Komandas sudarė 6–14 metų amžiaus vaikai

Šiais metais pirmą kartą prie kasmetinio startuolių forumo prisijungė ne tik jaunieji verslininkai iš Lietuvos, bet ir vaikų verslumo ugdymo mokyklos „MiniBoss“ auklėtiniai iš Latvijos. Iš viso verslo idėjas kūrė apie šimtas vaikų – 15 komandų, kurias sudarė nuo 6 iki 14 metų vaikai.

„Mums labai svarbu prisidėti prie jaunųjų verslininkų ugdymo nuo pat mažens. Juk jų idėjos kada nors pakeis pasaulį, iš jų galime semtis tiek daug įkvėpimo. Džiaugiuosi, kad vaikų komandos pateikė tokius išskirtinius ir visapusiškus sprendimus globalioms problemoms ir smagesniam pasauliui kurti“, – teigia STARTUP forumo organizatorė, vaikų ir paauglių verslumo ugdymo mokyklų „MiniBoss“ Lietuvoje ir Latvijoje įkūrėja bei vadovė Diana Blažaitienė.

Komisiją, vertinančią vaikų idėjų potencialą, sudarė įvairiausių sričių ekspertai, kurie asmeniškai išsirinko idėjas, prie kurių tobulinimo ir įgyvendinimo prisidės tiek idėjomis ir patarimais, tiek finansiškai.

Daug idėjų, kaip patobulinti vaikų projektus, siūlė ir tarptautinės verslo ryšių plėtros organizacijos BNI nacionalinis direktorius Lietuvoje ir Latvijoje Nerijus Lungys bei Latvijos regiono direktorius, verslininkas, „Smart charcoal“ įkūrėjas Edgars Zalitis.

Vaikų ambicijoms įgyvendinti reikalinga ir mokslininkų pagalba

Panašu, kad jaunieji verslininkai pasirinko eiti koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis ir nori prisidėti prie kovos su pandemija, socialinės atskirties mažinimo pasitelkdami išmaniąsias technologijas.

Mentorius, verslininkas Egidijus Tylenis teigė: „Smagu matyti, kad vaikų mintys apima labai didelį spektrą idėjų ir net mokslinių sprendimų. Jaunuoliai gali išaugti labai stipriais mokslininkais.“

Roboto pagalbininko konceptą pristačiusi viena iš komandų sulaukė didelio palaikymo ir pagyrų: „Tikslas yra atkreipti senelių namų, senolių, tėvų dėmesį į tai, kaip robotas gali padėti kasdieniniame gyvenime, ypač kai pandemijos metu privalėjo sumažėti kontaktų skaičius. Jis gali pagelbėti garbingo amžiaus žmonių priežiūrai – greitai paskambinti pagalbos numeriu, gaminti maistą, paduoti respiratorių, kaukę, dezinfekcinį skystį“, – pasakojo idėjos autoriai.

Pasiūla ir idėja, padėsianti gerinti higienos situaciją: „Švarankenos“ mechanizmas, kuris ne tik užtikrina nuolatinę rankenos dezinfekciją, bet ir jam prisilietus pamatuoja žmogaus temperatūrą.

Forume buvo pristatytas „Move Charging“ – įrenginys, kuris transformuos energiją, atsirandančią judesio metu į išmanųjį įrenginį ir jį pakraus. Komandos tikslas – ne tik sukurti atsinaujinančios energijos šaltinį, bet ir skatinti žmonių fizinį aktyvumą.

„Mes naudosime Holo sensorius, kurie reaguodami į magnetą išgaus energijos iškrovą. Ją sutelks į mini „power“ banką, kuris vėliau bus panaudotas kraunat telefoną. Mūsų prioritetas šioje stadijoje – sukurti prototipą“, – pasakoja dvylikametis Danielis, vienas iš idėjos autorių.

Mažųjų verslininkų akiratyje – socialiai atsakingas verslas

Net trys jaunųjų verslininkų komandos pasiryžo spręsti socialiai jautrias ir gamtosaugines problemas.

G&J komanda pasiūlė socialiai atsakingo, jautraus verslo idėją. Pasak jų: „Pasaulyje net 36 milijonai žmonių, nematančių spalvų, tad mes norime padėti jiems atrasti spalvas. Mūsų produktas – marškinėliai, kuriuose Brailio raštu užkoduota spalva.“

Šešiametis Adas susirūpino emocine sveikata ir pristatė emocijų kilimėlio koncepciją, kurio tikslas – išlieti emocijas ir sugrįžti į ramią, įprastą būseną: „Šokinėdami išvarysime liūdesį, pyktį, ant jo judėti gali ir vaikai, ir mamos, ir tetos.“

Vienas iš mentorių Saulius Paliūnis mediciniškai patvirtino įrenginio naudą: „Geriausias būdas išleisti emocijas yra būtent per judesį.“

Fejerverkų projekcijos – elektroninės, lazerių projekcijos, keičiančios įprastus fejerverkus. Pasak merginų komandos, šis gražus reiškinys labai kenkia ne tik aplinkai, bet ir visiems gyvūnams, paukščiams.

„Fejerverkų projekcijos atstotų dabartinius naudojamus fejerverkus, garsų pokšėjimą būtų galima pakeisti muzika, arba jie neskleistų garsų, taip gerokai mažiau ar išvis nebegąsdindami ir nežalodami gyvūnų“, – pasakojo mergaitės.

Skanios idėjos – šachmatų figūros

„Saldžiausias varžovų įveikimas“ – taip savo valgomų šachmatų idėją pristatė Jazzių komanda, kurių tikslas, ne tik žaisti ir protauti, bet ir skaniai suvalgyti figūrėles. Saldūs šachmatai pritrauktų šiuo žaidimu susidomėti daugiau smaližių.

Mentoriai buvo sužavėti idėja ir jau forumo metu pateikė daug papildančių idėjų, kaip šį projektą išplėsti į kitus žaidimus, naudoti turnyruose kaip prizą, dovaną ir populiarinti šios sporto šakos populiarumą.

„Toks produktas puikiai pasitarnaus analizei, nes šokoladui tirpstant bus galima matyti, kokie ėjimai buvo atlikti, ir vėliau išanalizuoti žaidimo eigą“, – teigė vienas iš mentorių.

Vieni iš jauniausių forumo dalyvių pasiūlė gaivią vasarišką idėją. Gaivukų produktas – tai šaldyti, ekologiški iš uogų ir vaisių pagaminti kubeliai, kuriais galima gardinti bet kokį gėrimą.

„Taip paprasta, bet genialu ir labai reikalinga“, – idėją gyrė komisija.

Buvo pagalvota ir apie keturkojus draugus. Komanda iš Latvijos sukūrė restorano su augintiniais koncepciją. „Tai kokybiškas laikas kartu su savo augintiniais, kai pietauti galite ne tik jūs, bet ir jie“, – pasakojo idėjos autorės.