Masačusetso technologijų institute dirbantis ekonomistas Josephas Doyle‘as atliko tyrimą, iš kurio rezultatų paaiškėjo, kad antras šeimoje gimęs vaikas pasižymi kur kas ūmesniu ir aršesniu charakteriu negu pirmagimis. Jei antras gimsta berniukas, tokia perspektyva dukart labiau tikėtina.

„Apibendrinus duomenis tampa akivaizdu, kad antras vaikas kur kas dažniau nei vyresnėlis jo brolis arba sesuo atsiduria kalėjime arba nepilnamečių pažeidėjų įskaitoje“, – JAV radijo stoties NPR eteryje sakė J. Doyle‘as.

Vis dėlto gali būti, kad netoleruotinas antro vaiko elgesys susiformuoja dėl vyresnio vaiko daromos įtakos: juk niekam ne paslaptis, kad jaunėliai stengiasi mėgdžioti vyresniuosius, rašoma portale parents.com.

„Pirmagimiams pavyzdžiu tampa suaugusieji, na, o antragimiams – dar anaiptol nesusitupėję dvimečiai broliai arba seserys“, – sakė J. Doyle‘as.

Prie šios išvados J. Doyle‘as priėjo išanalizavęs tam tikrą skaičių atitinkamos sudėties Danijos ir Floridos valstijos šeimų. Jis teigia, kad, nepaistant didžiulių su geografine vieta ir aplinka susijusių skirtumų, gauti rezultatai yra stebėtinai panašūs.

„Šeimose, kuriose auginami du arba daugiau vaikų, antri gimę berniukai dažniau sulaukia pastabų dėl drausmės mokykloje ir dažniau patenka nusikaltimus tiriančių institucijų akiratin negu vyresnieji jų broliai. Surinkti duomenys leidžia aiškintis įvairius tokią tendenciją lemiančius mechanizmus. Darant išvadas nebuvo atsižvelgta į tokius veiksnius kaip naujagimių sveikatos būklė arba pasirinktos mokyklos“, – nurodė J. Doyle‘as.

J. Doyle‘as mano, kad tokią situaciją nemenkai lemia tai, kad pirmagimiui tėvai skiria šiek tiek daugiau dėmesio ir praleidžia su juo daugiau laiko nei su antrąja atžala.

„Vaikų priežiūrai skiriamas laikas, nustatomas pagal tai, kiek laiko tėvai išbūna tėvystės atostogose, 2–4 metus turinčių pirmagimių atveju yra ilgesnis, kadangi pastarieji gauna tėvų dėmesio ir tada, kai gimsta antras vaikas ir tėvai taip pat išeina tėvystės atostogų“, – paaiškino J. Doyle‘as.

Aišku, susipažinus su išdėstytomis išvadomis, nereikia manyti, kad antras vaikas automatiškai tampa pasmerktu. Kad ir kaip būtų, kiekvienas yra apdovanotas laisva valia, todėl gali nuspręsti, kaip jam elgtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)