B. Garuckė pasakoja, kad karantinas jos dienotvarkės stipriai nepakeitė, mat dar prieš prasidedant pandemijai ji didžiąją dalį laiko dirbo iš namų. Tiesa, dabar namuose ji karaliauja jau nebe viena, o su penkerių metų dukra Adele, kuri vis dar neina į darželį.

„Neretai darbus ir dienotvarkę tenka keisti ir derinti prie dukros poreikių. Kartais tikrai būna sunkių dienų, nes dirbti iš namų su vaiku nėra taip paprasta – norisi skirti pakankamai laiko tiek darbams, tiek dukrytei, tad ne visada lengva tarp šių norų išlaviruoti. Tačiau pripratau gerokai anksčiau keltis ir kuo daugiau darbų pasidaryti pirmoje dienos pusėje, taip pat išmokau geriau planuoti laiką, aiškiau susidėlioti dienotvarkę“, – atsiųstame pranešime pasakoja tinklaraštininkė ir prisipažįsta, kad dėl susiklosčiusios situacijos ji dukrai šiuo metu yra tapusi ir mama, ir mokytoja.

Anot jos, suderinti šiuos vaidmenis tikrai ne visada paprasta, tačiau ji stengiasi kiekvieną dieną rasti laiko kokybiškam ir naudingam laisvalaikiui bei mokslams, kurie dažniausiai vis dar vyksta žaidimo forma. Nemaža dalimi veiklų, kuriomis bando užimti penkiametę dukrą, B. Garuckė dalijasi ir su savo socialinės platformos sekėjais. „Daugeliui tėvų šiuo metu yra aktualios įvairios veiklos vaikams ir nemaža dalis jų susiduria su iššūkiais, kaip naudingai užimti vaikus. Ne išimtis esu ir aš, kartais, rodos, pritrūkstu idėjų, ką galime kartu nuveikti, kad ta veikla būtų ne tik įdomi, įtraukianti, bet ir kartu lavinanti“, – sako ji.

Technologijos – ne tik žaidimams, bet ir mokslams

B. Garuckė, tapusi „Samsung“ ambasadore, neslepia, kad į pagalbą lavinant dukrą pasitelkia ir šiuolaikines technologijas. Berta pasakoja, kad pastaruoju metu dukra planšete naudojasi apie 20–30 minučių per dieną, kurių metu gali žaisti ar žiūrėti filmukus. Taip pat papildomai peržiūri darželio atsiųstus mokomuosius vaizdo įrašus.

Berta Garuckė su dukra

„Žinoma, reikia stebėti ir kontroliuoti praleidžiamą laiką prie ekrano, tačiau tiek mokymosi, tiek kūrybiškumo skatinimo galimybių yra begalė: internete galima atrasti tikrai daug naudingų ir edukacinių programėlių, žaidimų, taip pat įvairių pamokėlių, kurios yra tikrai kokybiškos, įdomios ir kartu lavinančios. Tinkamai naudojant šiuolaikines technologijas galima lavinti vaiko reakciją, atmintį, dėmesį, akių ir rankų motorikos koordinaciją, skatinti kūrybiškumą. Be to, planšetė turi ir išmanųjį rašiklį, tad vaikui rašant ar piešiant su juo, kartu yra neprarandamas ir tikro rašiklio jausmas, lavinama ranka“, – kalba tinklaraštininkė.

Anot jos, norint, kad vaikas namuose laiką leistų produktyviai, svarbiausia yra atsisiųsti kokybiškas edukacines programėles ar žaidimus, kad vaikas galėtų ne tik smagiai leisti laiką, bet ir lavintis. „Įvairiausių programėlių pasirinkimas yra išties labai platus – tiek anglų, tiek lietuvių kalbomis. Taip pat galima sugalvoti įvairias užduotis, kurias būtų galima atlikti technologijų pagalba – piešti ar spalvinti planšetėje su „S Pen“ rašikliu, rašyti žodžius, skaičius“, – sako tinklaraštininkė.

Tinklaraštininkės rekomenduojamos programėlės

B. Garuckė pasakoja, kad yra atradusi nemažai edukacinių ir laisvalaikiui skirtų programėlių, kurių rekomendacijomis dalijasi ir su skaitytojais:

„Fish School“ – tai yra labai smagi programėlė raidžių, skaičių, formų ir spalvų mokymuisi, kurioje karaliauja spalvingos žuvelės, formuojančios skirtingas raides bei skaičius.

„Bedtime Math“ – šioje programėlėje – viskas anglų kalba, todėl padėti vaikui skaityti tenka ir tėvams, tačiau prieš miegą labai smagu tapti rimtais matematikais ir išgirsti vis naują trumpą pasakaitę, vėliau kartu išsprendžiant iškilusią matematinę problemą. Ši programėlė skatina loginį mąstymą ir smalsumą.

„Gallery: coloring book and décor“ – šis žaidimas Adelei patinka dėl to, kad ji ne tik mokosi skaičių, bet ir linksmai leidžia laiką.

Anot B. Garuckės, padedama technologijų, dukrelė jau mokosi ir rašyti žodžius bei raides. Kaip sako žinoma moteris, galbūt tai kiek kitoks nei įprasta, tačiau išties pasiteisinęs mokymo būdas. Mat mažesniems vaikams mokslai žaidžiant tikrai padeda greičiau išmokti ir įsiminti, dažniausiai, net nepastebint, kad yra mokomasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)