostogas dirbo ir pati pašnekovė: „Dar nesibaigus mentorystės programai, man pavyko grįžti į tą pačią darbovietę, tik kitą skyrių – pradėjau dirbti duomenų analitike.“

Naujas karjeros puslapis itin džiugina Renatą: ji teigia, kad šiuo metu savęs neįsivaizduotų darančios kažko kito. „Džiugina darbdavio geranoriškumas ir lankstumas, kalbant apie karjeros bei motinystės derinimą. Įdomus ir pats darbas: tikrai nekyla mintis grįžti į buvusią sritį“, – pasakoja pašnekovė. Ji taip pat skatina nebijoti iššūkių ir kitas mamas, besidominčias technologijų sritimi: „Jei tai pavyko man, auginančiai du mažylius, tikrai pavyks ir jums.“

Kuo daugiau veiklų, tuo efektyviau viską suderini

Renatos pėdomis sekanti Justė Bartkuvienė prieš motinystės atostogas dirbo nevyriausybinėse organizacijose, o šiuo metu taip pat siekia persikvalifikuoti į technologijų specialistę. „Nors darbas buvo įdomus, pati nebuvau tikra, ar noriu toliau tęsti karjerą šioje srityje“, – pradeda savo istoriją moteris. Nusprendusi motinystės atostogas išnaudoti ir naujo kelio pasirinkimui, Justė šiuo metu galutinai apsisprendusi siekti karjeros būtent IT, o tiksliau – programavimo srityje.

„Karjeros keitimas jau pats savaime yra išėjimas iš komforto zonos. Papildomai prisidėjo klausimai, o kaip visgi pavyks suderinti atsakomybes – ir auginti mažus vaikus, ir mokytis bei įsitvirtinti naujoje srityje.“ Nepaisydama dvejonių, Justė nusprendė „pasimatuoti“ naują sritį Harvardo universiteto organizuojamame nuotoliniame kurse, orientuotame būtent į programavimo pagrindus. „Nors ir ne iš karto, bet programavimas „užkabino“. Tad nusprendžiau, kad keliausiu būtent šiuo keliu“, – atskleidžia Justė. Pabaigusi minėtą programą, moteris dalyvavo dar keliuose kursuose, o taip pat šiemet tapo „Women Go Tech“ dalyve.

Pašnekovė pabrėžia, kad motinystės ir naujos profesinės veiklos suderinimas kelia iššūkių, tačiau juos tikrai įmanoma įveikti: „Neretai planus tenka keisti, tačiau tuo pačiu atrodo, kad kuo daugiau veiklos turi, tuo efektyviau viską suderini.“

Pasak Justės, tokį kelią pasirinkusioms mamoms itin svarbus artimųjų palaikymas. „Siūlau su šeimos nariais susitarti, kad esant reikalui, padėtų prižiūrėti mažylius tam, kad pavyktų susikaupti darbams.“ O į ateitį moteris žiūri itin pozityviai: „Motinystės atostogos tik ką baigėsi, gavau pasiūlymą grįžti į senąjį darbą, tačiau esu galutinai apsisprendusi ieškoti programuotojos pozicijos. Mano mentorius ne tik padeda gilinti žinias, bet ir motyvuoja nenuleisti rankų – šiuo metu toliau mokausi, tačiau tikiu, kad jau greitai įgyvendinsiu savo tikslą pradėti dirbti IT srityje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)