Aukšto intelekto žmonių draugija „Mensa“ paskelbė sąrašą požymių, kurie gali išduoti, kad jūsų vaikas yra ypač gabus. Galbūt kai kurie iš šių bruožų būdingi ir jūsų atžalai?

Neįprasta atmintis

Psichologė Joanne Ruthsatz tyrinėjo, jos teigimu, „didžiausią iki šiol šiuolaikinių vunderkindų skaičių“, ir pastebėjo, kad jie visi pasižymėjo vienu ypatingu bruožu – išskirtine darbine atmintimi. „Manau, kad būtent ši atmintis leidžia išsiskleisti jų gebėjimams“, – teigė J. Ruthsatz.

Anksčiau įveikti intelektualinės raidos etapai

Daug tyrimų yra parodę, kad gabūs vaikai anksčiau pradeda kalbėti, nors ryšys tarp ankstyvo vaikščiojimo ir aukštesnio intelekto nebuvo pastebėtas. Anot Davidsono instituto, vidutinis vaikas savo pirmuosius prasmingus žodžius gali ištarti sulaukęs maždaug 12 mėnesių, bet ypatingų gabumų turintys vaikai tai padaro vidutiniškai dviem mėnesiais anksčiau. Anksčiau įveikiami ir kiti kalbėjimo raidos etapai. Pusantrų metų vaikas paprastai ištaria 3–50 žodžių, tačiau tik sulaukęs dvejų, pradeda juos jungti į trumpas frazes. Tačiau itin gabūs vaikai žodžius į frazes kartais pradeda jungti jau nuo vienų metukų.

Anksti pradeda skaityti

Ypatingų gabumų vaikai išmoksta skaityti 3 ar 4 metų, o sulaukę penkerių, jau skaito savo malonumui. Tuo tarpu likę vaikai iki penkerių metų dar neskaito. Tiesa, ne visi genijai skaityti pradeda anksti: tokie garsūs disleksiją turėję mokslininkai kaip Stephenas Hawkingas ir Einsteinas skaityti pradėjo tik atitinkamai 8 ir 9 metų!

Stephenas Hawkingas

Neįprasti pomėgiai ar gilios žinios tam tikroje srityje

Galbūt jūsų atžala yra tikras dinozaurų žinovas ar aistringai domisi kosmosu? Gali būti, kad jis labai gabus…

Kitų vaikų netoleravimas

Vaikų genialumas turi ir vieną neigiamą pusę. Pastebėta, kad tokiems vaikams sunkiai sekasi bendrauti su savo bendraamžiais. Vunderkindai taip pat dažniau kenčia nuo nerimo ir depresijos.

Žinojimas, kas vyksta pasaulyje

Ypatingų gabumų vaikai pasižymi moraliniu jautrumu, teigia Davidsono institutas. Tokie vaikai rūpinasi kitais žmonėmis, trokšta padėti kenčiantiems ir anksti pradeda suprasti tokias abstrakčias idėjas, kaip teisingumas ir sąžiningumas.

Kelia sau itin aukštus standartus

Tai dar viena neigiama genijų savybė. Kai tik išsiverži į priekį, nustatai precendentą, kurio būna privalu siekti.

Gali stebinti aukštais balais

Nors tai atrodo akivaizdu, ne visi aukštus balus gaunantys vaikai būna itin gabūs, tačiau kai kurie gerai besimokantys vaikai tikrai būna talentingi. Pirmūnai dažnai jaučia išorinę motyvaciją gauti aukštus balus ar sulaukti pagyrų. Tuo tarpu genialaus proto vaikai gali ir negauti gerų pažymių, nes vadovaujasi vidine motyvacija. Tokie garsūs mokslininkai kaip S. Hawkingas ne itin spindėjo akademinėje aplinkoje. Jis, beje, pats yra prisipažinęs, kad mokykloje daug tinginiavo.

Mėgsta daug kalbėti

Auginate tikrą šnekutį? Leiskite jam tarškėti…

Nuolat užduoda klausimus

Taip, nuolatinis klausinėjimas gali erzinti, tačiau pasistenkite nenuslopinti smalsaus proto.

Lengvai mokosi

Išskirtinai gabūs vaikai greitai ir lengvai perpranta sudėtingesnius ir painesnius dalykus.

Talentingas vaikas

Išlavintas humoro jausmas

Genialūs vaikai labai dažnai supranta, kas yra komiška, keista ar absurdiška.

Muzikalumas

Vunderkindas ir kompozitorius Wolfgangas Amadeus Mozartas kūrinius klavesinu skambindavo būdamas vos 4 metų, o sulaukęs penkerių, jau kūrė muziką.

Mėgsta kontroliuoti

Kaip ir daugelis vaikų, mažieji genijai trokšta, kad viskas būtų atliekama pagal juos.

Prigalvoja papildomų žaidimo taisyklių

Talentingi vaikai dažnai mėgsta sudėtingas žaidimų taisykles, ir jų gebėjimas įžvelgti ryšius tarp idėjų gali paskatinti juos dėl įdomumo prigalvoti papildomų, sudėtingesnių taisyklių.

Greta Thunberg

Mėgsta leisti laiką suaugusiųjų draugijoje arba vieni

Ypatingų gabumų vaikai mąsto aukštesniu lygmeniu, negu jų bendraamžiai, todėl jiems patinka leisti laiką su vyresniais žmonėmis. Arba vieniems.

Introvertas/ ekstravertas

Genialūs vaikai gali būti arba introvertai arba ekstrovertai, tačiau tyrimai rodo, kad kur kas dažniau sutinkamas pirmasis variantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)