Fosfatai

Portale „The Spruce“ fosfatai apibūdinami kaip natūralaus fosforo ir deguonies mišinys. Fosfatai naudojami gaminant įvairius buitinius produktus, įskaitant ir skalbimo priemones, nes pasižymi puikiomis valomosiomis savybėmis. Kaip tik todėl fosfatų galima aptikti tarp itin efektyvius valiklius, pavyzdžiui, skirtus plytelėms šveisti, sudarančių ingredientų. Remiantis portale „Natural Living Family“ skelbiama informacija, fosfatai siejami su keleriopu neigiamu poveikių žmogaus sveikatai. Teigiama, kad šie elementai didina širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat osteoporozės riziką.

Formaldehidas

Tai ta pati cheminė medžiaga, kurioje paprastai laikomi negyvi organizmai. Ją galima aptikti ir kai kurių skalbiklių sudedamųjų dalių sąraše. Formaldehidas veikia kaip konservantas ir turi antibakterinį poveikį. Aplinkos apsaugos agentūra atkreipia dėmesį į tyrimus, kuriais pavyko išaiškinti formaldehido sąsajas su kai kurių rūšių vėžiu. Štai kodėl būtina atidžiai perskaityti skalbiklio pakuotės etiketę ir įsitikinti, kad priemonės sudėtyje nėra formaldehido.

Kvapiosios medžiagos

Skalbikliuose esančios kvapiosios medžiagos suteikia skalbiniams nepakartojamą aromatą. Deja, jos gali dirginti kūdikių odą. Kaip rašoma portale „Force Of Nature Clean“, esama įrodymų, kad kvapiosios medžiagos gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą.

Remiantis „Puracy“ publikuojama medžiaga, už bet kurio kvapikliu pavadinto ingrediento gali slėptis kokios nors cheminės medžiagos. Kvapiklių sudėtis dažnai priskiriama prekės ženklo paslaptims, todėl įmonės nėra įpareigotos jos atskleisti. Kita vertus, taip tampa lengviau nuslėpti nuo pirkėjų į siūlomos priemonės sudėtį įeinančius chemikalus. Dėl šios priežasties rekomenduojama rinktis tokius skalbiklius, kuriuose nėra kvapiklių.

Parabenai

Kaip rašoma svetainėje „Puracy“, parabenai yra konservantai, padedantys pailginti skalbiklių ir kitų produktų galiojimo terminą. Kai kurių tyrimų išvadose nurodoma, kad parabenai gali padidinti nevaisingumo ir krūties vėžio riziką. Taip pat teigiama, kad dėl parabenų poveikio kūdikystėje gali sutrikti augimo procesas. „Force Of Nature Clean“ rekomenduoja atsisakyti visų kūdikiams skirtų produktų, kuriuose yra parabenų.

Baliklis

Baliklis yra veiksmingas komponentas, padedantis panaikinti sunkiai pašalinamas dėmes. Deja, jis gali stipriai sudirginti odą – netgi nudeginti, įvykus tiesioginiam sąlyčiui. Baliklis gali sukelti ir kvėpavimo problemų. Pirmaisiais gyvenimo metais kūdikį derėtų apsaugoti nuo kenksmingo baliklio poveikio ir pasistengti nenaudoti atitinkamų skalbimo priemonių, o juo labiau nepilti baliklio papildomai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)