Kūdikis pradeda šyspotis dar būdamas vaisiumi gimdoje, teigia „MedicalNewsToday“. Tačiau vaisiaus šypsena nėra interaktyvi – tai tiesiog refleksas. Kūdikiui atėjus į šį pasaulį, tėvai taip pat pirmiausia pamatys refleksišką naujagimio šypseną. Nors ji tikrai bus žavinga, deja, ji neturės nieko bendra su tuo, kas vyksta aplinkui naujagimį. Kad tai įvyktų, dar reikės šiek tiek palaukti.

Kada galima tikėtis pirmojo kūdikio šypsnio?

Ką tik gimę kūdikiai dar negali ryškiai matyti aplinkinio pasaulio. Anot „WebMD“, naujagimiai mato tik maždaug 20–37 cm atstumu, o tai reiškia, kad jie įžiūri tik juos laikančio asmens veidą.

Po kelių savaičių jų regos lauko atstumas padidėja. Kai tai įvyksta, kūdikis pradeda matyti toliau esančius daiktus, formas ir veidus. Taigi jis pradeda pastebėti emocijas, įskaitant šypsenas, ir pradeda jas mėgdžioti.

Pirmieji tikslingos šypsenos ženklai pasirodo tarp dviejų ir trijų mėnesių amžiaus. Manoma, kad kūdikis pradeda šypsotis, supratęs, kad gali tai padaryti. Tačiau kai jis pamato, kokią tėvų ir kitų žmonių reakciją sukelia jo šypsena, jis pradeda šypsotis dažniau. Kūdikio šypsena pasirodo ir tuomet, kai kažkas jam sukelia džiaugsmą.

Anot healthline.com, jūs galite paskatinti kūdikį šypsotis šiais būdais:

Žaiskite interaktyvius žaidimus: vaikiški žaidimai su pirštukais ar pakutenimais gali anksti išprovokuoti kūdikio šypseną.

Kalbėkitės su kūdikiu: kai kūdikis išgirsta pažįstamus balsus, jį užplūsta saugumo jausmas ir džiaugsmas, kuris priverčia nusišypsoti.

Dainuokite kūdikiui: išgirdęs pažįstamą dainelę kūdikis nurims ir nusišypsos.

Šypsokitės: kai mama arba tėtis nuoširdžiai nusišypso kūdikiui, jis pajunta iš jų sklindančią meilę ir pats nori atsakyti tuo pačiu.

Kada reikėtų sunerimti, jog kūdikis nesišypso?

Kūdikis tikslingai šypsotis pradeda per pirmuosius savo gyvenimo mėnesius, tačiau jei tai neįvyksta, tai dar nereiškia, kad su juo kažkas yra negerai. Gali būti, kad jūsų kūdikis tiesiog pradės viską daryti šiek tiek vėliau.

Anot parenting.com, jei sulaukęs keturių mėnesių, kūdikis dar nesišypso kitiems žmonėms, išskyrus tėvus, apie tai reikėtų pakalbėti su gydytoju. Specialistai turėtų nustatyti, ar kūdikis tiesiog vėluoja, ar turi kitų bėdų, pavyzdžiui, serga autizmu. Kol nepasikonsultavote su gydytoju, daryti išankstines išvadas dėl vėluojančios tikrosios kūdikio šypsenos neverta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)