Pirmiausia – keliais žodžiais apie patį filmą. Johnas Dillermandas turi ypatingą penį. Organas toks neįtikėtinas, kad juo pavyksta nemažai nuveikti: atlikti gelbėjimo operacijas, tapyti freskas, iškelti vėliavą ir net nugvelbti iš vaikų ledus. Tiesą sakant, Johno Dillermando penis yra ilgiausias pasaulyje ir dažnai gelbsti ištikus bėdai ar susidūrus su sunkumais.

Būtina paminėti, kad tikslinė naujojo animacinio serialo auditorija – 4–8 metų vaikai, rašoma tinklalapyje theguardian.com. Ar verta tad stebėtis, kad šou kaipmat pakurstė diskusiją apie tai, ką galima ir ko jokiu būdu negalima rodyti per vaikams skirtas programas.

Po ką tik įvykusios filmuko premjeros priešiškai nusiteikę Danijos piliečiai nesivaržydami piktinosi idėja pagrindiniu vaikams skirtos animacijos personažu paversti vyrą, nesugebantį kontroliuoti savo penio.

„Ar tikrai būtent tokią žinutę dera pasiųsti vaikams, tuo labiau turint omeny judėjimo „Me Too“ inicijuotą šurmulį?“ – klausė danų rašytoja Anne Lise Marstrand-Jorgensen.

Pravartu žinoti, kad čia aptariamas šou Danijos visuomeninio transliuotojo DR (britų BBC atitikmuo) eteryje startavo praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai Danijoje buvo duotas pirminis impulsas judėjimui „Me Too“. Jo iniciatore laikoma vietos televizijos laidų vedėja Sofie Linde.

Christianas Groesas, su lytiškumu susijusias temas nagrinėjantis Roskildės universiteto docentas, nurodė manąs, kad programoje akcentuojamos ypatingos vyriškų genitalijų galios gali privesti prie buvusios pusiausvyros sugrąžinimo.

„[Filme] akcentuojama standartu laikyta patriarchalinės visuomenės idėja ir normalizuojama „vyrų persirengimo patalpose priimtina kultūra“ [nešvankūs juokeliai, seksizmas, rasizmas, homofobija ir pan.], kurios kontekste pateisinama begalė netinkamo vyrų elgesio apraiškų. Idėja sumanyta kaip kažkas smagaus ir juokingo, todėl ir pateikiama kaip nekenksminga. Vis dėlto taip nėra. Vaikams privalome tai paaiškinti“, – svarstė Ch. Groesas.

Su šeimomis ir vaikais dirbanti psichologė Erla Heinesen Hojsted išreiškė viltį, kad šou priešininkai pakeis susidarytą nuomonę.

„Johnas Dillermandas kreipiasi į vaikus ir jam artimas vaikams būdingas mąstymas: vaikams juk genitalijos sukelia juoką“, – sakė ji.

„Filme vaizduojamas impulsyvus ir ne visada susivaldyti sugebantis vyras, kartais, kaip ir vaikai, padarantis klaidų. Vis dėlto iš esmės Dillermandas visada pasielgia tinkamai. Jis jaučia atsakomybę už savo veiksmus. Pavyzdžiui, kai filmo veikėja moteris užsimena, kad savo penį turėtų laikyti kelnėse, jis paklūsta. Ir tai puiku. Vadinasi, jis atsakingas“, – dėstė E. Hojsted.

Psichologė mano, kad filmas pradėtas transliuoti labai netinkamu metu, be to, jeigu jau remiamasi fiziologija, derėjo atkreipti dėmesį į skirtumus ir įvairovę, užuot apsiribojus milžinišku „diller“ (daniškas slengas, reiškiantis „penis“; beje, „dillermand“ verčiant pažodžiui reiškia „vyras-penis“).

„Vis dėlto tai jokiu būdu nėra filmas apie seksą, – kategoriškai pareiškė ji. – Tie, kurie šitaip tvirtina, mąsto suaugusiųjų kategorijomis.“

Danijos televizijos kanalas DR garsėja bandymais peržengti „leistinas“ ribas, ypač, kai tai susiję su vaikams skirtu turiniu. Dar vienas prieštaringai vertinamas DR programos vaikams personažas – Dėdė Reje („Onkel Reje“). Tai populiari figūra, kuri keikiasi, rūko pypkę ir nemėgsta praustis. 2012-aisiais konformistiškai nusiteikusių piliečių pasipiktinimą sukėlė veikėjas Gepetto News, turintis pomėgį apsirengti priešingos lyties asmenims skirtais drabužiais. 2020-aisiais dalį visuomenės papiktino Ultra Smider Tojet, „pristatęs“ 11–13 metų vaikų auditorijai grupę apsinuoginusių suaugusiųjų. Beje, E. Hojsted įsitikinusi, kad tąsyk pasipylusi kritika buvo nepagrįsta.

„Kokią gi kultūrą diegiame savo vaikams, jei norime, kad jie matytų tik „tobulus“ kūnus, nuo kurių lūžta „Instagram“, ir nesvarbu, kad tie kūnai patobulinti skaitmeninėmis arba kosmetinėmis priemonėmis. Tai juk nėra natūralūs kūnai“, – aiškina E. Hojsted.

Reaguodami į pastarąją kritikos bangą, DR atstovai pareiškė, kad lygiai taip pat sėkmingai būtų į eterį praėjęs ir filmukas apie moterį, nesugebančią suvaldyti savo vaginos, tačiau užvis svarbiausia, kad vaikams Johnas Dillermandas patiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)