Tačiau gera žinia ta, kad pasaulyje egzistuoja šalis, kuri gali būti priartėjusi prie „teisingo“ auklėjimo modelio. Danija, nedidelė valstybė, garsėjanti Hanso Christiano Anderseno „Undinėle“, jau 40 metų iš eilės dominuoja laimės apklausose.

Šiais metais Danija vėl užėmė pirmą vietą labiausiai patenkintų žmonių reitinge. Ar žinote, kokia jos paslaptis? Tai būdas, kaip jie augina ir auklėja savo vaikus.

Knygos „Daniškas auklėjimas: ką laimingiausi žmonės pasaulyje žino apie gabių ir pasitikinčių savimi vaikų auginimą“ autoriai Jessica Alexander ir Ibenas Sandahlis išskirtų 6 pagrindinius danų auklėjimo principus, kurie praktikuojami jau šimtus metų.

Šie kultūriniai išminties brangakmeniai kitų šalių dėmesį patraukė visai neseniai ir yra tikrai efektyvūs. Laimingi vaikai užauga laimingais tėvais, kurie savo ruožtu susilaukia laimingų vaikų – ir ciklas tęsiasi toliau.

Taigi kas sudaro daniško auklėjimo pagrindus? Štai trys pagrindinės taisyklės, nuo kurių galite pradėti.

Hygge

Šis danų kalbos žodis (tariamas „huga“) reiškia jaukų laiką su šeima ir draugais. Danai reguliariai praktikuoja tokius pasibuvimus.

Tačiau hygge nėra tik jauki atmosfera, kuri sukuriama žvakėmis ir skaniu maistu. Tai komfortabili psichologinė erdvė, į kurią įžengiama kartu su draugais ir artimaisiais. Hygge priverčia tave kuriam laikui palikti už durų savo problemas, stresą, nusiskundimus ir negatyvius vertinimus, kad galėtum pasimėgauti kokybiškais ir džiugiais bendrystės momentais.

Per tokius susibūrimus žmogus susikuria psichologiškai saugią erdvę, kad pasimėgautų buvimu su artimaisiais be jokios įtampos. Tai savo ruožtu pagerina jo emocinę savijautą.

Kiekvienas turėtų pamėginti susikurti tokią hygge. Vaikams patinka būti tokioje aplinkoje, nes jie mėgaujasi bendrumu su savo tėvais. Minėtoje knygoje šiai sąvokai yra skirtas visas skyrius, kuriame taip pat kalbama apie „hygge priesaiką“ – specialų pasiruošimą, kad visi galėtų dalyvauti susibūrimuose kaip grupė.

Žaidimai

Taip, jūs girdėjote, kad žaidimai vaikams yra naudingi. Tačiau Danijoje žaidimai vaikams yra gyvybiškai būtini!

Žaidimai nuo pat 1871 metų laikomi veiksminga pedagogine priemone. Danijoje vaikams pamokos mokykloje baigiasi šiek tiek anksčiau negu kitose valstybėse ir tuomet jie pereina į vadinamą laisvalaikio mokyklą (angl. Free Time School, FTS). Tai mažai struktūros turinti vieta, skirta vaikų žaidimams.

Danams yra nesuprantamas kitų tėvų noras „pernelyg išlavinti“ vaiką papildomais užsiėmimais ir suaugusiųjų vadovaujamais būreliais. Žaidimus jie regi kaip pagrindą visapusiškai vaiko asmenybei susiformuoti.

Žaidimai laikomi svarbia vaikų auklėjimo dalimi visais mokyklos metais. Moksliniai tyrimai rodo, kad žaidimai lavina socialinius įgūdžius, savikontrolę, pasitikėjimą savimi ir gebėjimus tvarkytis su stresu, taip pat mažina nerimą.

Empatija

Pastaruoju metu daug kalbama apie empatiją, tačiau Danija pasižymi tuo, kad empatijos iš tikrųjų yra mokoma mokyklose. Tai toks pat mokymosi vertas dalykas, kaip matematika ar anglų kalba, ir toks danų požiūris yra nuostabus.

Jau priešmokyklinėse grupėse laikomasi valstybinių programų, pagal kurias vaikai mokosi suprasti ir kalbėti apie empatiją. Vaikams rodomos kortelės su veidais ir jie diskutuoja, kokias emocijas šie veidai spinduliuoja ir kaip jaučiasi tie žmonės. Tai padeda formuotis vaikų žodynui, susijusiam su emocijomis, ir moko juos suprasti kitų žmonių jausmus.

Tyrimai yra parodę, kad empatija yra vienas iš laimingo gyvenimo veiksnių, taigi nieko keista, kad itin empatiška danų visuomenė taip gerai jaučiasi. Jei išmoktume ugdyti savo vaikams empatiją taip, kaip danai, gyvenimas aplink mus tikrai būtų geresnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)